Press "Enter" to skip to content

Kančia ir laimė visada šalia. Ką renkiesi tu?..

Tikroji karmos reikšmė
Karmos tradicija atėjo iš Indijos. Vakarų šalyse, kai atsitinka kažkas blogo, juokaujama, kad tai karma, ir nieko čia tokio. Arba kitaip – toks tavo likimas. Sanskrito žodis „Karma“ kilęs iš senovės Pali kalbos žodžio „Kamma“. Išvertus pažodžiui tai reiškia Veiksmą. Mes žodį „Likimas“ suprantame kaip lemtį, kurios negalime keisti, bet, kaip minėjau, terminas „Kamma“ turi tiesioginę reikšmę kaip konkretus veiksmas. Iš to darome išvadą, kad viskas, kas mums nutinka, yra tiesioginis mūsų veiksmų ir prieš tai sekusių pasirinkimų padarinys. Kiekvienas veiksmas turi atoveiksmį. Kaip jau tikriausiai pastebėjote, toje pačioje situacijoje skirtingi žmonės reaguoja ir veikia skirtingai. Bet prieš tęsiant leiskite papasakoti apie vieną mokslo eksperimentą, kuris turi įtakos mano dėstomai minčiai.

Ar realybė nėra iliuzija?

Mokslininkai, siekdami išsiaiškinti, kaip mes suvokiame realybę, nusprendė atlikti eksperimentą. Į savo laboratoriją jie pakvietė kelis žinomus sportininkus. Prijungė juos prie atitinkamos aparatūros daviklių ir paprašė kiek įmanoma aiškiau įsivaizduoti, kad jie dabar sportuoja, nors tuo metu visi patogiai sėdėjo laboratorijos kėdėse. Rezultatai nustebino pačius mokslininkus. Tiriamųjų, prilipusių prie kėdžių, kūnuose susitraukdavo tie patys raumenys, kurie reikalingi vienam ar kitam sportiniam veiksmui atlikti. Smegenų srityje vyko tas pats. Aktyvavosi tie patys smegenų centrai, kurie paprastai įsijungia sportininkams dirbant. Išvada – gyvename dvejose realybėse. Viena jų – mūsų galvose. Kita – tokia, kokią matome.

Kyla ir kitas klausimas: kas pirmiau – višta ar kiaušinis? O gal – mintis ar veiksmas? Mano patirtis, sukaupta stebint save ir aplinkinius, sako, kad pradžioje yra mintis ir tik po to seka veiksmas. Viską, ką darome suvokiamoje realybėje, mes visų pirma susikuriame savo galvoje. Įdėmiai įsižiūrėkite į savo galvą – ten labai tamsu. Ir ši jūsų skaitoma knyga yra tiesiog elektronų srautas, atsispindintis jūsų akies tinklainėje ir pateikiantis informaciją į smegenis. Kyla natūralus klausimas – ar realybė nėra tik iliuzija?

Viskas yra mintis

Visgi grįžkime prie veiksmų. Išsiaiškinome, kad mintis yra tiesioginė jų iniciatorė. Kaip jau turėjote suprasti iš eksperimento, veiksmai skirstomi į dvi kategorijas – fizinis veiksmas ir veiksmas mintyse. Mes esame linkę sureikšminti fizinį veiksmą, nes jis akivaizdžiai matomas. Manome, kad jis turi daugiau įtakos mums ir aplinkiniams. Bet logika sako, kad prieš fizinį veiksmą galvoje turi atsirasti mintis, nes fizinis veiksmas yra tik jūsų vidinės minčių būsenos išdava. Iš to galima daryti kitą išvadą, kad aplinkiniai mato tik dalelę mūsų veiksmų, nes suvokdami galimas komplikacijas tikrąsias savo mintis ir jų intencijas dažniausiai slepiame.

Manau, kad būnant nuoširdžiu su pačiu savimi tai pastebėti nesudėtinga.

Verta paminėti ir minties intencijos svarbą. Galima atlikti tą patį fizinį veiksmą, bet su skirtingais ketinimais. Vadindamas kaimyną kvaileliu, niekini jį. Sakydamas vaikui „kvailelis“, švelniai bari ir bandai pamokyti. Analogiškas procesas vyksta su iš mūsų minčių susidarančiais veiksmais bei atoveiksmiais. Kažką darydami, mes manome, kad esame pasaulio centras, ir kad traukinys važiuoja tik į vieną pusę. Deja.

Visi esame vienos didelės hologramos dalys. Ir viskas joje tarpusavyje susiję. Jei šiandien kažką įžeidei – lauk, kol patį įžeis. Ką mesi, tas ir parskris atgal. Stebint daugelį žmonių susidaro įspūdis, kad jie visiškai neatsako už savo veiksmus. Kalbant su kiekvienu atskirai, visi tarytum suvokia, kas yra gerai ir kas – blogai, bet tam tikrose situacijose reaguoja visiškai priešingai jų suvokimui ir sveikam protui.

Šį straipsnį pabaigsiu Budos žodžiais: „Pats esi savo likimo šeimininkas. Pats kuri savo ateitį“. Perfrazuodamas Budą, pridėsiu: „Pats esi savo Karmos šeimininkas. Kokios tavo mintys, tokios ir aplinkybės aplink tave!”.

Ką renkiesi Tu?..