Sumuštinių istorija

Labai dažnas rytą pradeda sumuštiniais – riekė duonos, aptepta sviestu, su sūrio ar dešros gabalėliu. Nesu šio patiekalo gerbėja, be to galėčiau nelabai daug gerų žodžių apie derinį – duona-sviestas-dešra, bet šį sykį apie sumuštinių istoriją, o ne apie savus įsitikinimus.

Taigi, pasakojama, kad sumuštinio išradėjas – grafas Sandwich’as. Jis buvo nepailstantis kortuotojas. Kad nereiktų atsitraukti nuo stalo, paprašė atnešti mėsos gabalą tarp dviejų duonos riekių. Patiekalas pasirodė besąs patogus – netepė pirštų bei likdavo viena laisva ranka.

Visi žinome mėsainį, kuris populiarus Amerikoje. Perpjauta bandelė, salotos lapas, mėsa ir pomidorų padažas. Bet šį sykį, man įdomiau europiniai sumuštinių variantai.

Sumuštiniai populiarūs Europoje. Tarkim, danai, jį tituluoja savo tradiciniu patiekalu. Danijoje sumuštiniai valgomi peiliu ir šakute, prie jų siūloma daug įvairiausių padažų. Čia žinoma šimtai sumuštinio variantų. Pats pagrindinis – smørrebrød. Tai ruginė sviestu užtepta duona, ant kurios dedama viskas, kas tik norima – mėsa, sūris, žuvis, salotos, krevetės. Šių sumuštinių galima užsisakyti tiek restoranuose, tiek pigiose valgyklose. Naujovė Danijos kulinarijoje – smushi. Tai vieno kąsnio sumuštinis, savyje suvienijantis smørrebrød ir japoniškąjį sushi. Duona pjaustoma mažais kvadratėliais – tai pagrindas elegantiškiems papuošimams. Kiekvienas smushi – kaip meno kūrinys, turintis Azijos skonio potėpius.

Sumuštinio giminaičiu galima vadinti ir brusketą – itališką skrebutį (bruschetta). Tai nelabai sudėtingai paruošiamas užkandis – skrudinta česnakinė duonelė suvilgoma alyvuogių aliejumi ir padengiama riekelėmis supjaustytu pomidoru. Originali brusketa yra be pomidorų. Ji minima jau  XV amžiuje ir atsirado kaip vargšų maistas – sena, sužiedijusi duona būdavo mirkoma alyvuogių aliejuje ir ištrinama česnaku. Toks maistas prikimšdavo alkanų ūkininkų pilvus. Vėliau, brusketos vaidmuo keitėsi. Po alyvų derliaus nuėmimo, ūkininkai vilgydavo duoną šviežiai spaustame alyvuogių aliejuje ir siūlydavo paragauti, taip parodydami derliaus gerumą. Dabartinė brusketa populiari visame pasaulyje. Dažnai siūloma kaip užkandis  restoranuose – balta itališka duona, alyvuogių aliejus, česnakas, bazilikas, pomidorai, druska ir pipirai. Būtent šis derinys pats populiariausias. Žinoma, galima rasti brusketą ir su  padažu ar sūriu vietoje alyvuogių aliejaus.  Egzistuoja netgi brusketa su kiaušiniu arba desertinė brusketa su vaisiais ir medumi. Bet kuriuo atveju – vienas vienijantis ingredientas išlieka – visi produktai dedami ant riekelės skrudintos duonos.

Kiekvienoje šalyje sumuštinis įgauna savitą atspalvį – juk skirtinga valgymo kultūra, įpročiai. Be to, kai sumuštiniai nevalgomi kasdien, vietoj batono pasirenkama rupi bemielė duona, vietoj rūkytos mėsos uždedamas pomidoro ar agurko gabalėlis – galbūt – tai net nėra pats blogiausias pasirinkimas.

Bet kuriuo atveju  – skanaus!

Written by Ilona-Eitnė

Eitnė – viena iš portalo eitne.lt autorių ir pagrindinė redaktorė. Dar ji – nuostabi mama ir sėkminga verslininkė su kalnu idėjų. Jai trūksta tik vieno – kokių 3 papildomų valandų paroje.

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *