Press "Enter" to skip to content

Miegas. Ką daryti ir ko ne prieš pat miegą

sleeping-ariel-color1-1024x744

Iliustracija iš valerieschrag.com

Ar kada nors susimąstėte, ką mėgstate daryti prieš eidami miegoti? Ar yra taip buvę, kad prabudę vidury nakties ilgai neužmiegate? Tyrimai rodo, kad miego kokybė yra labai svarbi, jo trūkumas ne tik sukelia mieguistumą dieną, bet ir gali salygoti antsvorį. Taigi, nors miegas ir ne dieta, tai vis tiek labai svarbu.

Štai penki geri įpročiai, kurie gali priversti jus atsipalaiduoti ir ramiai išmiegoti visą naktį.

1. Nieko negerkite valandą prieš miegą. Ypač alkoholio. Nors po taurės kitos vyno galite užmigti, bet naktį pabusite nuo troškulio arba norio į tualetą. Taigi, išbaidžius miegus, paskui labai sunku vėl užmigti.
2. Valandą arba dvi prieš miegą išgerkite šiltos arbatos be kofeino – puikiai tiks žolelės – pipirmėtės, ramunėlės ar pan. Arbata padės nuraminti mintis ir atsipalaiduoti po ilgos darbo dienos.

3. Pusvalandį p-rieš miegą nežiūrėkite televizoriaus, nenaudokite elektrinių prietaisų. Televizorius stimuliuoja protą, taigi visą naktį turėsite galvoti, o ryški šviesa nuo monitoriaus, televizoriaus ar ipad sutrikdo paros ritmą – taigi smegenims bus labai sudėtinga suvokti, kad jau atėjo natūralus miego laikas.

4. Susikurkite ramią, monotonišką priešmieginę rutiną – skaitykite, ką nors nuobodaus. Žinoma, jeigu Jūs iš tų, kurie pradėję knygą negali atsirtraukti – skaitymas nelabai tiks. Bet gal jūs rasite kitų ramių, monotoniškų užsiėmimų, prieš kuriuos miegas atrodys kaip nuostabus išsivadavimas.

5. Nesimaudykite karštoje vonioje prieš pat miegą. jau vėl matau prieštaraujančius, nes karštoje vonioje kūnas atsipalaiduoja ir lengviau nusiteikti miegui. Bet…. Atsipalaiduoti joje geriausia valandą-dvi prieš einant į lovą – tada kūnas spėja atvėsti iki normalios miego temperatūros. Kitaip, lovoje bus per karšta, jūs ilgiau negalėsite ramiai užmigti.

Kiekvienas iš mūsų nusipelno pilnaverčio poilsio ir ramaus miego naktį, neprikalusomai – turime ar ne – aštuonias valandas miegui. Taigi šie penki įpročiai gali padėti ne tik būti žvalesniam, bet ir tapti puikia dieta.

Saldžių sapnų.