Press "Enter" to skip to content

Elektroninių cigarečių privalumai ir trūkumai

smoking

Pastaruoju metu dažnai girdime apie elektronines cigaretes, kokios jos populiarios, geresnės (sveikesnės) nei įprastos, jas siūlo ne viena el. cigarečių parduotuvė. Šiame įraše pamėginsime išsiaiškinti – elektroninė cigaretė draugas ar baubas?

Visų pirma – kas gi ta elektroninė cigaretė? Tai – į cigaretę panašus elektroninis inhaliatorius, išgarinantis nikotino tirpalą propilenglikolyje, glicerolyje arba polietileno glikolyje. Elektroninę cigaretę sukūrė kinų farmacininkas Honk Lik 2003 metais. Akstinas sukurti tokį išradimą buvo tai, jog Honk Lik tėvas mirė nuo plaučių vėžio dėl rūkymo. Nors šis kinų farmacininko išradimas plačiai paplito pasaulyje (JAV, Jungtinė Karalystė, Europa), tačiau pažymėtina, kad tiek Kinijoje, tiek Hongkonge šie elektroniniai „žaisliukai” uždrausti.

Tarp dažniausiai minimų šio įrenginio privalumų vyrauja šie:

  • Nikotino kiekis yra toks pat kaip tabako cigaretėse (yra galimybė rūkyti ir cigaretes  be nikotino).
  • Elektroninių cigarečių naudojimas  yra pigesnis nei įprastų.
  • Nėra nemalonaus kvapo.
  • Nėra pasyviojo rūkymo rizikos.
  • Kaip ir nikotino pleistrai – tai yra vienas būdų norintiems mesti rūkyti.

Vieno JAV šou „The Doctors” konsultantai, sveikatos priežiūros specialistai pasidalijo tokia nuomone apie elektronines cigaretes:

“Blogiausias dalykas, kas liečia tabako cigaretes – tai net ne nikotinas, o daugiau nei 4000 kitų sveikatai kenksmingų komponentų tabako dūmuose. Ar mes rekomenduojame, kad nerūkantis pradetų naudoti elektronines cigaretes? Ne. Ar mes rekomenduojame jas rūkantiems? Taip, nes tai yra tiesiog revoliucinis išradimas“ (Daktaras David Brook).

Iš kitos pusės – JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) perspėja, kad atlikti tyrimai kol kas neleidžia spręsti apie el. cigarečių poveikį sveikatai, jų naudojimo saugumą, „elektroninio rūkymo” metu išsiskiriančias kenksmingas medžiagas (neskaitant nikotino) bei kitas deklaruojamas naudas.

Nepaisant to, kad Jungtinėje Karalystėje leidžiama pardavinėti elektronines cigaretes, tačiau yra draudžiama jas siūlyti kaip pagalbinę priemonę metant rūkyti. Maltoje elektroninės cigaretės pripažintos tabako gaminiu ir joms taikomi visi tabako gaminių apribojimai. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), tabako kontrolės organizacijos bei mokslininkai skatina visus vartotojus elgtis apdairiai ir susilaikyti nuo elektroninių cigarečių įsigijimo ir vartojimo, kadangi iki šiol nėra mokslinių tyrimų, patvirtinančių šio produkto naudojimo saugumą.

Dažniausiai minimi tokie elektroninių cigarečių pavojai ir minusai:

  • Jas lengvai gali naudoti paaugliai, kadangi nėra rūkalų kvapo (paauglių ir vaikų organizmas žymiai jautresnis nikotinui ir lengviau išsivysto priklausomybė, negu suaugusiems).
  • Naudojant elektronines cigaretes išsiskiria įvairios kenksmingos medžiagos, kurių poveikis žmogaus organizmui iki galo nenustatytas.
  • Neapibrėžtas rūkymo laikas, palyginti su įprasta cigarete, todėl sudėtinga suvokti gaunamo nikotino kiekius.
  • Nėra nei vieno tikro įrodymo, kad kas nors, pasinaudodamas elektroninėmis cigaretėmis metė rūkyti.

Vieningo elektroninių cigarečių teisinio reguliavimo Europos Sąjungoje kol kas dar nėra, tačiau Europos Komisijos nuomone, daugelis tokių produktų, kuriuos šiuo metu siūlo įvairiausi gamintojai, gali būti parduodami tik gydytojui rekomendavus. Kitaip tariant, tik vaistinėse.

Pagal ruošiamą reglamentą pardavinėjamo nikotino koncentracija negalės būti didesnė kaip 4 miligramai mililitre, o kapsulėje – ne daugiau kai du miligramai. Tai – kelis kartus mažiau, nei šiuo metu rinkiniuose.

Panašios nuomonės laikosi ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento specialistai: „Elektroninės cigaretės galėtų būti naudojamos vieninteliu atveju – kaip medicininė priemonė, įtraukta į valstybinį vaistų registrą. Tam tikrais atvejais nikotinas gali būti naudojamas kaip terapinė priemonė”.

2 Comments

  1. ___ ___ 2014 08 19

    Aš išbandžiau elektroninę cigaretę iš čia ir likau tikrai patenkintas ;) Siūlau išmėginti visiems norintiems mesti rūkyti ;)

  2. Ramunė Ramunė 2014 11 14

    Na, kaip nekeista aš taip pat išbandžiau ir man patiko. Elektroninės cigaretės geras būdas mesti rūkyti. :)

Comments are closed.