Press "Enter" to skip to content

Gražiausi Europos pajūrio kurortai

Dažnai gražiausios pasaulio vietos keliautojui yra netikėtos, nes nepopuliarios ar netgi visai nežinomos. Tai gali būti kelių kilometrų žmogaus nepaliestas balto smėlio paplūdimys, trupanti stati uolėta pakrantė ar nepaprasta vieta, kurią pasiekti galima tik plaukiant valtele. Tačiau nuostabaus grožio prakrančių galima rasti ir tarp populiarių ir mėgstamų turistų vietovių, kurios sužydi ten apsilankius tinkamu metu. Apsilankykite viename ar keliuose iš gražiausių Europos pakrančių kurortų rugsėjį ar spalį (kai oras dar geras, bet turistų jau gerokai mažiau) ir pajusite tikrą jų žavesį. Štai ir keletas jų:

Santorini, Graikija
Net ir labiausiai nuvargęs poilsiautojas neatsispirtų įstabaus grožio Santorinio salai. Keliaujant netoliese, pvz., į Kretą, būtų nuodėmė neaplankyti kalderų, beveik apsuptų lavos dulkėmis nuklotų uolų. Iš Oia kaimelio šiaurinėje salos dalyje atsiveria nuostabus, niekieno neužstojamas saulėlydžio reginys, rytinė salos dalis turi puikius Kamari ir Perissa kurortuose esančius juodojo smėlio paplūdimius. Šioje saloje nufilmuotas ne vienas filmas, įkvepiantis keliauti.

Cinque Terre, Italija
Alsuojančių senove penkių Cinque Terre regiono miestelių istorija siekia ankstyvuosius Viduramžius ir čia mažai kas pasikeitė iki šių dienų. Nekalbant apie pastatus, unikaliausi istoriniai objektai Cinque Terre regione yra stačios terasinės uolos, suskirstytos sudėtinga laukų ir sodų sistema, formuojama jau beveik 2 tūkstantmečius. Automobiliu patogiausia pasiekti ir vienintelė, pritaikyta turistams, Cinque Terre gyvenvietė su paplūdimiu yra Monterroso. Ji yra toliausiai į Vakarus nutolusi ir labiausiai išsiskirianti iš kitų regiono miestelių (Monterroso trumpam buvo atskirtas nuo grupės apie 1940 m.). Turinti vienintelę patogią Cinque Terre išsilaipinimo krantinę, Vernazza yra bene nuostabiausias iš visų 5 miestelių. Mažytis jos uostas yra šalia nuostabiosios Chiesa di Santa Margherita (šv. Margaritos bažnyčios), o XI a. pilies griuvėsiai žvelgia tolyn į jūrą. Kelionių įspūdis iš neprilygstamojo Cinque Terre regiono.

Korsika, Prancūzija
Papuošta pjūklo ašmenų dantų pavidalo uolomis, apklota žalia ąžuolų, kaštonų ir pušų skraiste, išvagota sraunių upių, Korsika yra viena nuostabiausių, įvairiausių ir gražiausių salų Viduržemio jūroje. Puikių smėlio paplūdimių rasite Sperone ir Golfe de Sant‘Amanza apylinkėse. Geriausi yra pasagos formos Rondinara ir medžiais apaugęs Palombaggia paplūdimiai, kuriuos galite pamatyti ant daugumos suvenyrinių atvirukų Korsikos saloje. Neišvykite neaplankę Bonifacio, kuris, kaip manoma, minimas Homero „Odisėjoje“. Didžiausia ir labiausiai lankoma grupės sala yra Ile Lavezzi, garsėjanti dykynių paplūdimiais, natūraliais baseinais, ir vandens olomis.

Kuršių Nerija, Lietuva
Mūsų šalyje esanti 98 km ilgio smėlio Kuršių Nerija yra stebuklingas kopų (kai kurios siekia net 200 m aukštį) ir miškų junginys. Palaimingai besisūpuojant hamake galima mėgautis nuostabia gamta, oru ir gaivinančiu pušų kvapu. Wilhelm von Huboldt tikėjo, kad kelionė į Kuršių Neriją yra tikra atgaiva sielai, o Thomas Mann taip pat neatsispyrė šio magiško regiono kerams. Manoma, kad po visomis Kuršių Nerijos kopomis yra palaidota 14 kaimelių. Ji tarsi savotiška Baltijos Sachara. Norint aplankyti didingąją 52 m Didžiąją Kopą galima plaukti keltu iš Klaipėdos į Neringą (kaina – apie 40 Lt automobiliui) ir važiuoti dviračiu arba automobiliu apie 50 km.

Cote d’Azur, Prancūzija
Blizganti jūra, žavingas senamiestis užsieniečius keri jau ne vieną amžių.  Prancūzijos Rivjera vilioja tuos, kuriuos žavi švelnaus klimato žiema ir hedonistinis gyvenimo būdas. Kiek toliau nuo Kanų ir Sen Tropezo, keliaujant pakrante tarp Nicos ir Monako, galima gėrėtis nepakartojamais gamtos vaizdais. Namai, dengti terakotos spalvos stogais Villefranche-Sur-Mer žvejų kaimelyje, buvo labai mėgstami Jean Cocteau, kuris XVII a. nutapė freskas St. Pierre koplyčioje. Už uosto yra smėlio paplūdimys, nuo kurio atsiveria atviruko verti miesto vaizdai.

Kvarner Gulf, Kroatija
Kvarner įlanka yra apsaugota aukštais kalnais, apklota tankių miškų, turtinga paplūdimiais ir salomis. Čia yra net 4 geriausi Kroatijos paplūdimiai. Pietinėje Krk salos dalyje yra gražiausias salos paplūdimys. Cres saloje taip pat yra puikių paplūdimių ir kristalo skaidrumo užutėkių. Vieni tokių – Lubenice, pasiekiamas stačiu taku, vedančiu pro mišką arba Beli. Be šių, Paradise paplūdimys Rab saloje džiugina švelniu smėliu, sekliais vandenimis ir pušų pavėsiu.

Menorka, Ispanija
Menorka yra mažiausiai apgyvendinta ir ramiausia iš Balearų salų. Žmogaus nepaliesti paplūdimiai, įlankos ir siauri tarpekliai, išsidėstę palei pakrantę, leis pasimėgauti įvairiais būdais atrasti šią salą. Šiaurinė pakrantė yra uolėta ir grubi, kurioje rasite daug nedidelių įlankėlių. Ši salos pusė mažiau išvystyta nei pietinė, tad su individualiu transportu ir šiek tiek darbo kojomis atrasite vienus nuostabiausių Balearų salų paplūdimių. Cavalleria yra nepakartojamas pusmėnulio formos auksinis paplūdimys.

Amalfi Coast, Italija
Nusidriekusi apie 50 km palei pietinį Sorrentine pusiasalio kraštą, Amalfi yra viena labiausiai kvapą gniaužiančių pakrančių Europoje. Uolos, apaugusios kvapnių citrinmedžių giraitėmis, leidžiasi iki pat vandens, spalvingi nameliai iš pažiūros neužtikrintai laikosi už atšiaurių šlaitų, o saulė ir jūra susilieja į vientisą mėlyną horizontą. Tikras perliukas Positano yra pakrantės prabangiausias ir fotogeniškiausias miestas. Keliautojas John Steinbeck 1953 m. rašė: „Positano įsimena ilgam. Tai svajonių vieta, kuri neatrodo pakankamai reali, kai būni ten, tačiau tampa neįtikėtinai tikroviška, kai iš ten išvyksti“. Praėjo daugiau nei 50 m., tačiau šie žodžiai vis dar galioja.