Press "Enter" to skip to content

Improvizuotas baltiškas kostiumas penkiamečiui

joris

 

Nėra tokio dalyko, kurio nesugebėtų padaryti mamos. Ir nesvarbu, kad iki to laiko nesam piešusios, karpiusios, mezgusios ar siuvusios – jei reikia, darom, sukamės, improvizuojam. Kostiumas, piešinys, karpinys…  Darželių spektakliai,  mokykliniai vaidinimai padeda prisiminti senai pamirštus įgūdžius arba iš naujo išmokti dailiųjų amatų – ne vieną kaukę esu konstravusi, ne vieną karūną ar kostiumą meistravus. Šį sykį man teko imtis lininės medžiagos, adatos, žirklių ir savo mėgstamo vąšelio, kad sukurčiau kostiumą mūsų Joriui Teatro dienai. Tikriausiai, nėra mamos, kuri nebūtų to dariusi. Žinoma, jei kostiumas kokio zuikio ar meškučio dar galima išsisukti su pirktiniais rūbais, o va baltiško piemenuko rūbelio nerasi supermarkete. Žinoma, jei turit laiko ir pinigų galima užsakyti tautinį kostiumą iš sertifikuotų gamintojų, bet tikrai kainuos ne viena dešimtis ir net ne šimtas litų, o po kelių mėnesių jis jau bus per mažas, žinant, kaip mūsų atžalos puikiai auga. Na, bet nebūčiau aš žemaitė. Priėmiau šitą iššūkį, juolab ir koncertuose dabar turėsiu, ką aprengt. Mažum, vėliau išdrįsiu ir daugiau siuvinių pasiūti.

Gal pravers mano pastebėjimai ir kitoms mamoms. Marškinius siuvau pagal senovinius žemaitiškus (išsinagrinėjau, nes pati sau konstruoju) – iš stačiakampių. Anuomet medžiagos nekarpydavo, labai tausodavo, tai apvalią kirpt reikėjo tik galvos skylę, visa kita stačiakampiai. Rankovių vidury reikia suraukti, kad laisvumo rankovė turėtų. Suaugusiųjų marškiniuos dar pažastyse įsiūdavo stačiakampius įdurus, bet mano mažam vaikiui gerai buvo ir be jų:

20140322_140539

Kelnes irgi labai paprasto siuvimo siuvau, tiesias į apačią. Vietoj juosmens su guma – nunėriau trikotažinę juostą su virvele – vis tiek po marškiniais nesimato, o nesinori, kad pamestų:

a

Kojines ir vyžas (vietoj jų panaudojau veltines šiurkščiavilnių avių vilnos šlepetes) – jau turėjom iš anksčiau, o juostą pasiskolinom iš tėčio tautinio kostiumo – austi dar nesiryžtu. Tiesa, nertų detalių senoviniame kostiume nelabai yra, bet aš ir nepretenduoju į autentiškumą.

Projekto biudžetas – 25 litai (siūlai ir lininis audinys).

Gerų minčių!