Press "Enter" to skip to content

Gerų atostogų receptai

Kas garantuoja, kad atostogos bus šaunios? Gerų draugų kompanija, tikslus maršutas, o gal
svetingi vietos gyventojai? „Į patikrintų „ atostogų receptų“ sudėtį įrašykite dar vieną dalį –
hidrolatus ir augalinius aliejus, – sako sveikos „Marmozel“ kosmetikos kūrėja Vilma Žmakova. –
Jie pravers visiems ir visais atvejais.“

Penas kūnui ir sielai

Valgyti ir gerti – šie du priesakai apima ne tik pagrindinius poreikius ar gurmaniškus potyrius, bet ir rūpestį oda – svarbu ją nuolat drėkinti ir maitinti. Geriausiai tam tinka tinka vanduo ir aliejai.

Pasak V. Žmakovos, vandenį geriau rinktis mineralinį ar augalų kvapnųjį – vadinamąjį hidrolatą. Supiltas į buteliuką su purkštuku jis taps ištikimiausiu kelionės palydovu: gaivins visą kūną, suteiks energijos, pakylės ar atvirkščiai – padės atsipalaiduoti.

Minėtos savybės priklauso nuo to, iš kokių augalų hidrolatas yra išdistiliuotas. Pavyzdžiui, rugiagėlių hidrolatas intensyviai vėsina, tinka nudegus saulėje ar pakilus temperatūrai, levandų – ramina, mažina stresą, pelargonijų – itin gerai drėkina, balansuoja emocijas, rozmarinų, verbenų, palmarosų – aktyvina medžiagų apykaitą, suteikia žvalumo ilgose kelionėse, išvaiko nerimą.

Nedideliems įbrėžimams, žaizdelėms dezinfekuoti ir užgydyti turėkite arbatmedžių ar frankincenso hidrolatų.

„Odai pamaitinti ir apsaugoti nuo saulės rinkitės kokosų, sviestmedžių, puiklapių aliejus, – siūlo kosmetiką kurianti V. Žmakova. – Jie minkština odą, skatina jos atsinaujinimą, saugo nuo UV spindulių, taigi ir nuo pigmentinių dėmių, raukšlių atsiradimo, be to, padeda išlaikyti drėgmę odoje“.

Puiklapių aliejus tinka net ir žaizdoms gydyti, o į kokosų aliejų galite įmaišyti šiek tiek šaltalankių aliejaus – jis suteiks odai gražią spalvą. Labai svarbu aliejais tepti drėgną odą – tik taip susidarys giliai drėkinanti ir tuo pačiu drėgmę padedanti išsaugoti emulsija, o aliejaus neužsitepsite per daug.

Saulės nuvarginti plaukai su taip pat su džiaugsmu mėgausis kokosų aliejumi – jis atkuria pažeistų, sausų plaukų struktūrą, suteikia sveiko žvilgesio. Naudoti labai paprasta – išsitepkite galvos odą ir plaukus aliejumi bent vienai valandai, paskui perplaukite du kartus.

Nuotaikai timptelėti

Bendrauti skatina, energijos suteikia ir šiaip džiaugsmingai nuteikia citrusinių (bergamočių, citrinų, apelsinų, greipfrutų) eteriniai aliejai. Iš jų lengva susikurti namų ar automobilio oro gaiviklį. Į 100ml vandens pakanka 30 lašų pasirinkto vieno ar keleto eterinių aliejų. Prieš purškiant suplakite. Ore laikosi trumpai, bet emocinis pakilimas garantuotas.

Paskaitas apie bazinius ir eterinius aliejus skaitanti V. Žmakova pataria į kelionę būtinai pasiimti tikrųjų levandų eterinio aliejaus. Jis toks universalus, kad padės peršalus, kankinant nemigai, patiriant stresą, raumenims atpalaiduoti, skausmui mažinti, sumušimams, nudegimams, smulkiems įbrėžimams gydyti. Be to, tinka ir suaugusiesiems, ir vaikams – galima ant odos tepti gryną.

O jei iki atostogų pilnatvės dar kažko trūksta, pakylėto saldumo ir aistros joms suteiks kvapniųjų kanangų eterinis aliejus. Lašelis ant odos ar plaukų, medžiagos skiautės – ir garantuotai užlies atsipalaidavimo nuotaika, džiaugsmas, net lengva euforija.