Press "Enter" to skip to content

Kas gali pakeisti visuomenės požiūrį į daugiavaikes šeimas?

Iliustracija iš palingates.blogspot.com

Taip, mes auginame tris vaikus. Tai nėra nei daug nei mažai – pati užaugau tokioje šeimoje. Žinau tik, kad prieš beveik keturiasdešimt metų – trys vaikai buvo norma ir niekas nesuko galvos, kad spręstų klausimą apie tai, kad trys vaikai – jau daug. Jei pažiūrėtume į istoriją – anais laikais vaikų buvo dar daugiau – mano a.a. senelis, kilęs iš septyniolikos vaikų šeimos. Man septyniolika – labai daug. Iš tikro. Anais laikais gal šitaip ir neatrodė.

Pažįstu šeimų, kurios augina tris, keturis, netgi septynis. Labai dažnai girdžiu, kad visuomenėje labai nekoks požiūris į daugiavaikes šeimas, tačiau, pažiūrėkime, kas tokį požiūrį išprovokuoja. Kažkodėl, auginantys daugiau vaikų mano, kad valstybė turi remti visas šeimas, kurios augina daugiau vaikų. Kažkas kažką privalo duoti – nemokamus pietus, nuolaidą ar pan..  Bet juk turėti didelę šeimą – pačių žmonių pasirinkimas. Gal pasirodysiu arogantiška, bet manau, dažna šeima su būriu vaikų, sukasi žymiai geriau nei auginantys vieną ar du. Negalima niekad suabsoliutinti nei materialinės, nei moralinės padėties. Abiejose stovyklose – tiek vienvaikių, tiek daugiavaikių – yra teisių žmonių – juk vieną vaiką auginti, kartais netgi sunkiau nei tris (aš galiu kalbėti tik tokiais masteliais, nes nežinau, kaip yra kai augini keturis). Man pačiai žymiai sunkiau buvo, kol teturėjom pirmąją dukrą – nieko nespėjau, viskas buvo nauja ir nesuprantama. Ir nereikia sakyti, kad jei šeimoje auga vienas vaikas – tai jis išlepintas. Lepūnėlis visiškai sėkmingai gali būti ir trečiasis.

Taigi, kas gali pakeisti visuomenės požiūrį į daugiavaikes šeimas? Visų pirma, manau, kad pačios šeimos pagarba sau ir savivertė. Juk jeigu dirbi, vaikai lavinasi, o namai sutvarkyti ir jaukūs – niekas negalės pasakyti, kad jūs asociali šeima. Ir tam nereikia ypatingų lėšų. Muzikos mokyklos smuiko klasėje, kurią lanko ir mūsų vyresnėlė, pusė iš daugiavaikių šeimų. Man tikrai labai smagu, nes vaikų kiekis šeimoje klausai įtakos neturi. Gal tik reikia sąmoningesnio tėvų ir vaikų sprendimo, kokį būrelį norisi lankyti, nes visiems neužtektų ne tik pinigų, bet ir laiko.

Dar visuomenės švietimas – mokymas suprasti šeimos sąvoką, gebėjimas priimti kitus žmones. Dabar kažkodėl didesnis dėmesys skiriamas ne šeimai, o stereotipų formavimui – kad gausi šeima – tai jau kažkokia nesveika, negebanti naudotis kontracepcija ar kitais medicinos privalumais. Aš už sąmoningą šeimą, už sąmoningą planavimą ir gebėjimą atsakyti už savo veiksmus.

Ir dar – šiuokart didelis pliusas daugiavaikėms – tai socializacija. Juk jei šeimoje daugiau nei vienas vaikas – socializacijos įgūdžiai žymiai stipresni, nereikia ieškoti kompanijos. Be to, tas malonumas stebėti skirtingus vaikų charakterius.

Ir kiek vaikų beturėtum, jei esi mama, tiesiog plėšaisi tarp darbo ir šeimos, vakarais kepi sausainius penktadienio arbatėlėms. Juk visai nesvarbu, ar minkai iš vienos ar dviejų porcijų – laiko sąnaudos beveik nesikeičia, o naktis vienodai trumpa visoms mamoms.

Džiaugiuosi, kad esu trijų vaikų mama. Nes rytais ant šaldytuvo randu parašyta „Mylu mama”, nes būdama netobula, esu geriausia mama savo trims vaikams. Taip, aš džiaugiuosi, kad esu daugiavaikė, tiksliau trivaikė. Ir tikrai pasistengsiu, kad vaikams nieko netrūktų, ypač dėmesio ir meilės. Ir žinau, kad ta, kuri turi vieną vaiką – lygiai tokia pati netobula, bet labai myli savo vaiką.

Reikia kartą ir visam laikui suprasti, kad nekultūringa žmonių akivaizdoje vartyti savo nešvarius baltinius, kad tai rodo ištvermės stoką, nepagarbą aplinkai, egoizmą, palaidumą, blogą įprotį. Reikia kartą ir visam laikui atsisakyti verkšlenimo ir apsispjaudymo. – K. Stanislavskis

Kokius būdus galit pasiūlyti Jūs?

10 Comments

  1. Jolka Minis Jolka Minis 2012 02 22

    Eitne tu teisi visu 100%, as auginu 5 vaikus ir esu labai patenkinta ir tuo didziuojuosi , o kas musu nesupranta arba pats negali ju tureti arba nesupranta kokia laime augti tokioje seimoje .

    • bet vaikams ir tėvams juk tikrai smagiau. Be to, dauguma tų, kurios turi daugiau vaikų, dar ir labiau organizuotos, pasitempusios ir mylimos. Mes turime daugybę pomėgių ir veiklų ir be vaikų. Ir tai "veža".

  2. Miglė Šatkauskienė Meidutė Miglė Šatkauskienė Meidutė 2012 02 22

    Tikra tiesa. Tačiau visgi labai vyrauja neigiamas požiūris į šeimas, auginančias daugiau nei du vaikus. Ir beje, gajus ne asocialios, o būtent "durnos" šeimos stereotipas. Kam gi, vaikeli, tau tas trečias/ketvirtas vaikas, gal geriau naujus kailinius nusipirk…

    • Ilona-Eitnė Ilona-Eitnė Post author | 2012 02 22

      kailiniai negali rytą apkabint :)

  3. Anonimas Anonimas 2012 02 23

    jus teisi visais poziuriais. pasiziuriu i seimas kas augina 3 ir daugiau vaiku ir toks dziaugsmas sirdy, kai mama ir tetis su vaikais tokie organizuoti, vieningi, mylintis. norejau visada daugiau, bet sudejus visus + ir – turiu viena jau 20-mete, bet manau anuku turesiu tikrai ne viena:)

    • Ir viena gerai. Juk iš tikro ne skaičiuje esmė. Svarbiausia, normalūs, geri santykiai šeimoje, stiprus šeimos institutas. Ir sąmoningumas. Ačiū už gerą žodį.

  4. Laima Kaupienė Laima 2012 02 25

    Ilona, nebijai pasirodyti gatvėje po nuostatos „valstybė turi remti visas šeimas, kurios augina daugiau vaikų” neigimo? :)))

    • Ilona-Eitnė Ilona-Eitnė Post author | 2012 02 25

      Nebijau, nes pagimdymas nėra joks pagrindas rėmimui…

Comments are closed.