Press "Enter" to skip to content

Ryanair ir bagažas

Ryanair pigių skrydžių bendrove iš pat pradžių tikrai nebuvo. Tik 1990 metais, patyrusi milžiniškus nuostolius, Ryanų šeima nusprendė pertvarkyti savo skrydžių bendrovės principus pagal amerikietiškos aviakompanijos Southwest Airlines pavyzdį. Vienas iš naujųjų pigių skrydžių bendrovės principų buvo bagažo politika.

Vienintelis lagaminas

Vienas iš pagrindinių Ryanair bagažo principų yra vienas lagaminas žmogui. Tai reiškia, kad vienas žmogus gali nešti tik vieną lagaminą ir daugiau nieko. Fotoaparato dėklas, nešiojamas kompiuterio lagaminėlis ar koks kitas maišelis prikabintas prie diržo yra traktuojamas kaip lagaminas. Kadangi vienas žmogus gali neštis tik vieną, taigi šie asmeniniai daiktai turi tilpti lagamine, kurio net matmenys yra nustatomi. Aišku, svoris neturi viršyti 10 kg. Tokį rankinį bagažą galima pakišti po sėdyne, todėl jis leidžiamas nemokamai.

Kodėl toks principas? Logiškai pamąstykime – jei žmogus sveria 80 kilogramų, tai papildomi 10 nieko nereiškia, juo labiau, kad ne visi keleiviai turi lagaminus, kurie tiek sveria.

vaikai lėktuvo bagažinėje

Vaikams bagažas priklauso?

Kūdikiams nuo 7 dienų iki 2 metų lėktuve vieta neskiriama. Jie privalo sėdėti ant tėvų kelių. Tiesa, susimokėti už bilietą vis tiek reikia, bet tik vaikišką kainą. Bagažo vaikas iki 2 metų turėti negali, išskyrus vežimėlį, kuris vežamas nemokamai. Vaikas nuo 2 metų skrenda lygiai taip pat kaip ir suaugęs ir moka pilną kainą. Jei vyresnis, nei 2 metų vaikas nešasi nedidelę kuprinėlę ar specialų lagaminą su žaislais ir asmeniniais daiktai, ji bus priimta į saloną be jokių problemų. Pagal visą logiką jam irgi priklauso 10 kg sveriantis bagažas, tik fiziškai tokio svorio lagamino mažas vaikas patempti negali.

15 kg bagažas – maksimalus

Tradicinėse oro bendrovėse maksimalus leidžiamas vieno lagamino svoris yra 35 kilogramai. Taip yra dėl to, kad pagal darbų saugos taisykles didesnį nei 35 kg svorį reiktų kelti specialiu transportu. To negali daryti krovikas-darbuotojas. Ryanair maksimalus bagažo svoris yra 15 kg. Vienas žmogus gali turėti 2 lagaminus, kurie bus apmokestinami skirtingai. Pirmasis lagaminas kainuoja 15 eurų, o antrasis – 35 eurus į vieną pusę. Ir tokia kaina galioja tik užsisakant bilietus internetu. Jei už bagažą mokama oro uoste, kainos skiriasi – pirmasis lagaminas kainuoja 35 eurus, o antrasis – 70 eurų. Deja, retas kelionės bilietas kainuoja 70 eurų, tad, galima sakyti, kad bagažas kartais brangiau atsieina nei pats bilietas.

Kodėl taip yra? Ryanair bagažo politika neskatina apsikrauti daiktais. Be to nuo bagažo didėja lėktuvo svoris, tad pakilimui ir nusileidimui reikia daugiau degalų. Ryanair kompanija ne kartą gavo kritikos strėlių už tai, kad kuro pila tik tiek, kiek reikia, o ne daugiau taupydama pinigus degalams ir griežtai atsižvelgdama į lėktuvo svorį.

Automatinis bagažo tikrinimas

Lipant į Ryanair lėktuvą bagažu rūpinasi pats keleivis. Oro uosto darbuotojai nekilnoja jo bagažo, reiškia už bagažo priežiūrą niekam nereikia mokėti – oro uostas nesamdo papildomų darbuotojų, o aviakompanija nesinaudoja papildoma paslauga, kurios mokesčiai turėtų būti įtraukti į lėktuvo bilieto kainą.

Tai pagrindiniai dalykai, kuriuos reiktų žinoti kiekvienam Ryanair avialinijų keleiviui.

 

2 Comments

  1. Marius Marius Post author | 2013 02 28

    Pasitaisiau. Būsiu turbūt ne taip viską supratęs ;)

Comments are closed.