Press "Enter" to skip to content

Švenčių biudžetas, arba kaip sausį nelikti sausam

Labai mėgstu šventes – jų šurmulį, gražiai papuoštus namus ir gatves, vaikų koncertus ir spektaklius, pasibuvimą su draugais ir artimaisiais. Dar labai mėgstu rinkti dovanas, galvoti apie artimuosius, kepti pyragus, sausainius. Tačiau, kaip pakiliai tai skambėtų – šventiniai malonumai kainuoja pinigus.

Šventės asocijuojasi su daug gražių akimirkų. Dabar kaip tik artėja metas, kai daugiau dėmesio skirsime dovanoms, namų dekoracijoms, šventiniam maistui, kepiniams ir drabužiams. Jeigu dar gimtadienio gali ir nešvęsti – Kalėdos, Nauji metai  – įtraukia. Ypač, jeigu kaip ir mes, turite ne vieną vaiką, tada apie šį metą pagalvojate rimčiau ir ne išvakarėse – juk reikia ir ne vieno komplekto dovanų, dar tenka pasirūpinti karnavaliniais rūbais, koncertinėmis suknelėmis ir dar daugybe smulkmenų. Taigi, lapkritis, nors ir ne ideali proga pradėti apie tai galvoti, bet vis tik tai geriau negu viską daryti gruodį.

1.Sudarykite biudžetą.

Pirmiausia, kaip sakau ir per šeimos finansų paskaitas – atsisėskite ramiai ir pasidarykite planą. Realiai pagalvokite, kiek pinigų galite  skirti šventėms, kad nenukentėtų kasdieninio gyvenimo kokybė. Žinoma, jeigu nuo sausio mėnesio atidėjinėjote po kelias dešimtis litų – Jūsų šventinis biudžetas bus „be deficito”, o jei ne  – realiai permąstykite galimybes – tikrai neužteks sumos, kurią išleidžiate, kai švenčių nebūna.

Užsirašykite gautą sumą, kurią skirsite šventėms, ir laikykitės šio skaičiaus.

2. Surašykite viską, ko Jums gali prireikti.

Kokias dovanas Jums reikia nupirkti?

Ar kur nors keliausite?

Kiek papildomai reiks pirkti maisto – produktų kepiniams ir šventiniams patiekalams, gėrimų, saldumynų?

Ar reikės specialios aprangos – pobūviams, karnavalams, koncertams?

Ar pirksite eglutę?

Kokias dekoracijas planuojate pirkti namams?

Ar planuojate kur nors eiti/keliauti su vaikais, šeima? Kokias pramogas esate numatę?

Taip galite įsivertinti savo poreikius ir nustatyti galimas išlaidas. Suprantu, kad šventės tai ir nemaža dalis spontaniškumo, taigi net ir kruopščiai suplanavus, reiktų pagalvoti apie papildomas išlaidas. Kai jau turite savo švenčių viziją – tai apytiksliai galite pasakyti, kiek tai kainuos Jums.

3. Būkite kūrybingi.

Dabar palyginkite tuos du skaičius – sumą, kurią užsirašėte, kad galite išleisti šventėms ir sumą, kurios Jums reikia, kai įvertinote savo ir šeimos poreikius. Jei skaičiai tinka – balansas teigiamas – valio! O ką daryti, jei galimos skirti sumos neužtenka visiems planams įvykdyti? Va čia ir prasideda taupymo menas.

Galbūt, Jums nereikia pirkti visų naujų dekoracijų, 0 galite panaudoti pernykštes arba pasigaminti patys (laiko dar turite). Gal būt, galite, kai kuriuos daiktus pasiskolinti iš draugų ar artimųjų – kam pirkti krūvą meduolių formelių, jei meduolius kepate tik sykį per metus?  Beje, šis sprendimas, dar padėtų išvengti ir sandėliavimo galvosūkio. Galbūt, vertėtų pasidairyti naudotų žaislų rinkoje – kai kurie žmonės parduoda žaislus, jų net neišpakavę? Arba Ebay, Amazon ar panašiose vietose internete?

4. Naudokite grynus.

Nors dabar vyksta vajus, kad visi kuo dažniau naudotųsi kortelėmis, bet pamąstykite apie atsiskaitymus grynaisiais. Tada, kai matote realias sumas, lengviau nepasiduoti impulsams. Be to, galite labai tvarkingai susidėlioti, kiek pinigų galite skirti vieniems ar kitiems dalykams, ir juos naudoti. Tik jau negrūmokite man pirštu, nesakau, kad turite grįžti į akmens amžių. Jei norite galite naudotis ir kortelėmis, bet rekomenduočiau ten pervesti tik konkrečią sumą, kurią norite išleisti šventėms. O tada – nebėra pinigų – nebėra pirkinių.

5. Išsiverskite „be”.

Tikriausiai, šis punktas skamba truputį keistai, bet – juk ne dovanos yra šių švenčių pagrindinis akcentas. Tikrai neverta verstis per galvą, jei neturite pinigų nupirkti milijono dovanų. Galite išsiversti be kalnų vyniojamojo popieriaus, dviejų kalakutų ir ypatingai brangių dovanų vaikams. Juk kaip bebūtų – sausį irgi reikės mokėti sąskaitas už šildymą ir panašius buitinius dalykus, kodėl šventės turėtų sukelti įtampą?

Pasidalinkite savo prieššventiniais finansiniais pamąstymais.

 

Reklama: http://eshopwedrop.lt/parduotuves/amazon/

2 Comments

  1. Mindaugas Mindaugas 2012 10 31

    Na, jau kelis metus iš eilės yra pastebima, kad kalėdinių papuošimų, eglučių kaina nuo kokios gruodžio 23 dienos būna gal perpus mažesnė. Gera proga sutaupyti.

  2. […] Praeitas įrašas apie pinigus ir šventes, sukėlė dvejopas reakcijas – vieniems pasirodė naudinga, kitiems – per mažai praktinių patarimų, trūko konkretumo, nes patarimai turi būti neabstraktūs. Kaip sakoma, visiems neįtiksi, bet keliais konkrečiais patarimais pasidalinsiu – jei tai pasirodys žinoma, tai pagalvokite, ar naudojatės jais. Nes žinoti, dar nereiškia naudoti. […]

Comments are closed.