Press "Enter" to skip to content

Idėja namams: paveikslai interjere

Namai iš lėto apgyvendinami baldais, augalais ir paveikslais. Paveikslai svarbi modernaus interjero detalė – jie tarytum pripildo erdvę nauju požiūriu, spalvomis ir prisiminimais. Netgi kartais svarbesni už augalus, nes augalai ne kiekvienoje vietoje gali augti, o paveikslas ras vietą daugelyje erdvių. Be to, jų nereikia laistyti, o tik kartais nuvalyti dulkes sausu skudurėliu.

Man pačiai paveikslai interjere – labai atsakingas dalykas. Juos reikia prisijaukinti, pajusti. Kartais atrodo, kad labai gražu, tinka, bet po savaitės kitos – ima varginti. Senuosiuose namuose pirmieji paveikslai atsirado tik po trejų metų – iki tol reikėjo apsiprasti su sienomis, pasižiūrėti, ko „prašosi” spalvos, kintantis dienos apšvietimas. Manau, paveikslų pasirinkimą, vis tik tai derėtų patikėti ne profesionalams, o patiems šeimininkams. Nebent, profesionalas puikiai žino kiekvieną užsakovo kvėptelėjimą, nes kiekvienas žmogus tame pačiame derinyje labai dažnai mato visiškai skirtingus aspektus. Galbūt netinka forma, spalva, gal būt jis kelia nemalonias asociacijas ir prisiminimus. Nors būna ir visiškai atvirkčiai – kartais paveikslas gyvena interjere, nors atrodytų jam čia visai ne vieta – vien tik todėl, kad turi stiprų emocinį užtaisą, padedantį šeimininkams gyventi.

Renkantis paveikslus reikėtų atkreipti dėmesį į labai daug dalykų – pirmiausia į spalvinę gamą, apšvietimą, baldų ir paveikslo dermę. Svarbu ne tik siužetas, bet ir rėmai, pačio paveikslo nuotaika. Žinoma,  ir paveikslo dydis – gal būt jei kambarys nėra labai didelis pakaks vieno didelio paveikslo. O gal Jums maga rasti įdomesnį sprendimą ir sukabinti visą paveikslų grupę.

 

Neutralių spalvų paveikslai labai harmoningai įsilieja į namų erdvę. Ją papildo, pagyvina. Labai pravartus toks ramių spalvų pasirinkimas, kol nežinote, kokio akcento norite – jis neįkyrės, o platūs rėmai daro nenuobodžiu.

Jei vis tik tai, jūs labiau mėgstate ryškesnius akcentus ir detales, visad prisiminkite, kad saiko jausmas galioja ir čia – geriau mažiau, negu per daug. Jeigu išdažysite visus namus raudona spalva – nenuostabu, jei po kiek laiko tai ims varginti. Labai intensyvios spalvos, margos tekstūros – ilgainiui ima varginti, darosi sunku susikaupti. Ypač svarbu, labai atsakingai rinktis detales, jeigu kuriate namų biurą, nes nedideli ryškūs akcentai – didina mąstymo kokybę ir pakelia tonusą, bet per daug intensyvių spalvų – vargina.

 

Besidairydama po paveikslų labirintus, radau vieną, kuris labai patiko dukrai  Mildai (taip taip, tai pačiai, kuri serga Paryžium, peliukais ir Eifelio bokštu) –  Paryžius iš modernuspaveikslai.lt:

O gal Jūs turite didelį prieškambarį ir norite namuose sukurti mažytę meno galeriją?

Šioje nuotraukoje prieškambaryje sukurtas mažos meno galerijos įspūdis – architektūros objektus vaizduojantys paveikslai sukabinti taip, kad atrodytų lyg senas langas. Paprasta, bet kartu subtilu ir žavinga. Žavinga, nes pakabinus paveikslą, kartais šiuo vieninteliu veiksmu, sukuriamas modernus, klasikinis ar provanso stiliaus interjeras. Paveikslai – tarsi mūsų interjero prieskoniai.

Jaukių namų!

6 Comments

  1. Giedrė Giedrė 2012 01 25

    Paveikslai ne tik papuošia interjerą, bet ir, reikalui esant, gali paslėpti trūkumus, pavyzdžiui, nelabai lygias sienas, remonto broką. Be to, paveikslas gali būti nebūtinai pieštas ar tapytas. Sienas gali papuošti ir nuotraukos, sumaniai įrėminti atvirukai ar afišos.

    • Ilona-Eitnė Ilona-Eitnė Post author | 2012 01 25

      Taip, kartais afiša gali tapti namų „vinimi”, juos įprasminti. Šiaip, kaip ir rašiau – tai šeimininkų skonio-supratimo-pinigų-gebėjimų simbiozė.

  2. vi vi 2012 01 27

    „galbūt” rašosi kartu

  3. Ina Ina 2013 11 15

    Geri patarimai apie paveikslus

Comments are closed.