Press "Enter" to skip to content

Šv.Velykos: kiaušinių marginimo būdai ir ornamentai

Foto iš goeasteurope.about.com

Velykiniai margučiai – vienas pagrindinių šv.Velykų akcentų. Žinoma, kiekvienas kraštas turi savas tradicijas, raštus ir marginimo būdus. Maišantis kultūroms, nykstant sienoms tarp valstybių – keičiasi ir marginimo būdai bei mados. Kiaušinių marginimo paprotį turi ne tik lietuviai, bet ir daugelis kitų prosenoviškų tautų. Archeologai yra radę margučių, datuojamų III a. pr. m. e. Jie iškasti Arabijoje. Kiaušinius dažė ir graikai bei romėnai.

Kaip besisuktumėm, Lietuvoje patys populiariausi trys marginimo būdai – dažymas viena spalva, marginimas karštu vašku ir skutinėjimas. Seniau, buvo dažoma natūraliomis priemonėmis –  ąžuolo ar juodalksnio žievės nuoviru, svogūnų lukštais, raugintais burokėliais, samanomis, ramunėlėmis, beržų lapais ir kitais dažomųjų medžiagų turinčiais augalais. Cheminiais dažais dažyti pradėta tik XIX a. pabaigoje.

Yra du kiaušinių dažymo būdai – šaltas ir karštas.

Šaltas dažymas sukuria subtilius, pusskaidrius šešėlius, bet jo pasekmėje kiaušiniai gali būti nudažyti labai nelygiai, jei nebus budriai apsukami. Naudojant šaltą dažymą, kiaušiniai ir dažymo produktai verdami atskirai. Po to, kai dažymo priemonė bus atvėsinta ir perkošta, įmerkite kiaušinius 5-10 minučių ir sausai nušluostykite popieriniu rankšluosčiu.
Jei dažote virdami, tai kiaušiniai įgauna intensyvesnę ir lygesnę spalvą. Norėdami dažyti 8 kiaušinius virdami, naudokite 2 šaukštus acto kiekvienam litrui vandens. Sudėkite kiaušinius į kiaušinių virimo indą ir užpilkite 2,5 cm vandens. Sudėkite natūralias dažymo priemones, užvirkite ir sumažinę ugnį virkite 20-30 minučių. Nuplaukite drungnu vandeniu.

Vienas dažniausių natūralių dažymo būdų – svogūnų lukštais. Kaip tik dar mėnuo iki Velykų, taigi galite rinkti juos. Receptas nesudėtingas –  4 suslėgti puodeliai geltonų svogūnų lukštų užpilkite vandeniu. Virkite nuo 30 minučių iki valandos. Spalvos intensyvumas priklauso nuo lukštų kiekio ir mirkymo laiko.

Jei prieš merkdami į dažus, aprištumėt kiaušinius siūlais, žolelėmis ar skudurėliais, gausite skirtingus ornamentus.

Jei norite šv. Velykų stalą papuošti raudonais margučiais, pasirūpinkite burokėliais. Šias daržoves nulupkite, supjaustykite, užpilkite vandeniu ir virkite. Kai burokėliai išvirs, juos išgriebkite (galėsite panaudoti salotoms), o į skystį sudėkite kiaušinius. Burokėlių virale išvirti kiaušiniai bus raudoni.

Jei jums patinka rusvai margi kiaušiniai, galite dažyti šienu. Sudėkite gerą gniužulą šieno į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite apie valandą. Tada sudėkite kiaušinius. Šieno virale išvirti margučiai bus šviesiai rusvi.

Stipriame ramunėlių nuovire virti kiaušiniai bus geltoni, dilgėlių virale – žali, o kavoje – tamsiai rudi.

Beje, kiaušinių marginimo būdai priklauso ir nuo krašto papročių. Žemaičių margučiams būdingos tamsios arba juodos spalvos, suvalkiečių šviesesnės, vyrauja raudona ir violetinė, dzūkai mėgo pilkesnes spalvas. Žemaičiai nuo seno margino vašku, ypač jų mėgstami saulutės, rečiau rūtos ir eglutės motyvai. Skutinėja margučius Žemaitijoje retai. Pasitaiko vietų, kur kiaušinių visai nedažo, įvairiausi ir puošniausi zanavykų margučiai čia marginama vašku, skutinėjama.

Ornamentų ir raštų irgi yra pačių įvairiausių – saulučių skutinėjimas ant kiaušinių – tai viltis, kad metai bus saulėti, žvaigždučių skutinėjimas – laukams netrūks šviesos nei dieną, nei naktį, žalčiukų skutinėjimas – pavasarį pabus gyvybė. Raudona kiaušinių, jų raštų spalva simbolizuoja gyvybę, žalia – bundančią augmeniją, geltona – prinokusius javus, juoda – žemę, mėlyna – dangų. Marginant kiaušinius naudojami archetipiniai simboliai – brūkšniai, apskritimai, taškai, linijos. Iš jų kuriamos formos, simbolizuojančios atgimimą, pavasarį, gyvybę: lapelių ir šakelių motyvai, saulutės, vandens simboliai. Kiaušinių raštai skiriasi priklausomai nuo technikos – marginant vašku, daugiausia naudojama taško bei lašo formos motyvų, o skutinėtuose kiaušiniuose ryškesnės linijos bei brūkšniai.

Tinklapyje etno.lt, Marija Liugienė rašo:

Įvairiausių raštų margučiuose vartojama daug. Bene dažniausiai sutinkamas ir pats populiariausias motyvas – apskritimas, ratas. Tai saulės ir kitų dangaus šviesulių ženklas, kartais virstantis gėlės žiedeliu, tai taip pat amžinybės, nesibaigiančio gyvybės ciklo ženklas.  Dažnas ir kryžius – horizontalios kryžmos (žemė) ir vertikalios (dangus) jungtis. Svastika – tai judantis kryžius: judėjimo, ugnies, perkūno ženklas. Įvairios spiralės (žalčiukai) – energijos, gyvybingumo evoliucijos ženklas. Kvadratas – tai žemės pastovumo, stabilumo ženklas. Įvairūs trikampiai – smaigaliu į viršų ir žemyn – vyriško ir moteriško pradų simboliai. Ir, žinoma, gyvybės medis – nuo paprasčiausio trišakėlio iki augalo puode, kur puodas vaizduoja žemę, o medžio viršūnė – dangų.

Begalinis raštų įvairumas verčia manyti, kad kiekvienas margutį marginantis asmuo vadovavosi tik fantazija. Tačiau, įsižiūrėjus į raštus, matome, kad didelis vaidmuo tenka ir tradicijai. Matome raštų, kurie būdingi beveik visoms margučius vartojančioms tautoms (tai visų pirma beveik visos slavų tautos). Vieni raštai būdingi tik tam tikrai apylinkei, o kiti yra tokie pat, kokie aptinkami priešistorinių laikų kapuose randamuose daiktuose. Daugumą margučių raštų, ypač primenantys saulutes, galima rasti kituose mūsų liaudies dirbiniuose: senosiose verpstėse, keramikoje, siuvinėjimuose. Kiek transformuoti pastebimi juostose, rankšluosčiuose, lovatiesėse, geležinių kryžių viršūnėse.
Vis dėlto tenka pažymėti, kad tarp margučių raštų yra ir vien margučiams būdingų, skirtingų nuo kitų kitų mūsų charakteringų liaudies meno rūšių.

Raštų komponavimas tradiciniuose margučiuose yra trijų pagrindinių schemų:

– ornamentuojami simetriškai abu kiaušinio šonai,padalinus jį išilgai;
– ornamentuojami abu kiaušinio galai, padalinus jį skersai;
– ornamentuojamas kiaušinis įvijai.

Tiek apie lietuviškas kiaušinių marginimo tradicijas. Pati, kaip žemaitė, naudoju marginimą vašku (rinkitės tikrą vašką, be parafino, kitaip negausite raštų, nusiplaus).

Dabar dažnai dažoma paprasčiau – lakais, markeriais, lipdukais, skiautelėmis, lipniomis juostomis.

Anksčiau rašyta, jei mažai tradicinių marginimo būdų:

– kiaušinių marginimas šilkiniais kaklaraiščiais;

– marginimas lipniomis juostelėmis ir siluetais;

– kiaušinių marginimas pagal Marthą Stiuart;

-marginimas kruopomis ir sėklomis;

– nėrinių raštais marginti kiaušiniai;

– marginimas siuvinėjimo siūlais.

 

 

 

 

2 Comments

  1. […] kosmosą (dėl ovalios formos), gyvybės atsiradimą, vaisingumą (dėl to, kad tai gemalas). Apie kiaušinių marginimą ir ornamentiką jau rašiau anksčiau. Velykų kiaušiniai turėjo pačią didžiausią galią – vyrai […]

Comments are closed.