Press "Enter" to skip to content

Tvarkomės namie: 10 vietų, kurias tiesiog privalu sutvarkyti

Nors dar tik vasaris, bet mintys jau sukasi apie pavasarinį tvarkymą. Juolab, kai įsikeli į kitus namus, nori nenori pavasarinis tvarkymasis ateina žymiai greičiau. Kiekvienas turime savo tvarkymosi įpročius, kai kuriuos darbus darome kasdien, kitus – kas savaitę, dar kitus – kas mėnesį. Labai dažnai būna du „pagrindiniai tvarkymai” – pavasario (prieš Velykas) ir žiemos (prieš Kalėdas). Tada prasieinama per spintas, per sandėliukus ir kitas „kauptuves”, atsikratoma sukauptais daiktai, nebetinkamais rūbais.

Šį sykį parašysiu apie dešimt vietų, kurios labiausiai mėgsta kaupti savyje visokį „gėrį”:

1. Durų rankenos. Jei turite didelę šeimą, kaip ir mes – tai durų rankenos gali tapti tikrais nešvarumų surinkėjais – kremas nuo rankų, akvareliniai dažai nuo mažylių pirštų, iš lauko parsineštos dulkės ir nešvarumai. Žinoma, jiems nuvalyti užteks ir drėgsnos šluostės.

2. Buitinių prietaisų ir spintelių rankenėlės. Nereikia pasakoti, kad ant jų lieka pačių įvairiausių maisto pėdsakų – tešlos, riebalų, padažo. Tokia lemtis gręsia ir šaldytuvui, ir spintelėms, ir mikrobangų krosnelei. Kad nuvalytumėt visus nešvaramus, teks griebtis priemonės, kuri pašalina riebalus.

3. Šviesos jungikliai. Atrodo, kad šviesai įjungti tereikia vieno piršto, bet… sąžiningai apžiūrėkite savo namus, ties jungikliais
sienos „nupirštuotos”. Viena iš pagalbinių priemonių – apsauginė plokštelė. Pirštų pėdsakus galima pašalinti drėgna šluoste. 4.

4. Langai. Tiek iš išorės, tiek iš vidaus jie surenka labai daug dulkių. O dulkės, kaip žinome,  blokuoja šviesą. Nesakau, kad langus reikia valyti, esant 20 laipsnių šalčiui, bet iš esmės – jiems nuvalyti nereikia jokios išskirtinės progos.

5. Kėdžių kojos. Ar kada nors domėjotės savo kėdės kojomis?  Kėdžių kojos gali būti sukaupusios labai daug purvo nuo batų, druskos iš gatvės, plaukų, maisto likučių.

6. Tarpai tarp plytelių. Deja, net jeigu viską sąžiningai užglaistėte, laikas nuo laiko reikia imtis atnaujinimo darbų.

7. Šviestuvai. Taip, jie puošia namus, bet… jei pažiūrėsite sistemas, ant kurių jie kaba, rasite ir negyvų vabalų, ir dulkių, ir voratinklių.

8. Įvairūs dekoraciniai durų ir langų rėmų grioveliai, briaunos, staktos. Dulkės labai mėgsta juose kauptis.

9. Lentynos. Čia reikia prasisukti ne vieną ir ne du sykius per metus. Labai gerai, jei kiekvieną kartą valydami, dar ir atsikratytumėt visokiausių menkaverčių daiktų, kurie jose nusėsta.

10. Kilimėliai ir kilimai. Durų kilimėliai sukaupia labai daug dulkių ir purvo. Puiku, nes nusišluostote kojas įeidami į namus, bet… jeigu jų nuolat neplausite ir nevalysite, tas pats purvas ir dulkės smagiai sukeliaus į namus. 
 

 Švarių namų!