Press "Enter" to skip to content

Šeimininkės pagalbininkas – šaldiklis

Prieš keliolika metų šaldiklis buvo naujiena daugelyje namų ūkių. Dabar, beveik kiekvienuose namuose rasite šaldytuvą ir/ar šaldiklį. Šaldytos uogos, prieskoniai ir mėsa – tapo kasdieniniu reiškiniu. Truputį pasidalinsiu savo pastebėjimais apie šaldymą.

Šaldyti galima ir neparuoštą maistą – daržoves, šviežią mėsą, uogas ir gatavus produktus – kotletus, kepsnius, pyragus, netgi sriubą. Gal skamba truputėlį keistai, bet jei turi laisvą vienintelę dieną – kartais tenka suktis, iš anksto paruošti maisto visai savaitei. Tada, grįžus vakare po darbo – telieka pašildyti. Taip sutaupau daug brangaus laiko, kurį galiu skirti vaikams.

Namie visada turime šaldytų daržovių, iš kurių gali staigiai pagaminti troškinį ar kitą patiekalą. Beje, nebūtina pirkti gatavą šaldytą maistą, tikrai galite pasigaminti ruošinių patys. Jeigu sudarytumėt meniu savaitei, galima pasigaminti iš sykio įdarą porai patiekalų.

Beje, kai turite šaldiklį – nereikia valgyti po švenčių visą savaitę to pačio maisto  – viską, kas lieka pavalgius, galima užšaldyti.

Keletas svarbių dalykų, kurių nevertėtų pamiršti:

– visus šaldyti sudedamus produktus reikia sužymėti (užrašyti pagaminimo datą);

– šaldyti tokiomis porcijomis, kurias iš sykio sunaudojate – prieskonių juk nešaldysite 1 l talpos dėžutėje;

– šaldymui geriausia pasirinkti kvadratines ar stačiakampio formos dėžutes – patogiau sudėti kameroje. Svarbiausia, kad indai tiktų sąlyčiui su maistu;

– mėsai, supjaustytoms daržovėms – geriausia naudoti šaldymo maišelius;

– prieš dėdami šaldyti, produktus paruoškite taip, kaip reikia gaminant – išimkite kauliukus, nupjaustykite plėves ir pan.;

– nebūtina investuoti daugybės pinigų į šaldymo indus – jei neturite kitų – puikiai tiks ir dubuo, uždengtas dangčiu ar plėvele/folija;

– pradėkite šaldyti nuo nedidelių kiekių – matysite, ar patiks produktas, kai bus atšildytas;

– jei nežinote, ar produktas tinka šaldymui – išmėginkite mažą jo kiekį;

– pasiruoškite, kad atšildymui irgi prireiks laiko – išimkite prieš dieną ir leiskite atšilti šaldytuvo apatinėje lentynoje. Jei vis tik pamiršot (o man taip būna neretai) – tada atšildau ant stalo arba vandens vonelėje;

– kai gaminate maistą, paruoškite dvigubą porciją – antrąją sušaldykite kitam kartui. Toks gaminimas tikrai neužima dvigubai laiko, o pagaminate maistą dviems dienoms;

– pagamindami maistą, pratęsiate jo galiojimo laiką – nusipirkę šviežaus sūrio galite pagaminti virtinius ir juos valgyti po savaitės;

–  sušaldyti galima duoną, pyragus, gatavus sausainius.

Pasidalinkite savo idėjomis apie šaldiklio panaudojimo subtilybes.

 

 

One Comment

  1. Darija Darija 2015 04 08

    įdomu ar labai svarbus šaldiklių pasirinkimas? kuo jie ten skiriasi iš esmės?

Comments are closed.