Press "Enter" to skip to content

Senų baldų restauravimas

4e1764b305fa2ef840403aced1f7a8f4

 

Metams bėgant, visi baldai po truputį sensta, praranda savo pirminę išvaizdą, blunka, dekoro detalės praranda puošnumą. Be to, kartais keičiant namų interjerą ir stilių baldas tartum „iškrinta iš konteksto” – nedera spalva, faktūra arba stiliumi. Galimi du variantai – pakeisti baldus arba juos restauruoti. Pasirinkus antrąjį variantą – galima pasinaudoti baldų restauravimo paslauga arba mėginti baldus atnaujinti patiems. Žinoma, profesionalai gali pasiūlyti žymiai platesnes paslaugas – pritaikyti baldus pagal interjero stilių, atkurti sugadintas dekoro detales, parinkti specialius audinius ir technologijas.

Jei patys nusprendėte imtis restauratoriaus darbo, tikrai nemanykite, kad tokiu būdu labai daug sutaupysite – kokybiškos darbo priemonės, dažai, lakai – kainuoja tikrai nepigiai. Tačiau… šiuokart lieka didelis pasigėrėjimas savo rankų darbu, juk sutvarkytu daiktu džiaugsitės ne tik Jūs patys, bet ir anūkai. Daugeliui žmonių tai virsta hobiu. Juo užsikrėtę ir nemažai įžymybių.  Jų restauruoti baldai parduodami tikrai nepigiai (pavyzdys galėtų būti italų dizaineris Piero Fornasetti (1913-1988), kuris penkiasdešimt metų paprastus buities daiktus vertė aukštojo dizaino kūriniais).

Be to, perdažytas daiktas, ištapyta komoda ar pertraukta sofa – gali tapti Jūsų namų interjero pagrindiniu akcentu. Šiek tiek baldų restauravimo paslapčių rasite ir čia. Tačiau, jeigu nesate krapštukas, tikriausiai šis užsiėmimas ne Jums, tada geriau kreiptis į profesionalus. Beje, tie, kurie užsiima baldų restauravimu, dažnai juos ir parduoda. Vertėtų pasidomėti, kokie yra jau restauruoti baldai.

Keletas patarimų tiems, kurie imsis baldų restauravimo namuose:

Tikrai nepagalvokite, kad užteks tik švitrinio popieriaus ir dažų. Būkite labai atsargūs, kad nesugadintumėte paviršių.

Jeigu nusprendėte nudažyti stalą, kėdę ar kitą baldą, pradėkite juos dažyti iš vidaus, apvertę daiktą aukštyn kojom. Paskui dažykite iš viršaus.

Nepalikite pirštų antspaudų. Laikykite dažomus daiktus nematomose vietose, paskui nuvalykite antspaudus ir nudažykite vietą už kurios laikėte.

Mažus įbrėžimus galima užmaskuoti graikiško riešuto žieve.

Baldų įtrūkimus užtepkite bičių vašku ir gerai ištrinkite.

Jei įtrūko baldų, durų ar lango stiklas, jį galima sutvirtinti bespalviu nagų laku.

Jeigu sunkiai slankioja bufeto ar knygų spintos stiklas – apatinį griovelį ištepkite bičių vašku.

Kelios interjero idėjos prieš ir po – kai kurios tikrai vertos pasiskolinimo.

Gražių ir jaukių namų!