Press "Enter" to skip to content

Delmonas

Nuotrauka iš baltai.weebly.com
Nuotrauka iš baltai.weebly.com

Gyvenu Klaipėdos pašonėje – Gargžduose. Kaip žinot, mėgstu pasikrapštinėti – tai panerti, tai pamegzti, kartais – pasiuvinėti. Jau senokai akis užkliuvo už spalvingų kišenių-rankinukų, kuriuos nešioja Mažosios Lietuvos tautiniu kostiumu pasipuošusios moterys ir mergaitės. Tai – delmonas. Taip jau išėjo, kad klaipėdietišką kostiumą prisireikė ir man pačiai turėti. Priežastis ir kodėl taip nutiko pasakysiu vasaros viduryje, nes nemėgstu planų iš labai anksti paviešinti. Taigi – perverčiau daugybę knygų ir interneto puslapių ir visokių įdomybių prisiskaičiau.

Delmonai (daumonai, dalmonai, dimžukai, kišenės, tašės, kapšės, krapštės) – tai įdomiausia Klaipėdos krašto kostiumo detalė, istoriniuose šaltiniuose minima ir vaizduojama nuo XVII a. Delmonus kabindavo prie juosmens, jie dažniausiai būdavo tamsių spalvų su ryškiomis siuvinėtomis kompozicijomis ir gražiai derėjo prie lietuvininkių tamsaus kolorito aprangos. Pavadinimas „delmonas“ kilęs iš vokiečių kalbos ir reiškiąs ne ką kita, kaip kišenę. Moterys į juos dėdavosi smulkius asmeninius daiktus – maldaknygę, raktus, nosinaitę.
Delmonus siuvinėdavo ir puošdavo augaliniais, ir geometriniais ornamentais. Juos papildydavo inicialai ir darbelio sukūrimo data – po du metų skaičius dviejuose kampuose. Siuvinį puošdavo tomis dekoravimo priemonėmis, kokių turėjo po ranka – šilko, aksomo, gobeleno ar kaprono skiautelėmis, karoliukais, siuvinėjo įvairiausių rūšių siūlais ir dygsniais. Kai kada išsiuvinėdavo ir ištisus palinkėjimus
Delmonai, kuriuos mamos dovanodavo dukroms evangelikų pirmosios Komunijos – konfirmacijos – proga, būdavo labai branginami.

Delmono kampuose sutinkami savininkės inicialai, pasiuvimo data. Delmonams būdinga daug spalvų ir labai užpildyta erdvė. Lietuvininkės drąsiai derino kontrastingas spalvas, kurios ryškėjo tamsiame fone. Ir tai nenuostabu, nes tautinis lietuvninkių drabužis taigi nebuvo toks ryškus, kaip žemaičių – naudotos tamsesnės spalvos, būta net ištisai juodos spalvos komplektų – vadinamų juodinėmis.

Keletas Elenos Matulionienės studentų darbų pavyzdžių:

 

Maniškis pirmasis bandymas, bet tikrai dar ne paskutinis. Naudota – linas, vilna, atlasinės ir barchato juostelės, siuvinėjimo technika – kryželis:

abc

Smagių rankdarbių.

One Comment

  1. […] Tikrai nežinau, kas pasakė, kad „Jeigu moteris ko nors nori, tai ji būtinai tai gaus“. Patikėkit, pati„ savo kailiu ne vieną sykį tuo įsitikinau. Kaip ir su marškiniais. Klaipėdietiški marškiniai buvo vienas iš tų iššūkių, kuriuos priėmiau iš gyvenimo. Prieš tai siuvinėjau delmoną. […]

Comments are closed.