Press "Enter" to skip to content

Kava

Kavos puodelis ryte… su draugais… kai norisi energijos ir ilgiau dirbi… Jos aromatas užburia. Nereikia net sakyti, kad kava tai vienas populiariausių gėrimų.

Mėgstate kavą? Ar pagalvojote kada, kad kavos gimtinė – tolimoji Etiopija. Panašu, kad iš ten į Europą atkeliavo ir kavos gėrimo tradicijos.

Italijoje beveik niekas kavos negeria namuose, dažniausiai einama į kavinukes, kuriose gaminama tikra, gera kava.  Bet kurio italų kavinės barmeno garbės reikalas – puiki kava ir puikios žinios apie ją.

Dar vieni kavos fanai – suomiai. Statistikos duomenimis vienas suomis per metus išgeria 10,5 kilogramo skrudintos kavos. Kava geriama visomis progomis – aplankius draugus, atėjus svečiui, grįžus namo sekmadienį iš bažnyčios.

O va, Ispanijoje – kavos gėrimas – gyvenimo būdo dalis. Kiekvieno ispano diena prasideda kavos su pienu puodeliu. Panašu, kad esu truputėlį ispanė, kavos gėrimo įpročiais.

O prancūzai kava mėgaujasi  po valgio – įprastai po deserto. Tokių pat tradicijų laikosi ir belgai, bent jau frankofoniškoji dalis, kurioje teko gyventi ne taip  trumpai.

O kaip su lietuviais? Dažniausiai geriama, verdančiu vandeniu, užplikyta kava. Prisimenu, kai pirmą sykį šitaip pagaminome kavą Belgijoje, visi į mus žiūrėjo išpūtę akis. Vakarų Europoje nelabai suprantama, kaip galima gerti kavą su tirščiais – juk beveik kiekvienoje šeimoje yra kavos aparatas – filtrinis, tabletinis, automatinis ar kapsulinis – nelygu, kokią kavą labiau mėgsta šeiminykščiai.

Atėjus prie kavos lentynos, akys raibsta nuo kavos pakelių spalvų ir pasirinkimo. Taigi kaip išsirinkti tokią, kad patiktų labiausiai?

Populiariausios kavos rūšys – arabika (ji vertinama už aromatą, švelnumą ir geras skonines savybes) ir robusta (ne tokia aromatinga, tačiau stipresnė, nes joje daugiau kofeino, skonis kartokas).  Kaitaliojant šių dviejų rūšių pupelių santykį, išgaunamas būtent tas, unikalus skonis. Robusta naudojama daugiau kaip priedas arba pigesnių rūšių kavai gaminti.

Pasirinkus kavą, dar labai svarbu ir tinkamai ją paruošti – kavai užplikyti tinkamiausias 88-92 laipsnių temperatūros vanduo, paruoštą kavą geriausiai supilti į pašildytą puodelį, kad lėčiau atvėstų.

Daugiau kavos ruošimo būdų rasite čia.

Daug kur kava verdama specifiniais būdais ar su tam tikrais prieskoniais. Yra atsiradusios ir kavos gėrimo tradicijos.

Be tradicinės kavos yra ir daugiau jos pagrindu gaminamų gėrimų:

  • Airiška kava – su viskiu ir grietinėle
  • Kapučino – kava su pienu, grietinėle, kakava
  • Latte – kava su karštu pienu
  • Tirpi kava – daugiau naudojama, kaip pigus, greitai pagaminamas tradicinės kavos pakaitalas.
Tiesa, o kaip su sveikata?  Kaip ir visur svarbus saikas – nedidelis kavos kiekis gydo – mažina Parkinsono sindromo riziką, silpnina astmos priepuolius, netgi mažina antro tipo diabeto riziką. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad kavoje yra daug kofeino, kuris gali paveikti ir ne taip gerai – nėštumo metu padidėja rizika kūdikiui, gali sutrikti miegas arba skaudėti galvą.
Dar vienas pavojus, jeigu mėgstate kavą gerti su sausainiais, saldainiais, spurgomis – tukimas. Taigi mažiau saldumynų, daugiau vaisių prie jos.

Išgeriam kavos?

4 Comments

  1. Daiva Daiva 2012 08 23

    Tipo kava su vaisiais? :) O kokie vaisiai tinka prie kavos?

      • Daiva Daiva 2012 08 24

        su bananu tai jo, ne karta esu isbandziusi, skanu :) Sakau, gal dar koks vaisius su kava neblogai dera?

        • Ilona-Eitnė Eitne 2012 08 24

          Dar neblogai dera mangai, bent jau man ;)

Comments are closed.