Press "Enter" to skip to content

Sula – sveikatos ir grožio eliksyras

Kiekvienais metais pavasario rytais pasigirsdavo skambutis į duris. Skambindavo kaimynas Valentinas tam, kad įduotų stiklainį sulos.

Apdalindavo visus kaimynus

Pavasarį rinkti medžių sulą buvo vienas iš didžiausių Valentino, didelio gamtos mylėtojo, liaudies medicinos propaguotojo, malonumų.

Kas rytą jis sėsdavo ant dviračio ir mindavo į netoliese esantį miškelį susirinkti savo paliktų stiklainių su sula.

Šios per parą pritekėdavo tiek, kad užtekdavo ne tik pačiam Valentinui su žmona, bet ir visiems tame pačiame įėjime gyvenantiems kaimynams.

“Sulą ne tik gerti sveika. Manoji ja ir prausiasi veidą, plaukus plauna. Sula padaro odą skaistesne”, – mokydavo kaimynas, įduodamas į vandenį panašaus skysčio sklidiną stiklainį.

 

Šalina akmenis

Teigiamą sulos poveikį organizmui pripažįsta ir specialistai, teigiantys, kad šiame skaidriame skystyje gausu angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų ir mikroelementų: kalio, kalcio, geležies druskų, azoto, bario, fosforo, magnio, vario, natrio, nikelio.

Šiame skystyje pilna ir įvairių rūgščių, eterinių aliejų, betulino, saponinų, fitoncidų.

Medicininiai tyrimai parodė, kad dvi-tris savaites kasdien išgeriant bent po stiklinę (rekomenduojama gerti triskart per dieną) sulos, galima sustiprinti organizmą, padėti įveikti avitaminozę, nuovargį ir net depresiją.

Sula iš organizmo šalina kenksmingas medžiagas: inkstų ir šlapimo pūslės akmenis, druskas, toksinus, šlakus, valo kraują.

Pastebėta, kad sula gydo inkstų, skrandžio, žarnyno, kepenų ligas, reguliuoja medžiagų apykaitą, padeda surandėti skrandžio ir žarnyno opoms, gali sumažinti cholesterolio kiekį organizme.

Taip pat šis iš medžių išgaunamas skystis gerina sergančiųjų reumatu, tuberkulioze, migrena ar angina savijautą.

 

Tinka veido kaukėms

Kaimynas Valentinas buvo teisus, teigdamas, kad sula – ir grožio šaltinis.

Teigiama, kad šis skystis padeda įveikti kai kurias odos ligas, taip pat ją valo, mažina spuoguotumą. Todėl ji puikiai tinka veido vonelėms ruošti.

Labai naudinga daryti ir veido kaukes su sula, pavyzdžiui, sumaišant 1 valgomąjį šaukštą greitinės su dvejais valgomaisiais šaukštais beržo sulos ir vienu arbatiniu šaukšteliu medaus.

Tokią kaukę rekomenduojama laikyti ant veido apie 15 minučių ir nuplauti drungnu vandeniu.

Pasidarius kaukę jūsų veido oda turėtų tapti lygi, skaisti ir matinė.

Svajojantiems apie gražius, sveikus plaukus taip pat patartina naudoti sulą.

Jei dvi savaites šio skysčio kasdien įtrinsite į plaukus, jie taps purūs, minkšti, bus labiau apsaugoti nuo lūžinėjimo, pleiskanojimo ir slinkimo.

 

Reikia saugoti nuo vabzdžių

Norintys prisirinkti sulos, skylutę medyje turėtų gręžti šiaurinėje kamieno pusėje, kuo arčiau žemės.

Svarbu indą, į kurį varva sula, apsaugoti nuo vabzdžių, ypač skruzdžių.

Kaip teisingai rinkti ir laikyti sulą,  interneto puslapyje Grynas paaiškino gamtininkas Selemonas Paltanavičius.

Taigi, naudokitės pavasarį gamtos teikiamomis dovanomis ir neužmirškite baigus leisti sulą skylutę medyje užtaisyti, kad jis būtų apsaugotas nuo ligų ar puvimo.

 

 

2 Comments

  1. AgneMaroziene AgneMaroziene 2012 04 13

    Taip, džiaugiamės ir mes kaip tik šiuo metu beržo sula kiekvieną dieną. Vaikams labai labai patinka. Mano močiutė tai užsiraugdavo sulos su juodųjų serbentų lapais, laikydavo vėsioj klėtyje ir duodavo per šienapjūtę vyrams astigaivinti.
     

    • Giedre Giedre 2012 04 13

       @AgneMaroziene Aš rašydama tekstą labai užsinorėjau gaivios sulos, nes man, kaip ir jūsų vaikams ji labai patinka. Deja, šiemet sula nepasirūpinome. Teks neužmiršti pasirūpinti kitąmet.

Comments are closed.