Press "Enter" to skip to content

Projektas „Augu skaitydamas”

 

Lietuvoje atliktos skaitymo įpročių apklausos duomenimis, daugiau nei pusė suaugusiųjų ir trečdalis 3-10 m. vaikų visiškai neskaito. Vis dažniau skaitymą pakeičia TV, internetas ar kompiuteriniai žaidimai.

 

Lietuvos gyventojai skaitymui skiria vidutiniškai 17 min. per savaitę, kai kitose išsivysčiusiose Europos šalyse, tokiose kaip Švedija, Norvegija, Vokietija, šis skaičius yra perkopęs 30 minučių, o Suomijoje siekia net 46 minutes.

 

Didėjant neskaitančių žmonių skaičiui ir mažėjant skaitymui skiriamo laiko, įmonių grupė „Alma littera“ kviečia visus gyventojus prisijungti prie skaitymo skatinimo iniciatyvos ir paversti Lietuvą daugiausiai skaitančia šalimi Europoje. Skatiname visus knygoms skirti bent 5 minutėmis daugiau laiko per dieną ir po kelerių metų didžiuotis, kad esame labiausiai skaitanti šalis Europoje.

 

Siekdama įgyvendinti šį tikslą, šiemet leidykla „Alma littera“ inicijuoja projektą „Augu skaitydamas“, kurio tikslas – padėti tėvams formuoti vaikų įprotį ir skatinti pomėgį skaityti.

 

Pastebima tendencija, kad tėvų laisvalaikio pomėgiai sąlygoja ir vaikų – jei tėvai neskiria laiko skaitymui, vaikai, nematydami pavyzdžio, taip pat ieško kitų užsiėmimų.

 

Tėvai – itin svarbūs augančiam vaikui, kadangi būtent jie labiausiai prisideda prie jo asmenybės formavimosi. Vaikystėje išugdyti skaitymo įpročiai sąlygoja geresnę ateitį – mėgstantis skaityti vaikas geriau mokosi, yra raštingesnis, kūrybingesnis, linkęs pasirinkti taip pat skaitančius draugus, kurie prisideda prie vaiko asmenybės formavimosi paauglystėje. Knygų skaitymas padeda siekti aukštojo išsilavinimo, pasirinkti tinkamą profesiją ir tokiu būdu užsitikrinti geresnę ateitį. Būtent todėl itin svarbu ugdyti vaiko skaitymo įgūdžius nuo pat vaikystės.

 

Mes tikime, kad knygos – ne tik neatsiejama laimingos vaikystės dalis, bet ir investicija į vaikų išsilavinimą ir ateitį. Augant perskaitytų knygų skaičiui, ugdoma vaiko vaizduotė, raštingumas, kūrybingumas, plečiasi jo akiratis.

 

Dėl šios priežasties projekto „Augu skaitydamas” simboliu tapo Knygų medis. Skatiname vaikus drauge su tėvais ar savarankiškai skaityti knygas ir taip auginti Knygų medžius, o vėliau dalyvauti daugiausiai perskaitytų knygų konkurse.

 

Vaikų knygų mėnuo.

Gegužės 14 d. – birželio 14 d. Knygynai „Pegasas“ visoje Lietuvoje.

Kviečiame visus tėvelius su vaikais apsilankyti knygynuose „Pegasas“ vykstančiuose Vaikų knygų mėnesio renginiuose, kurių metu žymūs Lietuvos žmonės skaitys ištraukas iš savo mėgstamiausių vaikystės knygų.

 

Knygų medis

 

Knygų medis – projekto „Augu skaitydamas“ simbolis. Raginame vaikus kartu su tėveliais atrasti skaitymo džiaugsmą, visą vasarą klijuoti lapelius ant Knygų medžių ir tokiu būdu juos auginti. Rudenį pakviesime visus į renginį, kurio metu apdovanosime didžiausius Knygų medžius užauginusius, t.y. daugiausiai knygelių perskaičiusius, vaikus.

 

Visą vasarą vaikai su tėveliais kviečiami užsukti į knygynus „Pegasas“, kur galima pasiimti savo Knygų medį.

 

Knygų medžio plakato maketas.

Knygų medžio lapelis (parsisiųsti):

http://www.almalittera.lt/lt/knygu_medis

 

Vieta Data Dalyvis
Panevėžys „Babilonas“ 2012-05-14 13 val. Aktorius Laimutis Sėdžius
Vilnius VCUP 2012-05-15 13 val. Aktorė Ineta Stasiulytė
Vilnius „Akropolis“ 2012-05-16 13 val. Dainininkas Gabrielius Liaudanskas – Svaras
Vilnius „Panorama“ 2012-05-17 13 val. Modelis Renata Mikailionytė
Marijampolė „Pegasas“ 2012-05-17 12 val. Dainininkas Gabrielius Liaudanskas – Svaras
Klaipėda „Akropolis“ 2012-05-21 13 val. Aktorė Eglė Jackaitė
Šiauliai „Akropolis“ 2012-05-23 13 val. Aktorė Nomeda Bėčiūtė
Kaunas „Akropolis“ 2012-05-24 13 val. Dainininkė Karina Krysko