Press "Enter" to skip to content

Ekologija namie. Naudoti baldai ir sendaikčiai

Foto iš mosamuse.blogspot.com

Kai kalba pradeda suktis apie ekologiją, visi tuoj pat prisimena daržoves iš močiutės daržo, mažas parduotuves, kurios parduoda makaronus ir supakuoja juos į rudą popierių, blizgančius žurnalus, kuriose madingi žmonės pasakoja apie „stilingą ekologiją” . Nedaug kas žino, nes nelabai gyriausi, esu fizmatė (fizikė plius matematikė), o savo pirmą rimtesnį darbą (baigiamąjį) rašiau iš ekologijos ir aplinkosaugos. Taigi, ekologija man nesvetima dar iš tų laikų, kai nebuvo madinga ir kai šis žodis nepridėdavo plius 10 litų prie makaronų pakelio kainos.  Žodis „ekologija” reiškia ne tik mokslą, tiriantį gyvųjų organizmų santykius su gyvenamąja aplinka: plačiąja prasme tai taip pat įtraukia ir socialinę ekologiją, giliąją ekologiją, gamtosaugą. Mūsų visuomenė visad linkusi išskirti kokią nors dalelę, šiuo metu labiausiai ant bangos ekologiškas maistas. Oi, dar kosmetika ir rankų darbo dalykėliai.

Pirmiausia, turėtume susimąstyti apie vartojimą ir jį lydinčias pasėkmes. Visada, jei tik yra galimybė rinktis, pamąstykite apie jau naudotus daiktus. Juk naudoti baldai nebūtinai jau beviltiški – juos galima restauruoti, pritaikyti namams ir tokiu būdu prikelti naujam gyvenimui. Jei man pasiūlytų rinktis – baldus iš plokštės ar naudotus natūralaus medžio – net nesuabejočiau. Be to, toks pasirinkimas turi daug pliusų – stilių, tausojama aplinka, neišmetama (nes utilizuojant senus baldus – juos deginant ar kitaip perdirbant irgi gaminamos šiukšlės), nesunaudojami ištekliai pagaminti naujiems. Be to, jie turi žavias savo istorijas. Mūsų namuose yra dvi kėdės, kurias savo rankomis padarė mano a.a. senelis. Jis buvo puikus stalius, taigi jo gamintų daiktų galima rasti ne tik mano namuose.

Šiandieniniame pasaulyje kiekvienas bando perdirbti įvairius daiktus, siekiant vieno bendro tikslo – švaresnės aplinkos. Bent jau taip deklaruoja.

Arba mados.

Bet mados, kurios padeda tausoti aplinką, daryti ją gražesne, švaresne ir padidinti tikimybę, kad mūsų anūkai dar galės gerti vandenį iš šulinio – man patinka.  Mes perdirbame plastiką, popierių, metalą ir stiklą, drabužius.  Beje, dabar itin madingas ir vintage stilius – taigi sendaikčiai gali tapti tokia stiliaus „vinimi”, kad aikčios visos draugės ir draugai.  Išskirtinė detalė – staliukas, veidrodis, su savo „legenda” – puikiai įsikomponuoja ir į šiuolaikinį interjerą, papildo juos tarytum prieskoniai. Svarbiausia, kaip ir visur – nepersistengti, juk prieskoniai skirti paaštrinti skoniui, o ne pilnai pakeisti patiekalą. Jeigu Jūsų namai virs stilių ir daiktų maišalyne – tai jausitės gyvenantys antikvariato parduotuvėje, o ne normaliuose namuose.

Labai mėgstu pasidairyti antikvarinėse parduotuvėse, patinka ten pastebėti deriniai ir detalės, kurias visiškai sėkmingai galima perkelti į modernius namus. Kaip ir užmesti akį į Blusų turgus.

Keletas patarimų tiems, kas rengiasi „medžioti”  naudotų baldų ir sendaikčių. Labai tikiuosi, kad jie bus naudingi:

1. Susidraugaukite su antikvariatų pardavėjais savo rajone. Tada pirmieji sužinosite visas naujienas, ir kai parduotuvę pasieks „būtent tas kavos staliukas” – jis bus jūsų.

2. Kaip namų dekoro detales geriau rinkitės medžio baldus, o ne minkštus. Labai dažnai, medžiagos nuo naudojimo būna labai sudėvėtos, o restauruoti ne visad paprasta. Jei vis tik norite krėsklo, patikrinkite, ar nebus sudėtinga pakeisti audinius.

3. Visi jūsų išsirinkti baldai turi būti gerai pagaminti – turėti tvirtus rėmus, stalčiai judėti, nestrigti. Jei patiko koks nors daiktas su plastiko detalėmis, patikrinkite, ar josneįlūžusios, o pats daiktas nesupleišėjęs.

4. Renkantis sendaikčius, nekreipkite dėmesio į prekinius ženklus. Jei rasite tikrai gerai pagamintą daiktą, tikimybė, kad jį turėsite tik jūs – žymiai didesnė.

5. Daugiausia dėmesio skirkite daikto kokybei. Ne visi vintage stiliaus daiktai ir baldai yra kokybiški, tikriausiai, niekas neprieštaraus man, kad kiekviena epocha turėjo savų meistrų ir savų atgrubnagių.

6. Nebijokite smulkių, paviršinių įbrėžimų.

7.  Išnaudokite 6 punktą tam, kad gautumėte pačią geriausią kainą.

8. Prieš pirkdami daiktą į namus, visad pagalvokite, kur jis stovės, kaip ten tilps, kaip derės. Kitaip, greitai turėsite ne namus, o sandėliuką su daugybe eklektiškų daiktų.

9. Pažvelkite į daiktus kūrybiškiau – juk jeigu jums reikia naktinės spintelės, gal tam tikslui neblogai tiks koks nors mini staliukas ar lentyna. Labai dažnai žmonės turi savo pirminį įsivaizdavimą ir negali atsikratyti stereotipais.

10. Nesistenkite iš sykio nupirkti gatavo komplekto. Žinoma, pardavėjui taip patogiau ir jis gali paprašyti didesnės kainos, bet gal Jūsų namuose nėra vietos trims komodoms?

Taigi naudoti baldai ir sendaikčiai paklūsta toms pačioms taisyklėms, kaip ir noramlūs baldai. Taigi ir renkantis juos, labai svarbu sveikas protas.

Gražių ir švarių namų!

 

 

 

2 Comments

Comments are closed.