Press "Enter" to skip to content

Kodėl klaipėdiečiams patinka gintariniai karoliai

Mane labai dažnai klausinėja, kodėl Joris nešioja gintarinius karolius. Dėl mados, dėl prietarų, dėl sveikatos?

Iš tikro juos uždėjau jam dar nė metų neturinčiam (jei gerai atsimenu devynių mėnesių)- tada paskaičiau, kad gintariniai karoliai kūdikiams palengvina dantų dygimo skausmus, saugo nuo infekcijų, netgi padeda gydant bronchitą. Kuri mama to nenorėtų savo vaikui?

Be to, jau senovėje gintaras buvo vertinamas, kaip daug galių turintis akmuo – saugodavo nuo blogos akies.  Nors ir nesu labai prietaringa, bet kaip sakoma, pakenkti karoliai tikrai negali, o jeigu padės? Aišku, tuoj pamatysiu grūmojančius pirštus, kad man, išsilavinusiai ir dar katalikei, nėra ko tikėti senovės romėnių prietarais, bet… esu tos nuomonės, kas nekenkia, tas gali padėti. O visuomenėje tikrai būnam nemažai ir vaikų blakstienos tikrai pritraukia žvilgsnius. Pastebėjau, kad ir pats Joris labai mėgsta juos nešioti.

Tiesa, tie karoliai, kuriuos nešioja Joris, yra suverti vadinamuoju „auklių” karolių būdu – kiekvienas karoliukas atskirtas mazgeliu. Jei vaikas nukanda arba nutraukia tokius karolius, jie lieka saugūs – nepabyra ant žemės. Kai renkatės papuošalus vaikams, nebūtinai gintarinius karolius  – atkreipkite į tai dėmesį.

Kodėl gintaras turi tokias nuostabias gydymo savybes?

Gintarui sušilus iki kūno temperatūros, t.y. 36,6 °C, ima garuoti gintaro rūgštis, dažniau vadinama sukcino rūgštimi kuri slopina uždegimo reakcijas, o šaltuoju metų laiku tai gali būti šiokia tokia paspirtis linkusiems dažnai peršalti. Manoma, kad ši rūgštis itin svarbi didelį krūvį patiriantiems organams, tokiems kaip širdis, smegenys, kepenys. Naujausi moksliniai tyrimai parodė, kad gintaro rūgštis pasižymi stimuliuojamuoju poveikiu insulino gamybai kasoje. Be to, ji mažina neigiamą streso poveikį organizmui, normalizuoja nervų sistemos veiklą. Šios rūgšties esama visose augalų bei gyvūnų ląstelėse, ji dalyvauja labai svarbiame procese – energijos apykaitoje. Organizmas kasdien pasigamina apie 200 mg šios rūgšties. Pastaruoju metu gintaro rūgšties poveikis gana plačiai tiriamas. Pasirodo, kad ši medžiaga pasižymi apsauginiu poveikiu, t.y. padidina ląstelių gyvybingumą nepalankiomis sąlygomis. Nustatyta, kad gintaro rūgštis pagerina deguonies pasisavinimą ląstelių lygiu.

Beje, gintariniai karoliai kūdikiams puiki dovana krikštynų proga, einant lankyti naujagimio. Klaipėdoje, tai madingas aksesuaras – juk vis tik gyvename prie jūros. Be to juos mėgsta ne tik mergaitės, bet ir berniukai.

Gražių minčių ir kvepiančio gintaro!