Press "Enter" to skip to content

Nerolis

Citrus aurantium var. amara arba lietuviškai nerolis – aliejus, gaunamas iš karčiavaisių citrinmedžių žiedų. Jo  pavadinimas siejamas su vienos Italijos princesės, kurios mėgstamiausi kvepalai buvo šio augalo aliejus, vardu. Šis aliejus priskiriamas prabangių eterinių aliejų grupei, nes iš didelio kiekio žiedų gaunamas mažas kiekis aliejaus. Taigi, kaip žinoti, kad jums siūlo tikrai nerolį, o ne kokį pakaitalą?

Dažniausia gaminamas anfleražo būdu, nors kartais distiluojamas garais. Nerolis yra tirštas, tamsiai rudos spalvos, gan aštraus saldžiarūgščio kvapo, kuris pereina į puokštės žalumos ir šiltą gėlių pustonį tinkamai atskiedus su baziniu aliejumi arba įmaišius į bazinį kremą.

Nerolis yra naudojamas kvepalų pramonėje, viena iš tikrojo odekolono sudedamųjų dalių.

Tai antidepresantas, antiseptikas, skausmą malšinanti priemonė. Nerolis padeda įveikti nerimą.  Jis gali būti efektyvus, kai norima sumažinti nerimą prieš stresą keliantį įvykį:  pokalbį, egzaminą ar viešą pasirodymą.  Taip pat nerolis tinka kai kankina nemiga, ypač kai priežastis – nerimas. Tokiu atveju prieš miegą naudinga išsimaudyti vonioje su neroliu.

Nerolis yra ypač veiksminga odos priežiūros priemonė, nes turi ypatingų savybių, stimuliuojančių naujų ir sveikų ląstelių augimą, todėl, galima sakyti, jis atjaunina odą.  Be to dėl savo savybių šis aliejus tinka visiems odos tipams, o ypač sausai ir jautriai odai.  Dėl savo švelnaus kvapo, kuris, kaip minėjau, atsiskleidžia sumaišius su kitu baziniu produktu, nerolio aliejus yra priimtinas gaminant visų rūšių odos priežiūros priemones.

Šis aliejus yra saugus nėščioms moterims. Drėkinantį kremą sumaišiusios su mandarinų aliejumi ir neroliu gausite produktą skirtą apsisaugoti nuo strijų.

Nerolis gerai dera su visais gėlių aliejaus, ypač su rožių, bet jeu norite pajusti ypatingą prabangos aromatą, nerolį sumaišykite su jazminaičių ir rožių aliejumi.

Kvapnūs citrinmedžių žiedlapiai kai kuriose tautose buvo naudojami įpinant į nuotakos vainikėlį, kad išsklaidyti jaunamartės nervinę įtampą.  Be to, nerolis (netiesiogiai) naudojamas kaip afrodiziakas, kadangi daugybės seksualinių sutrikimų priežastis yra įtampa ir nerimas, o nerolis padeda juos įveikti.

Naujausi tyrimai įrodė, kad nerolis dėl to, kad veikia raminamai, gali pagelbėti priešmenstruacinio sindromo atveju. Taip pat šis aliejus tinka vyresnių žmonių depresijai gydyti bei padeda moterims menopauzės metu bei jai pasibaigus.

Smagių minčių!