Press "Enter" to skip to content

Hidrolatas, kas tai?

Ekologiškos ir  natūralios kosmetikos pagrindinės sudedamosios dalys yra įvairūs aliejai, moliai,  ekstraktai, citrinų rūgštis, pieno rūgštis, ir daug kitų gamtoje randamų elementų, bei visą ko pagrindas vanduo. Tačiau, vanduo, ypač prabangiuose natūralios kosmetikos produktuose, yra keičiamas į hidrolatus.  O kas yra hidrolatas?

Hidrolatas – vanduo, surenkamas tada, kai iš augalų distiluojamas eterinis aliejus.  Kartais distiluojant gautas aliejaus kiekis yra toks mažas, kad procesas yra vykdomas  dėl hidrolato. Geriausias pavyzdys – rožių aliejus.  Iš daugybės kilogramų žiedlapių gaunami vos porą gramų aliejaus, o surinktas hidrolatas skaičiuojamas litrais.

Hidrolatas yra labai vertinga terapinė medžiaga. Ją galima naudoti vietoj eterinių aliejų (arba kartu su jais) kosmetikoje ir gydant odos ligas.  Hidrolatą galima neskiestą tepti tiesiai ant odos, ypač kai yra reikalinga neriebi arba vandenyje tirpstanti medžiaga (gydant egzemą).  Hidrolatus galima naudoti inhaliacijoms, pilti į vonias,  po kelis šaukštelius pilti į  ąsotį geriamo vandens ir gaivikliams gaminti.

Patys geriausi hidrolatai yra gėlių vandenys, šimtmečiais naudojami odai prižiūrėti ir kvepalų gamyboje, pavyzdžui, levandų vanduo, rožių vanduo, apelsinmedžių žiedų vanduo. Taip pat galite atrasti: ramunėlių, kvapiųjų šalavijų, eukaliptų, liepų žiedų, melisų, rozmarinų, čiobrelių, citrininės verbenos, pelargonijų ir kt. hidrolatų.

Hidrolatuose yra ne tik vandenyje tirpstančių augalų ištraukų, kurių nėra eteriniuose aliejuose, bet ir šiek tiek paties aliejaus.  Distiliavimo proceso metu vanduo labai dažnai keliauja augalu, todėl yra išgaunama tiek daug vandenyje tirpstančių elementų. Jų savybės nėra identiškos toms, kuriomis pasižymi eteriniai aliejai, nors yra panašios.

Kadangi hidrolatai yra palyginti švelnūs, todėl puikiai tinka vaikams ir vyresnio amžiaus bei nusilpusiems žmonėms.