Press "Enter" to skip to content

Kaip tvarkytis užimtai moteriai

Kiekvienas iš mūsų turime savo švarių namų viziją. Vieniems – švarūs namai – tai išblizginti iki žibėjimo, be nei vienos dulkelės ar ne vietoje numesto daikto. Kitiems – jei gali perlipti ir savo „chaose” rasti daiktus. Tretiems – švarios grindys ir išplauti indai. Taigi, visiškai nėra tikslo orientuotis į kitų standartus, ypač, jei visą dieną dirbate, o vakare turit kelias valandas pabūt su vaikais ir sau. Taigi, išnaudokite laiką efektyviai – kuo mažiau užtruksite tvarkydamasi, tuo daugiau liks laiko sau. Aš kaip ir Jūs – kasdien einu į darbą, dar turiu tris atžalas. Taigi, tiek indų plovimo, tiek skalbimo – netrūksta ir mūsų namuose.

Taigi keletas pastebėjimų, kurie galbūt palengvins ir Jūsų dalią:

Nusistatykite prioritetus

Nusistatykite, kuriuos darbus privalu padaryti, kuriuos reikia padaryti ir kuriuos galima padaryti. Visus kitus pamirškite. Tikrai gyvenimas nenugrius, jei nesulankstysite kokio rankšluosčio arba neiššluostysite kokios lentynos.

Nustatykite laiko limitus

Pasidalinkite laiką į 10-20 minučių periodus. Tarkim, jei laiko turite pusvalandį, tai ir skirkite jo tiek.

Leiskite dirbti ir kitiems

Išmokykite vaikus sulankstyti skalbinius, siurbti kilimus, nuvalyti dulkes, susirinkti žaislus ar pan. Vyresni gali padėti išvalyti langus. Juk neprivalote namuose visko padaryti pati.

Į tvarkymąsi įjunkite visą šeimąNustatykite, kad vieną- du kartus savaitėje skirsite dvi valandas tik tvarkymui. Tai gali būti Jūsų pačių taisyklės, kiekvienas gali daryti, ką geriausiai moka – lankstyti, iškrauti indaplovę, išsiurbti grindis, išpurtyti kilimus. Svarbiausia, pasiskirstyti darbais, tada viskas vyks sklandžiai.

Užbaikite užduotis

Pabaikite vieną  užduotį iki galo prieš imdamasi kitos. Šią metodiką dažnai naudoja vyrai – jie daro vieną darbą vienu metu ir neklysta. Šitokiu būdu galima labiau koncentruotis į tai, ką darai bei sutaupyti nemažai laiko. Juk, jei kol nueinate iki skalbyklės, dar tris kartus subėgiojate su kiekvienu rastu daiktu į kitą aukštą, net galit pamiršti, kur ėjote.

Dvigubas laiko naudojimas

Išnaudokite laiką, kai laukiate, kalbate telefonu. Galite nuvalyti stalą, sutvarkyti paltus prieškambaryje. Jūs laukiat, o rankos dirba.

Valykite dėmes iš sykio

Jeigu išvalysite dėmes, vos tik joms atsiradus – nereiks sukti galvos apie neišvalomus daiktus. Be to neteks gramdyti, šveisti.

Sutrumpinkite pavasarinį tvarkymąsi

Valykite kada reikia. Jeigu visus darbus darysite periodiškai (išvalysite stalčius, spinteles, išplausite filtrus), jums neteks vargti, gremžti vieną sykį per metus.

Sustabdykite purvą iš gatvės

Juk kilimėliai prie durų, batų valikliai – ne vien dėl grožio, jie dar ir atlieka savo funkciją – yra barjeras tarp gatvės ir namų.

Prieškambaris irgi geras pagalbininkas – jame galite palikti visus drėgnus rūbus, batus, skėčius.

Tai keli pastebėjimai. Gal turit idėjų ir Jūs?

 

Reklama: https://www.lonas.lt/ciuziniai/

9 Comments

  1. mama mama 2012 03 02

    9 straipsniai apie tvarkymąsi. Ar visi aplinkui tokie kvailiai, kad tvarkytis patys nesugebėtų ir viską reikia pažodžiui papasakot? atleiskit, bet kažkaip įdomiai žiūrisi vienintelė tema….

    • Dainius Tulaba Dainius Tulaba 2012 03 02

      mama,
      labai smagu, kad skaitot ir skaičiuojat – vadinasi rašom ne dykai.
      Ačiū, kad esate ;)

    • Egle Egle 2012 03 02

      mama, o iš tų 9 straipsnių viską žinojot? nieko naujo ir naudingo neradot? ne visi gi žinom kaip paprastai acto, druskos ar sodos pagalba galime tvarkytis namuose bet CIF ar dar kokio reklamuojamo valiklio :D

      • Ilona-Eitnė Ilona-Eitnė Post author | 2012 03 02

        mama, ačiū, kad skaitote labai atidžiai. Man malonu, kad yra dėmesingų skaitytojų. Pavasarinio tvarkymosi tema – neišsemiama, per šią savaitę užkabinau tik „ledkalnio viršūnę”. Beje, įvairios valymo priemonės, būdai ir darbų organizavimas labai taupo laiką. Pas mus kažkodėl žmonės linkę save sumenkinti, sumažinti – arba sakyti, kad viską žino. Aš visko nežinau, bet ieškau, skaitau ir domiuosi. Jei turite savo minčių – mielai galite rašyti mums per formą ir tapti mūsų autoriumi.
        Egle, smagu, kad domitės natūraliomis priemonėmis, tik sąmoningai vartodami galime išsaugoti pasaulį.

        • mama mama 2012 03 02

          ačiū už atsakymus. Esmė ta, kad šita tema nereikėtų taip stipriai užpumpuoti viso portalo, turiu omenyje, kad derėtų pamaišyti temų ir straipsnių. Dabar toks tvarkymosi lietus lyte lyja ir tikrai keistai atrodo. Ypač, kad nesistemingai klasifikuojama ir šokinėjama. kaip tvarkytis moteriai, pavasarinis tvarkymasis, valymo priemonės, ar ne viskas telpa po pavasariniu tvarkymusi? Galima gi po dvitaškiu pridėti potemę kad nurodyti apie ką šita dalis, bet nekurti naujų šitiek.
          Jei aš ateinu paieškoti kažkokios kitos temos, dabar per to tvarkymosi temą nieko nematau ir nerandu, toks fabrikinis labai straipsnių kepimas išeina.

          Aš ne apie turinį, o portalo tvarką apskritai čia. Sėkmės ir toliau :)

          Mama skaitytoja

          • Ilona-Eitnė Ilona-Eitnė Post author | 2012 03 02

            Miela mama, tai lauksiu Jūsų įrašo – žinote, kaip turi būti – vadinasi, ir mums bus iš ko pasimokyti.

  2. mama mama 2012 03 02

    Kaip ir minėjau, ne apie turinį mano pastabos, o apie bendrą portalo tvarką.

    Jei būtų apie turinį, tada gal ir turėčiau parašyti jums straipsnį ‘geresnį/teisingesnį’ t.t., bet dabar tai tiesiog normalūs pastebėjimai, manau. TURINYS GERAS :)

    • Dalia Dalia Dalužė 2012 03 02

      mama, kas jūsų manymu yra bendra portalo tvarka.

Comments are closed.