Press "Enter" to skip to content

Kaip neužmiršti?

Pirmasis naujų metų mėnuo jau baigėsi ir galima apmąstyti, kaip jis prabėgo. Vieni iš mūsų kiek ramiau pradėjo metus, o kiti iškart kibo vykdyti tūkstančių darbų. O kaip gi kažko nepamiršti, kai tiek daug reikia nuveikti? Taigi, pateikiame Jums keletą faktų ir patarimų, kaip nieko neužmiršti.

  1. Norint neužmiršti susitikimų, reikia susidaryti dienotvarkes ir viską užsirašyti

Kai žmogus turi daug veiklos: darbas, šeima, mokslai, kokie kursai ir užsiėmimai, ją nuolat reikia fiksuoti. Tarkime 10 val paskaita, 12 val kursai, o 18 val susitikimas. Nuolat po ranka būnantys telefonai, gali būti pagalbininkai prieš valandą ar pusvalandį, tai primenantys. Tačiau taip pat galima naudotis darbotvarkių knygutėmis. O jei susitikimų mažai ir tarp jų trumpas laiko tarpas tiesiog galima ant rankos užsipiešti kryžiuką, jei tik nepamiršite, ką jis reiškia.

  1. Norint neužmiršti vardų, datų, adresų ir panašių dalykų, reikia tai susieti su kita informacija

Kai nuolat tenka susipažinti su daugybe žmonių ar vis ieškoti tam tikrų vietų pagal adresus, galima pagudrauti ir tą informaciją susieti su kita (nes būtent vardai, pavadinimai ir datos yra sunkiausiai atsimenama informacija). Tarkime susipažinote su moterimi, kurios vardas Eglė, tai jos vardą galima susieti su medžiu egle. Kitų žmonių vardus galima susieti su dainomis, mat dauguma vardų apdainuoti įvairiomis kalbomis. Lygiai taip pat koduojamos ir gatvės ar pavadinimai. Tuo tarpu skaičius galima pasiversti raidėmis ar žodžiais iš tiek raidžių koks skaičius koduojamas. Pavyzdžiui, skaičius pi, kurį nuolat tenka naudoti mokykloje turi neapibrėžtą reikšmę, kuri gali būti koduojama taip : 3,1425 = How I want to drink (kaip aš noriu gerti).

  1. Norint neužmiršti tam tikrų dalykų svarbus atminties lavinimas ir nusiteikimas

Turbūt visi yra skaitę įvairiausių patarimų, kaip gerinti atmintį. Tačiau visagalio recepto nėra. Atminties lavinimas nėra vien eilėraščių mokymasis. Norėdami geriau atsiminti vardus, turime dirbti būtent su vardų kodavimu ir atgaminimu. Norėdami geriau atsiminti skaičius, turime nuolat su jais dirbti ar tiesiog eidami namo galvoti, kad dešinėje 37 vienos gatvės namas, o jam už kampo 54 kitos. Eilėraščių mokymasis taip pat bus naudingas atminčiai, bet tik tai jos daliai, kuri atsakinga už tekstų (o ypač eiliuotų) mokymąsi ir atsiminimą.

Na, o dar vienas svarbus dalykas yra pats nusiteikimas. Žmonės, kurie vos susitikę daug žmonių, kurių vardus reikėtų atsiminti, sakantys, jog to padaryti negalės, to ir nepadaro. Jie susikuria sau lengvatas. Tačiau, jei tokį žmogų nuteiktume kitaip, jis galbūt ne iš kart, bet atgamintų daugelį naujai sutiktų žmonių vardų.

Taigi, nesvarbu, kiek daug veiklos Jūs turite ir kiek nuolat Jums visko tenka atsiminti. Svarbiausia koduokite informaciją ją derindami su kita, teigiamai nusiteikite, lavinkite atmintį, viską rašykitės ir nieko neužmiršite. O užbaigę darbingą mėnesį dar ir palepinkite save už pasiekimus.

4 Comments

  1. Giedrė Giedrė 2012 02 01

    Asociatyvinis mąstymas – puikus būdas atsiminti. Aš jį labai dažnai naudoju. Pavyzdžiui, naujus užsienio kalbų žodžius įsimenu susiedama juos su panašiai skambančiais žodžiais kitose kalbose, o mokykloje istorines datas padėdavo atsiminti tai, jeigu jų paskutiniai dveji skaičiai sutapdavo su metais, kuriais gimė man artimi žmonės.

Comments are closed.