Press "Enter" to skip to content

Valentino dienos istorija

Štai ir vėl nenumaldomai artėja Švento Valentino diena. Tai džiaugsmas įsimylėjusiems ir, žinoma, visoms komercinėms stichijoms: parduotuvių tinklams ir televizijai. Reklamos tik ir skanduoja „švęskime Šv. Valentiną” ir klausia, ar jau turime dovanų bei kitokių idėjų, planų, kaip pasveikinti savo mylimuosius ir ką veikti šią dieną. O  mylimieji, ypač jaunoji karta, šią dieną išnaudoja pademonstruoti meilę ir simpatijas vieni kitiems. Tačiau ar visi jie bent žino šios dienos tikrąją istoriją?

Kas buvo Šventas Valentinas? Manoma, jog III amžiume, Romoje, tikrai gyvenęs toks žmogus – Valentinas. Jis buvo vyskupas ir slapta tuokdavo įsimylėjėlius. Kodėl jam tai teko daryti slapta? Manoma, kad anuomet bandyta suburti kuo didesnę armiją, turinčią ginti Romos imperiją. Įdomu tai, jog šeimos vyrai buvo laikomi netinkamais tokiai pareigai, mat jiems labiau rūpėsią jų šeima. Todėl Romos imperatorius Klaudijus II uždraudė poroms tuoktis.

Kas gi nutiko Valentinui? Kai Klaudijus II sužinojo, jog šis nepaklūsta jo įstatymams, tai jį suėmė ir nubaudė mirties bausme.

Kaip Vasario 14 su tuo susijusi? Vyskupui Valentinui, vėliau pripažintam šventuoju, buvo įvykdyta mirtis bausmė būtent šią dieną.  Taigi, nors dabar visi šią dieną mini kaip meilės, šią dieną galima paminėti ir mirtį to, kuris kovojo ne tik už meilę, bet ir už dviejų žmonių santuoką, kurią šiais laikais kiti kiek primiršo.

Su Švento Valentino diena… Minėkit ją… Kovokit ne tik už meilę, bet ir už darnų santuokinį, šeimyninį gyvenimą…

2 Comments

Comments are closed.