Press "Enter" to skip to content

Namų jaukumui – plėšomas kalendorius

Įsigijau kalendorių. Plėšomą. Kai pasakiau brangiausiajam, kokio noriu, pamanė, kad juokauju. Aš irgi galvojau, kad tai bus pokštas, bet galų gale tas kalendorius išties atsidūrė mūsų namuose.

Plėšomas kalendorius suteikia namams jaukumo, o rytus įprasmina jo informacijos studijavimo ritualu. upscaletypography.com nuotr.

 

Mažas ritualas

Vos tik kalendorius atkeliavo pas mus, namai tarytumei atgijo ir kažkodėl įgavo daugiau jaukumo, kurio, atrodytų, toks nereikšmingas daiktas neturėtų suteikti.

Supratau, kad toks kalendorius man asocijuojasi su namais, kuriuose gera, jauku, malonu, kur kvepia skaniu naminiu maistu, kuriuose norisi likti, kur smagu leisti laiką.

Plėšomą sieninį kalendorių atsimenu dar iš savo močiutės namų. Ten jis buvo pakabintas ant sienos ir perrištas virvele, už kurios močiutė užkišdavo praėjusios dienos lapukus (kažkodėl nenuplėšdavo).

Toks kalendorius visada buvo ir tebėra ir mano tėvų namuose.

Mamai šviežiai nuplėšto lapelio informacijos perskaitymas jau seniai tapo ritualu.

Anksčiau, kai gyvenau tėvų namuose, mama ir man kai kuriuos lapelius palikdavo paskaitinėti. „Pasižiūrėk, gal bus įdomu”, – neversdavo, bet tik patardavo.

 

Mėgstami kolekcininkų

Galbūt tai, kad tą kalendorių matydavau nuo ankstyvos vaikystės tiek pas tėvus, tiek ir pas senelius, sukėlė man sentimentus ir norą jį įsigyti.

O kai nusipirkau, negaliu atsidžiaugti. Pamanykit tiktai: atsikeli, užsikaiti kavą ir, kol pusryčiauji, studijuoji praėjusios dienos lapuką, skaitinėji informaciją kitoje jo pusėje, lygini, keliomis minutėmis pailgėjo diena, žiūri, kada teka ir leidžiasi Saulė ar Mėnulis, koks dabar Zodiako ženklas, Mėnulio fazė, kokia šventė ir ką reikėtų pasveikinti su vardadieniu.

Maža to, ant jo visada gali pasižymėti būsimus susitikimus ar planus.

Suprantu, kad šiais laikais, kai datą bei laiką galima pasitikslinti kiekviename kompiuteryje ar telefone, pirkti popierinį kalendorių lyg ir neatrodo prasminga, kaip ir nebūtina nešioti rankinį laikrodį. Tačiau tiek rankinius laikrodžius, tiek tikrus kalendorius aš mėgstu.

Ne man vienai tokie kalendoriai atrodo žavūs. Yra nemažai žmonių, tarp jų – ir lietuvių, kurie tokius kalendorius kolekcionuoja. Kuo senesni, tuo geriau.

Pasaulyje tokius kalendorius kasmet įsigyja milijonai žmonių.

 

Gimė prieš 126 metus

Man pavyko išsiaiškini, kad plėšomasis kalendorius buvo sukurtas prieš 126 metus, tad nenuostabu, jog su juo užaugo ne viena karta.

Jį sukūrė žinomas rusų kūrėjas Ivanas Sytinas, o pirmojo kalendoriaus išleidimą parėmė ir žinomas rusų rašytojas Levas Tolstojus.

Iš pradžių gražiais paveiksliukais išmarginti kalendoriai buvo prabangos dalis. Jie tarnavo, kaip turtingų žmonių svetainių puošmena.

Tačiau 1886 metais I.Sitinas sugalvojo, kad reikia sukurti paprastesnį nebrangų kalendorių, prieinamą visiems ir patogų naudoti.

Toks kalendorius sparčiai išpopuliarėjo. Vos sukurto jo parduota septyni milijonai egzempliorių – tuomet tai buvo neregėtas tiražas.

Paprastai liaudžiai tai tapo švietimosi šaltiniu. Būtent iš tokio kalendoriaus, o ne iš knygų žmonės sužinodavo žinomų menininkų biografijas, išmokdavo šį tą apie mediciną, istoriją ir panašiai.

Tiesa, kalendorius tarnavo ne tik savišvietai. Rusijoje net buvo susuktas filmas, kurio herojus, ieškodamas progos išlenkti taurelę, studijuoja sieniniame kalendoriuje surašytas šventes.

 

Virtualūs atitikmenys

Dabar namuose turėti sieninį plėšomą kalendorių yra stilinga. Tai liudija ir faktas, kad „Apple” kūrėjai savo vartotojams pasiūlė specialią aplikaciją iPhone ir iPod prietaisams, kuri vadinasi „The Tear-Off Calendar for iPhone and iPod Touch„.

Aplikacijoje imituojamas tikrasis kalendorius. Programos fonas yra gelsvo kalendoriaus lapelio spalvos, šriftas panašus į rusiško sovietinių laikų plėšomojo kalendoriaus šriftą. Aplikacija sukurta taip, kad vartotojas jaustųsi tarytum vartantis tikro kalendoriaus lapus.

Lietuvoje irgi yra elektorinio plėšomojo (arba stalinio) kalendoriaus atitikmuo – virtualusis kalendorius Day.lt.

Čia ne tik pateikiama astronominė informacija (Saulės ir Mėnulio patekėjimas bei nusileidimas, Mėnulio fazės), vardadieniai ar šventinės datos su jų aprašymais, gudrios citatos ar priežodžiai, bet ir patalpinama esamos bei būsimos dienos orų prognozė.

Tad esant prie kompiuterio verta užmesti akį ir į jį.

 

 

 

4 Comments

  1. Gero įrašo besitikint | Giedrės blogas Gero įrašo besitikint | Giedrės blogas 2012 01 12

    […] Taip atsitiko su straipsniu apie sieninius plėšomus kalendorius. […]

  2. Knygos pusryčiams | Giedrės blogas Knygos pusryčiams | Giedrės blogas 2012 07 30

    […] ir pusryčius valgyti smagiau su knyga, žurnalu, ar bent jau plėšomo kalendoriaus lapeliu prieš […]

Comments are closed.