Press "Enter" to skip to content

Namų tvarkymas su vaikais. Įmanoma?

Jeigu auginate vaikus, tikriausiai, pastebėjote, kad būna metas, kai jiems viskas įdomu ir jie iš visų jėgų stengiasi padėti. Svarbiausia, to puikaus meto nepražiopsoti –  jei nuolat vaikui kartosite, kad mokate už jį geriau, jis net nebemėgins. Žinoma, Jūs puikiau siurbliuojate už trimetį. To įrodinėti nebereikia.

Taigi, keli darbai, kuriuos nesudėtingai atliks ir keturmetis-penkiametis. Pirmiausia, tvarkantis su vaikais prireikia kantrybės, aiškių instrukcijų ir pagarbos vaiko darbui. Nenorėkite, kad darbas būtų atiktas tobulai, ypač pirmą kartą. Be to, neakcentuokite to, kas  nepavyksta, o geriau pagirkite dėl tų dalykų, kurie sekasi. Prisimenu, kaip, būdama dešimtmetė, išviriau cepelinus, buvau mačiusi, kad mama deda C vitamino, kad jie būtų balti. Darymo procesas buvo labai ilgas, tai dėl to baltumo C vitamino gerokai padauginau. Ir ką, manot visi niurnėjo, kad cepelinai rūgštūs?

Pas mus šeimoje – trimetis, penkiametė ir septynmetė. Jie jau geba apsirengti, išsivalyti dantis, susišukuoti. Septynmetė jau ir puikiai tvarkosi. Nuo ko pradėti?

1. Sutvarkykite jų pačių kambarį/žaidimų erdvę. 

Pirmiausia,  sutvarkykite jų kambarį kartu su jais, kad vaikai matytų, kaip tai daroma. Surinkite žaislus, knygas. Įtraukite juos į veiklą, pagal vaiko amžių ir jėgas.

2. Siurbliuoti. 

Šį darbą mėgsta įvairaus amžiaus vaikai. Kad būtų dar smagiau, leiskite jiems naudoti įvairius atgalius.

3. Laistyti gėles.

Naudokite plastikinį laistytuvą, patogų mažoms rankoms. Šį darbą vaikai irgi labai mėgsta. Kad išmoktų „normuoti”, galite nupirkti vaikams kokį nereiklų augalą.

4. Lankstyti rankšluosčius, apatinius, servetėles ir kitus panašius dalykus.

Jei leisite vaikams lankstyti nedidelius drabužius, jie išmoks ne tik lankstyti, bet ir vystysis vaikų smulkioji motorika bei akių – rankų koordinacija.

5. Rūšiuoti kojines.

Šis darbas labai puikus mažiesiems talkininkams. Beje, kartu su pagalba, dar galite pamokyti skaičiuoti, rūšiuoti, įvardyti spalvas, dydžius Visa matematikos įgūdžių puokštė skalbinių krepšyje.

6. Padėti iškrauti skalbyklę.

Vaikai gali padėti išimti nedidelius skalbinius – apatinius, rankšluosčius. Juk svarbiausia komandinis darbas.

7. Nuvalyti dulkes.

Dar vienas darbas, kurį vaikai daro su malonumu. Jie gali padėti išvalyti lentynas, nedidelius grindų plotelius, palanges, grindjuostes.

8. Išvalyti kriauklę. 

Vaikai puikiai išvalo kriauklę. Svarbiausia, įsitikinkite, kad naudojate netoksišką valiklį.

9. Išnešti šiukšles.

10. Nuvalyti durų rankenas.

Duokite vaikams skudurėlį ir visi namai bus aplėkti.

11. Nuvalyti stalą.

Mokykite vaikus, po kiekvieno valgymo, nusinešti savo lėkštę.

12. Plauti indus.

Net jeigu neplaunate indų rankomis, vaikams atsiranda darbo – surūšiuoti stalo įrankius. O jei plaunate rankomis – parodykite vaikams, kaip tai padaryti. Žinoma, nesiūlau duoti duonriekio peilio, bet nedūžtančius indus jie gali nuplauti.

13. Paprasto maisto ruošimas.

Dar vienas labai mėgstamas vaikų darbas. Jie gali padėti pakepinti skrebučius, užtepti sumuštinį, supjaustyti daržoves.

14. Stalo padengimas.

Vaikai geba padėti lėkštes, įrankius.

15. Plauti grindis.

Parinkite vaikams tinkamo dydžio įrankius. O daugiau, jie labai gražiai geba išplauti grindis, mažus plotus.

Va, net penkiolikos darbų sąrašas, kuriuos gali atlikti vaikai. Tegul šie darbai ir nedideli, bet smulkmenoms juk ir sugaištama daugausia laiko.

Smagių užsiėmimų su vaikais ir … nepamirškite, kad jūs tikrai mokate geriau tvarkytis, taigi nereikia to įrodinėti savo vaikams.