Press "Enter" to skip to content

Keliavimo su augintiniais ypatumai

Keliavimas su gyvūnais reikalauja kruopštaus išankstinio pasirengimo

Dažnam keliautojui, auginančiam naminį gyvūnėlį,  norisi atostogoms pasiimti ir augintinį. Tokiais atvejais labai dažnai trūksta informacijos, ko gi reikia, kad gyvūnas galėtų saugiai keliauti drauge. Kviečiame susipažinti kokie reikalavimai taikomi su augintiniu keliaujant lėktuvais, keltais, traukiniais ir automobiliu.

Lėktuvai
Keliaujant po Europos Sąjungos (toliau – ES) šalis oru drąsiai galite vežtis katę, šunį arba šešką. Tačiau svarbu žinoti, jog reikia pasirūpinti:
– gyvūno skiepais nuo pasiutligės (vyresniems nei 3 mėn.);
– po kailiu įsiuvama mikroschema arba įskaitoma tatuiruote;
– naminio gyvūno pasu, kurį gali išduoti jūsų gyvūno veterinarijos gydytojas.
Nepamirškite, jog tai užtrunka, tad raginame susirūpinti kiek įmanoma anksčiau.  Visiems kitiems gyvūnams (išskyrus paminėtuosius) ES šalyse taikomi nacionaliniai įstatymai.
Keliaujant į Airiją, Maltą, Švediją įvežamam gyvūnui privalomas papildomas tyrimas, patvirtinantis, kad skiepai nuo pasiutligės buvo veiksmingi. Šiose šalyse iki šiol nėra užregistruota pasiutligė, todėl itin didelis dėmesys skiriamas apsisaugojimui nuo galimo viruso, kuris egzistuoja kitose šalyse. Nuo 2012 sausio 1 d. vykstant į Didžiąją Britaniją nebereikia iki šiol varginusio privalomojo kraujo tyrimo ir pusės metų karantino. Po skiepų tereikės laukti kol šis suveiks, o tai trunka tris savaites.

Gyvūnėliai lėktuve
Svarbiausia taisyklė gyvūno vežėjams – informacija apie gyvūną turi būti pateikiama perkant bilietą. Taip yra todėl, kad viename lėktuve gali skristi ribotas skaičius gyvūnėlių. Būtinai pasidomėkite oro bendrovės taisyklėmis dar prieš pirkdami aviabilietus. Skirtingos oro transporto bendrovės taiko skirtingus gyvūnų skraidinimo apmokestinimo būdus. Vienos prašo sumokėti papildomo bagažo priemokas, kitos ima fiksuotą mokestį skrendant į vieną pusę.
Paprastai maži gyvūnai iki 8 kg yra laikomi lėktuvo salone, o didesni – krovinių skyriuje. Jame yra atskira kondicionuojama vieta, kurioje palaikoma tinkama temperatūra. Ten pastatoma dėžė ir gyvūnu rūpinamasi. Jis nekeliauja kartu su lagaminais. Jei gyvūnas bus gabenamas krovinių skyriuje, keleivis turi atvykti į oro uostą mažiausiai 1 valandą iki skrydžio.

Traukiniai
Lietuvos geležinkeliai leidžia gabenti tik naminius gyvūnėlius. Šeimininkas turi turėti veterinarijos gydytojo pažymą apie gyvūno sveikatą ir užtikrinti kitų keleivių saugumą. Keliaujant 3 klasės vagonuose vietiniais maršrutais nemokamai galima vežti smulkius kambarinius gyvūnus, įdėtus į dėžes, pintines ir narvelius. Kitų klasių vagonuose už kiekvieną mokama kaip už 10 kg lydimojo bagažo. Didesniems gyvūnams taikomas didesnis mokestis pagal svorio kategoriją.
Tarptautiniuose maršrutuose gyvūnų vežimo sąlygas traukiniais kiekvienoje šalyje nustato geležinkelio transporto vežėjas. Pavyzdžiui, keliaujant InterRail traukinių tinklu, beveik visose tinklo šalyse keleiviai gali vežtis gyvūnus. Čia galioja standartinės gyvūno vežimo taisyklės – turite turėti gyvūnėlio pasą, skiepų dokumentus, augintiniai turi būti įdėti į dėžes, pintines ar narvelius ir nekelti pavojaus keleivių sveikatai. Keleivis privalo sumokėti už gyvūnėlį papildomai.

Gyvūnų gabenimas laivais ar keltais
Dauguma laivynų suteikia galimybę plaukti su gyvūnais. Keliaujant su šunimi, privalėsite sutvarkyti jo sveikatos dokumentus. Reikalavimai ES yra tokie pat, kaip anksčiau aprašyti oro bendrovių reikalavimai. Šeimininkas turi išsipirkti specialią kajutę arba gyvūnams skirtą specialų narvą, esantį kelte. Tokių kajučių, narvų skaičius keltuose taip pat ribotas.

Keliavimas automobiliu kertant sieną
Keliaujant su augintiniu šiuo būdu taikomi tie patys reikalavimai, kaip ir keliaujant lėktuvu  ar laivu. Tačiau reikėtų žinoti, kad vykstant į Rusiją ar Baltarusiją ar Ukrainą egzistuoja daugiau papildomų sąlygų. Atkreipkite dėmesį, jog tokiai kelionei su augintiniu reikės ruoštis ilgiau nei į ES šalis.
Išsamią informaciją apie kiekvienos šalies ypatybes galite rasti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tinklapyje.

Kad keliauti būtų drąsiau ir išvengtumėte netikėtų staigmenų, prieš išvykstant rekomenduojame pasitarti su veterinarijos gydytoju ir savo kelionių agentu.
Išsamiau apie skirtingų aviakompanijų, laivynų traukinių mokesčius bei smulkesnius reikalavimus skaitykite čia.