Press "Enter" to skip to content

Penkios didžiausios klaidos ruošiant arbatą

Tikriausiai retas kuris rūpinasi ar gilinasi, kokios rūšies arbata gaivinsis, todėl ruošia ją vienodu būdu. Bene didžiausia klaida ta, kad žmonės į arbatos paruošimą ir gėrimą žiūri labai atsainiai – skuba užvirti, užplikyti ir kuo greičiau išgerti. Juk arbatmedis – augalas, turintis daug reikalingų medžiagų žmogaus organizmui. O nuo to, kaip arbtatą paruošime ir pateiksime priklausys ir jos poveikis – ar jis bus tonizuojantis, ar kiek atpalaiduojantis.

Paruošti arbatą tinkamai yra lengva, tereikia vadovautis tam tikromis taisyklėmis. Nes net pati geriausia arbata gali virsti pačia blogiausia, jei paruošimas bus netinkamas.

Klaidos ruošiant arbatą:

1. Neteisingas arbatžolių laikymas induose.

2. Netinkamo vandens pasirinkimas.

3. Užplikymas per karštu arba per šaltu vandeniu.

4. Per mažas arba per didelis arbatžolių dėjimas į puodelį.

5. Per trumpas arba per ilgas pritraukimo laikas.

Prekybos centruose dažnai galva svaigsta nuo gausybės indų pasirinkimo ir nuo minčių, koks indas arbatai būtų pats tinkamiausias. Netgi per vieną parą arbata gali netekti viso savo kvapo, jei bus laikoma neteisingai. Arbatžoles reikia laikyti stikliniuose hermetiškuose induose. Jie gali būti ir iš porceliano, fajanso, svarbiausia kad vieta būtų sausa ir šilta. Negalima arbatžolių laikyti metaliniuose, plastmasiniuose ar celofaniniuose maišeliuose, jie neapsaugo nuo drėgmės, o arbata įgauna jų nemalonaus kvapo.

Sausa arbata, teisingai laikoma stikliniame inde su idealiai uždarančiu kamščiu, gali būti saugoma daugiau kaip 10 metų.

Kadangi vanduo sudaro didžiają arbatos gėrimo dalį, jo kokybė yra labai svarbi. Jeigu vanduo iš čiaupo nemalonaus skonio, jaučiamas metalo, chloro skonis, tuomet ir arbata bus nekvapi, drumsta, neskani. Vanduo turi būti šviežias , kuris nebuvo virintas ankščiau ar paliktas stovėti inde. Distiliuoto vandens taip pat nepatartina naudoti.

Nepervirkite vandens! Jeigu virdulyje verdamas vanduo pradeda kunkuliuoti ir paviršiuje sprogsta burbulai, toks vanduo arbatai nebetinka, mat pasikeičia jo mikrostruktūra, arbata netenka dalies savo savybių ir skonio. Vandenį virti reikia ant nekaitrios ugnies ir ne ilgiau kaip iki antrosios virimo stadijos – nuo virdulio dugno pradeda kilti smulkūs burbuliukai. Užplikyta arbata turi buti karšta, bet ji neturi deginti.

Dažnas mūsų nežino kiek laiko laikyti užplikytas arbatžoles. Kuo geresnės arbatžolės, tuo trumpesnė jų plikymo trukmė. Aukštos kokybės arbatą galite plikyti iki 2-3 kartų. Nepalikite arbatžolių vandenyje igam laikui, nes jau po kelių valandų ji netenka savo skonio ir maistinių savybių.

• Žalioji arbata

Plikoma 80- 90ºC vandeniu.

Puodeliui arbatos paprastai imkite nubrauktą arbatinį šaukštelį arbatžolių; jei plikote daugiau nei 5 puodelius, įberkite papildomą šaukštelį “arbatinukui”. Tas pačias arbatžoles galite plikyti keletą kartų. Pirmą kartą užplikę, palaikykite, kad pritrauktų, 3-4 min, kitus kartus pakaks po 2 min.

Daugiau negu vieną kartą plikomų arbatžolių skonis kinta, tačiau jeigu ir ketvirtą kartą užplikius mėgausitės kvapnia ir gardžia arbata, vadinasi, vertėjo ją pirkti.

• Juodoji arbata

Didžiausia klaida ruošiant juodąją arbatą – per žema temperatura.

Vanduo kaitinamas iki virimo temperatūros (iki 100 °C), išskyrus labai delikačias Dardžilingo arbatas, kurioms rekomenduotina kiek mažesnė temperatūra. Tai žymiai įtakoja arbatos skonį.

Puodeliui dažniausiai pakanka 1 arbatinio šaukštelio arbatžolių.

Arbata pritraukia mažiau nei per 30 sekundžių, bet ne daugiau kaip per 5 minutes, nes ilgiau palaikius, išsiskiria daug taninų ir arbata apkarsta.

Stimuliuojantis arbatos poveikis atsiranda laikant 3 minutes, o raminantis – 5 minutes.

Jeigu gaminate silpnai fermentuotą arbatą, palaukite, kol vanduo pravės (1-2 minutes).

• Vaisinė arbata

Vienam arbatos puodeliui paruošti reikia 2 arbatinių šaukštelių vaisinės arbatos.

Užplikykite verdančiu vandeniu ir 8-10 minučių palaukite, kol pritrauks. Pasaldinkite.

Geriama tiek karšta, tiek ir šalta.

Arbatai paskaninti dažnai dedama citrinos ar kitų vaisių skiltelių, pilamos sultys, o šaltai arbatai tiesiog privalomi ledukai.

Legendų ir istorijų perpinta arbatos ruošimo ceremonija perkels į pasaulį, kur vyrauja ramybė, senovės išmintis bei tradicija.