Press "Enter" to skip to content

Vaikų kambario spalvos. Nuo gimimo iki 16 metų

Foto iš design-remont.info

Ar kada pagalvojote, kokia svarbi kambario interjere yra spalva? Vaikų kambarių sienų spalvą reiktų pasirinkti pagal vaiko amžių. Vienokių spalvų ir faktūrų reikia kūdikiui, visai kitokių – paaugliui.

Pamėginsiu apžvelgti tris amžiaus grupes – 0-3 metų, 3-10 metų ir 10-16 metų vaikų kambarius ir jų dekoravimo savitumus.

0-3 metai

Foto iš design-remont.info

Kai įrenginėjame kambarį patiems mažiausiems, naudojame švelnias, pastelines spalvas. Šio pasirinkimo priežastis labai paprasta – šio amžiaus vaikai turi daug spalvingų žaislų, margų knygų, rūbelių. Patalpų dizaineriai siūlų išsirinkti – 1-2 pagrindines spalvas kambariui, dar porą – baldams, lovos skalbiniams, užuolaidoms. labai didelių perkrovų nerekomenduojama, nes vaikui ir šiaip pasaulis dar varginanti vieta.

Jeigu kalbėtume apie faktųras ir paveikslėlius – mažųjų kambaryje irgi reiktų vengti labai sudėtingų pavekslų ir alegorijų. Vaikai iki trijų metų pasaulį priima tiesiogiai – jeigu tai gėlė – tai tegul bus žiedas, kotas, lapas, kaip ir matoma gamtoje. Jei drugelis – vadinasi su sparnais ir atpažįstamas. Abstrakcijas pasilaikykite ateičiai.

Renkantis mažų vaikų kambarių dekoro siužetus, pasistenkite atkreipti dėmesį į nuotaikas – jos turi būti išskirtinai pozityvios, negąsdinančios. Be to, neverta išmarginti viso kambario, užteks subtilių detalių artimiausioje vaikui aplinkoje. Ir nebūtinai, tai turi būti paveikslai ant sienų – galima parinkti įdomesniais paveikslėliais patalynę, kilimėlį.

3-10 metų

foto iš design-remont.info

Augant vaikui, keičiais ir jo poreikiai. Trimetis iš saugaus mamos glėbio iškeliauja į darželį, vėliau į mokyklą. Kinta vaiko bendravimo ribos, plečiasi pasaulio pažinimas. Todėl, verta prisiminti ryškias spalvas, žinoma, ne pačias sudėtingiausias, bet pakankamai intensyvias. Tai, ką įdiegsite vaikams šiuo amžiaus tarpsniu, dažnai liks visam gyvenimui. Labai lengva suformuoti gerą skonį ir estetikos supratimą. Tik nepersistenkite išdažydami visą kambarį ryškia spalva – žaidimų zona tam tinkamiausia vieta, tuo tarpu miegojimo zonai rinkitės švelnesnius atspalvius, gal būt tik pagyvindami juos vienu kitu ryškesniu akcentu balduose ar tekstilėje.

Beje, šis amžius turtingiausias „dailininkams”. Nenustebkite, kad visi lygūs paviršiai bus išmarginti piešiniais, tai vaikams tiesiog įgimta. Gal geriau, kad sutaupytumėt nervų – iš sykio paskirkite kokią nors zoną, kurią vaikas galės dekoruoti savo nuožiūra. Ten galite pakabinti specialią lentą arba tiesiog palikti tuščia plotą saviraiškai.

Šio amžiaus vaikams jau patinka ir sudėtingesni siužetai. Taigi neblogas sprendimas vieną sieną išpiešti pasakų herojais arba pasinaudoti žaismingais fototapetais. vienok, reiktų nepamiršti, kad šio amžiaus vaikai labai permainingi ir po metų-dviejų viskas jau gali nusibosti. Jeigu jaučiate, kad jūsų atžala būtent tokia – verčiau rinkitės tekstilę ar paveikslus, kuriuos nesudėtinga pakeisti.

Neprašausite pasikonsultavę kambario įrengimo klausimais su pačiu vaiku. Dažnai jie gali pasiūlyti netikėtų, bet jiems patiems labai smagių sprendimų, kuriuos jums teliks įgyvendinti.

10-16 metų. Pauglystė

Foto iš design-remont.info

Pats sudėtingiausias amžiaus tarpsnis – paauglystė. Ir ne tik todėl, kad keičiasi poreikiai ir skoniai, bet ir todėl, kad šiame amžiuje labai svarbu „mados”. Jeigu pas draugę yra tokios spalvos kambarys, tai reikia ir jūsiškei.Turėsite susitaikyti, kad dabar labai svarbi draugų nuomonė. Tačiau, kad ir kaip sudėtinga būtų tartis, sutikite, kad geras skonis madingas visada. Spalvos jau žymiai sudėtingesnės, gilesnės.

Jei žiūrėsime į piešinius – dabar jau pats metas abstrakcijoms – linijoms, spiralėms, skrituliams. Vaikai jau turi savo tvirtą nuomonę ir supratimą. Galima leisti paaugliui ir pačiam dekoruoti savo kambarį, išreiškiams gabumus ir pomėgius. Šiame amžiuje daug piešėjų ir labai išradingų vaikų. Jie jau pasitiki savo jėgomis, turi savo skonį ir moka jį realizuoti.

Gražių namų!

 

 

One Comment

Comments are closed.