Press "Enter" to skip to content

Paskutinė rudens šventė – šv.Martynas

skardine2

Ši diena – lapkričio 11 – skirta Šv.Martynui paminėti. Yra įvairių versijų,apie šios šventės paminėjimą. Viena iš jų, kad tai vyskupas, kuris gimė Panonijoje (dabartinė Vengrija), gyveno 315-397 m. 370 m. tapo Turo vyskupu. Garsus pamokslininkas, pirmųjų vienuolynų Prancūzijoje steigėjas, sugriovęs daug pagoniškų šventyklų, turėjęs didelę įtaką visoje Vakarų Europoje. Vėliau šį vardą gavo ir Martynas Liuteris.

O kaip buvo Lietuvoje? Švento Martyno dieną baigdavosi mergų ir bernų samdos laikas, su jais buvo atsiskaitoma.  Be to su šia diena susiję labai daug burtų.   Žemaitijoje  kiekvienuose namuose valgydavo keptą žąsį ir iš jos krūtinkaulio burdavo.  Jeigu kaulas iš pradžių persišviečia grynas, baltas, o į galą nešvarus, tai žiemos pradžia bus šalta, o pabaiga nešalta ir atvirkščiai, jei prie galo grynai persišviečia, tada reikia laukti, kad ir žiemos pabaiga bus šalta. Seniau kaimo žmonės iš šv. Martyno dienos orų spręsdavo, koks oras būsiąs per Kalėdas: „Jei Martynas su ledu, tai Kalėdos su bradu, jei Martynas su bradu, tai Kalėdos su ledu“; „Martyns ant ledo, Kalėdos ant vandenio“. Tarta, jeigu lapkričio 11-ąją giedra, tai būsianti labai šalta žiema.

O gal maga išsiburti jaunikį? Tada kaip seniau Kėdainių apylinkių merginos, turėjote per dieną pasninkauti ir miegot tuščiu pilvu nueiti – tada ir jaunikis susisapnuosiąs.

Klaipėdoje kaip ir kasmet organizuojama žibintų eisena.

Kaip pasigaminti žibintus iš skardinių rasite čia. Ten pat rasite ir raštų šablonus.