Press "Enter" to skip to content

Teisinės formos verslui – uždaroji akcinė bendrovė, mažoji bendrija, individuali veikla

425991_10151237367752811_301873519_n

Kalbėjausi ne su viena mama, kuri daro kokius nors darbelius namuose – mezga, siuva, kuria papuošalus ar siuva rankines. Vienas iš opiausių klausimų – veiklos legalizavimas. Tam, kam anksčiau užtekdavo verslo liudijimo, pasirodo dabar jau reikia kitų teisinių formų. Daugelis klausė, kaip aš manau, kokią įmonę geriau steigti – uždarąją, individualią ar mažąją bendriją. Truputį pasidomėjau visų privalumais ir trūkumais, o jums pačioms reikia nuspręsti – kas ir kaip.

Uždaroji akcinė bendrovė (UAB):

Ši teisinė forma ypač tinka smulkiam ir vidutiniam verslui. Akcininkų gali būti nuo vieno iki 250. Uždarosios akcinės bendrovės veikia pagal savo nuostatus. Steigti galima pačiam – man patogiausia buvo steigti internetu, tada reikia turėti galiojantį elektroninį parašą. Jeigu įmonę steigiate ne savo namuose, tada dar reikia, kad patalpų savininkas irgi turėtų galiojantį elektroninį parašą.

Pirmiausia užregistruojate įmonės pavadinimą (jis galios pusę metų).
Reikia atsidaryti sąskaitą banke ir suformuoti įstatinį kapitalą.
UAB įstatinis kapitalas – ne mažesnis nei 10 000Lt.
Akcininkų skaičius – iki 250.
Valdymas susideda iš visuotinio akcininkų susirinkimo ir vadovo. Taip pat gali būti sudaroma stebėtojų taryba ir valdyba.
Reikalingas direktorius, buhalteris (ar firma, teikianti buhaltrerines paslaugas)

Žinoma, visada galima pasinaudoti firmų, teikiančių įmonių steigimo paslaugas, bet man tai nepasirodė nei labai sudėtinga, nei itin brangu ar ilgai užimantis laiko procesas. Svarbiausia, gerai įsiskaitykite į instrukcijas. Akcinių bendrovių įstatymas yra čia.

Mažoji bendrija (MB):

-Greitesnis ir pigesnis steigimas.
-Nereikalingas minimalus įstatinis kapitalas, nereikia atidaryti kaupiamosios sąskaitos banke.
-Steigėjai tik fiziniai asmenys.
-Nereikia samdyti direktoriaus ( supaprastintas valdymas).
-MB nėra privalomų darbo santykių ( nesudaromos darbo sutartys).
-MB turtą sudaro dalyvių įnašai. Dalyvių įnašų vertė nustatoma dalyvių tarpusavio susitarimu. Ši teisinė forma grindžiama asmeninėmis savybėmis pagrįsto bendradarbiavimo forma.
-Galimos šios MB valdymo struktūros: dalyvių susirinkimas, kuris kartu būtų ir valdymo organas, arba dalyvių susirinkimas ir vadovas.
-Paprastesni apskaitos reikalavimai ( galima nesudaryti finansinių ataskaitų).
-Galimybė paskirstyti pelną už trumpesnis nei finansiniai metai laikotarpį.

Ši forma Lietuvoje dar nauja, bet, kaip teigiama, labai tinka šeimos verslams, kuriuose dirba šeimos nariai. Įstatyminė bazė čia.

Individuali įmonė:

Individuali įmonė (IĮ) yra neribotos civilinės atsakomybės privatus juridinis asmuo, kuris atsako pagal savo prievoles jam nuosavybės teise priklausančiu turtu.
Jei individualios įmonės prievolėms įvykdyti nepakanka įmonės turto, už jos prievoles atsako įmonės savininkas savo asmeniniu turtu.
Individualios įmonės savininkas gali būti įmonės vadovu arba paskirti įmonės vadovu kitą asmenį.
 
Seimo įstatymą rasite čia – Individualių įmonių įstatymas.
 

Nežinau, ar padėjau – bet šiek tiek informacijos vienoje vietoje tikrai nepakenkė dar niekam.