Abrikosiniai ledai

Ledai

Ledai. Dar vienas eksperimentas šią vasarą mano virtuvėje. Manau, nėra tokio, kuris vasarą nenorėtų gardžių, vėsinančių ledų. Bet parduotuvėje pirkti labai saldūs, kai kurie netgi turi muilo ataskonį (man gal tik taip atrodo, bet toks sintetiškumas jaučiasi). Ledais juk reikia mėgautis, ilgai lėtai ir ramiai. Tas valgymo malonumas išsitęsia kaip ir ledų gamyba, nes ledų aparato neturiu, tai vis pagamintą masę su šakute maišyt turėjau, kad kristalų ledo nebūtų. o kai jau sušąlo į kietą masę – išėmiau, truputį leidau atšilt ir gerai permaišiau kombainu – to ledams būdingo „oriškumo“ padovanojau. Mėginti verta. Bent jau tam, kad paskui galėtumėt savo gerų darbų ir atradimų suvestinėje pliusą pasidėti. O ir vaikams sveikiau, kai žinot, ką duodat, ir mamai ramiau.

Taigi, ledams reikės:

10 vnt abrikosų (jų dabar visur yra)
100 g cukraus
3 trynių (baltymus galima sunaudot morengams ir Pavlovoms kepti)
poros šaukštelių cinamono
200 g plakamosios grietinėlės
200 g maskarponės (gal būčiau ir vien tik grietinėlę dėjus, bet turėjau šaldytuve indelį – tai ir sudėjau)
truputis druskos
 

Abrikosus nuplauname, išimame kauliukus. Dedame į kombainą ir pagaminame tyrę. Cukraus dėti į ją nereikia, tokia saldžiarūgšte gaunasi.

Trynius sumaišome su cukrumi ir cinamonu dubenyje, kurį dedam į puodą su karštu vandeniu ir plakam iki purios masės. Procesas toks savotiškas, nelabai trumpas, bet vaizdelis gaunasi neblogas.

Į puodą pilame abrikosų tyrę, kiaušinių trynių masę, grietinėlę, sudedame maskarponės sūrį. Truputį pasūdome. Labai gerai viską išmaišome.

Viską kaitiname maždaug 5 minutes. Ilgiau nereikia.

Gautą masę padedame atvėsti, paskui supilame į plokščią indą ir dedame į kamerą. Vis kas valandą pamaišome, kol sušąla. kaip kokiu vaiku reguliariai rūpinamės. O tada jau skaitykit pradžioj.

Beje, visada sakau, kad namuose pasigamintais skanėstais mėgaukitės be sąžinės graužatės. Jeigu nesate profesionalas virėjas, tai tie eksperimentai išsitęsia laike, prisiuostai, kol gamini ir mažo gabalėlio užtenka pasimėgavimui. Skanumyno gaminimas tampa procesu. ledai irgi procesas – pradedant gaminimu, baigiant valgymu.

Skanaus!

Tik va nuotraukų niekaip neišmokstu fotografuot – tokiom nei spalvos nei tekstūros neperteiksi. Manau, kad galima būtų mėginti ir su braškėmis ką nors sumakaluoti, kol dar jų yra. Tik rūgščiau gautųsi, ir spalva kitokia, nors kodėl gi ne.

Smagių vasariškų eksperimentų!

Written by Ilona-Eitnė

Eitnė – viena iš portalo eitne.lt autorių ir pagrindinė redaktorė. Dar ji – nuostabi mama ir sėkminga verslininkė su kalnu idėjų. Jai trūksta tik vieno – kokių 3 papildomų valandų paroje.

This article has 1 comment

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *