Press "Enter" to skip to content

Lauko durys: jų puošyba

Foto iš bhg.com

Baigėsi dar viena šventė, kurios metu namai pasipuošė raudonomis širdimis ir kitokiais akcentais. Arba nepasipuošė – čia jau kaip kas mėgsta ir kaip kam patogiau. Gyvenimas teka toliau, ir verta pagalvoti apie namus, jų veidą ir kiemą. Šį sykį apie namų vizitinę kortelę – duris. Nesu specialistė, kad rekomenduočiau, iš kokios medžiagos jas daryti, kiek jos turėtų kainuoti ir kokia spalva dažyti. Čia jau kiekvieno piniginės, supratimo ir saugumo reikalas.

Aš galiu papasakoti tik apie dar vieną saviraiškos plotą kūrybai. Viena iš dažniausiai dekoruojamų namo eksterjero detalių – lauko durys. Ant jų kabinami įvairiausi vainikai, jos puošiamos gyvomis gėlėmis, sezoninių švenčių metu – dar ir būdingais atributais ir aksesuarais.

Šita mada dar nelabai gaji Lietuvoje, dažniausiai pasiskolinta iš kitų kraštų.  Pagal senovės lietuvių papročius namo slenkstis, lauko durys – tai ypatinga riba, kuri gali įgyti mitinę reikšmę. Slenkstis apipintas daugeliu tikėjimų: negalima per slenkstį sveikintis ar ant jo valgyti. Tikriausiai, ne vieną sykį esate tai girdėję primenant senolius. Latviai neleidžia ant slenksčio pjaustyti ar kapoti medį – nes taip nukirsi Laimai galvą. Namo slenkstis, durys akivaizdžiai siejami su laiko, gyvenimo, riba, likimo, lemties perkeitimo vieta. Anksčiau duris puošdavo eglutės ir rombo pavidalu sukomponuotomis lentų kryptimis.  Eglutės ornamentas sietinas su laumių, nešančių laimę ar nelaimę, vestuves, gimimą, mirtį simbolika. Tokių dar galima rasti autentišką vaizdą išlaikiusių namų aplinkoje, kartais, kaimo sodybose. Vis tik senąsias medžio duris išstumia šiuolaikinės medžiagos, ir net tėvų šimtametis namas jau pakeitė savas sunkias – į modernesnes.

Tačiau dabar pakalbėsiu apie duris ir jų puošybą šiais laikais. Kiekvienas mūsų turime skonio ir grožio supratimą, daugelis griebiasi ir įvairiausių teorijų. Viena iš pačių populiariausių – Feng Shui.  Pasak jos, labai svarbi yra medžiaga iš kurios, jos padarytos, be to padėtis ir modelis. Nesiimu spręsti, kiek šioje teorijoje tiesos, bet kai kuriuos jos principus visai nesudėtinga įgyvendinti – pagrindines duris išskirti simboliais ir aksesuarais, sutvarkyti praėjimą prie jų, išvalyti aikštelę priešais duris ar namų viduje, neužgriozti jų kalnu įvairiausio šlamšto, nuplauti purvą. Nesudėtinga? Ir netgi daug nekainuoja, tai kodėl gi nepabandžius – batams – batų dėžė, rūbams – spinta, o namų durims – gražus dekoras. O į namus ateis džiaugsmas, teigiama energija ir turtas.

Kaip sakiau, nebūtinai tai, kas ne mūsų krašto paprotys – netinka mums. Iš gražių dalykų galima pasimokyti ir sukurti savas dekoravimo tradicijas.

Foto iš bhg.com

Pats paprasčiausias būdas – pastatyti gyvų gėlių vazonus, derančius prie aplinkos, ją papildančius. Gėlės gali būti pačios įvairiausios – nuo vienmečių iki įspūdingų daugiamečių augalų.

Žiemą, kaip dekoro detalės gali tarnauti ir įvairiausios lauko šviesos:

Foto iš bgh.com

O gal maga įsileisti pavasarį? Niekas nemaišo vainiko pakabinti ir pavasarį, net nelaukiant Velykų. Įdomesnės formos, žaismingos detalės – džiugins ir jūsų pačių, ir svečių akis.

Tikriausiai, esate sugalvoję ne vieną dekoravimo būdą.

Be to, puošmena gali tapti ir įmantresnės durų rankenos, belstukai, namo numeriai – lauko durys kaip viso namo veidas.

 

Jaukių namų!

 

Reklama: ASMODAS