Press "Enter" to skip to content

Butų nuoma

Kaip besisuktume, vis tiek ateina laikas, kai norisi ištrūkti iš tėvų namų. Jaunam žmogui nusipirkti butą sudėtinga – neturi gyvenimo santaupų, o ir bankai atsargiau dalina kreditus. Lieka viena išeitis – butų nuoma. Mano nuomojamų būstų patirtis ne tokia ir maža – penki butai Šiauliuose, pati vieną irgi nuomavau. Žinoma, Šiauliai ne Vilnius ir ne Kaunas, bet vis tiek buvo ką veikti. Pabūti abiejose barikadų pusėse – labai įdomi patirtis.

Pirmiausia, apie paieškas. Iš anksto turėtumėte nuspręsti, kokio buto  Jums reikia – kokio dydžio, kokiame aukšte, kokių patogumų. O tada ieškoti. Tikriausiai, lengviausia butą rasti per pažįstamus – visiems skambini, papasakoji, kad ieškai buto. Šiuo būdu randami tikrai geri, tvarkingi namai. Be to, pažįstami, kartu su buto koordinatėmis, dar ir duoda rekomendaciją – tiek nuomotojui, tiek nuomininkui. Taip radau du butus, abiem buvau tikrai patenkinta.

Dar vienas būdas – skelbimas laikraštyje, t.y. arba įdedate skelbimą, kad ieškote buto arba ieškote potencialių galimų gyvenamųjų vietų tarp skelbimų. Norėdami rasti geresnį būstą, turėtumėte pasidomėti, kiek sykių išeina laikraštis ir paskambinti kuo anksčiau. Be to, gerai būtų, jei koki savaitę ar dvi pastebėtumėte butų rinką. Tada matysite, ar skelbimas naujas. Lengviausia būstą rasti rudeniop.

Nusprendus nuomotis, tenka išgirsti įvairių klausimų  – kartais nuomuotojai kelia įvairius reikalavimus – kad nebūtų vaikų, klausinėja apie gyvenimo būdą ir darbą. Lengviau butą rasti bevaikėms šeimoms, dviems panelėms, turinčioms darbą.

Jeigu patys įdedate skelbimą, irgi turėtumėte būti pasiruošę įvairiausiems siurprizams – nes dažnai žmonės neskaito skelbimų tekstų, ir gali Jums pasiūlyti vieną kambarį paliepėje vietoj buto ar apartamentų. Nuomotojui geras butas – tai tas, kuris turi sienas, duris ir langus. Taigi, reiktų iš anksto įsivertinti, ar tiks Jums siūlomas būstas, kokių reikalavimų turi nuomotojas. Nuvažiuokite apžiūrėti, paklauskite, kaip reaguotų, jei norėtumėte, kaip nors namus pertvarkyti. Daug klausinėkite – kuo daugiau rūpimų klausimų išsiaiškinsite, tuo bus paprasčiau apsispręsti. Pasiteiraukite apie mokesčius, nepatingėkite perversti atsiskaitymų knygelės.

Dar vienas būdas ieškoti – tai būstų nuomos ir pardavimų portalai internete. Labai retai, tarp skelbimų galima užtikti „pirmas rankas” – dauguma skelbimų įdėjusios agentūros, kurios be nuomotojo kainos dar nori gauti ir savo procentus. Be to, labai dažni „jauko” skelbimai – įdedami idealūs namai, su gražiomis nuotraukomis. Paskambinus, dažniausiai jie būna jau išnuomoti, o Jums pasiūlo dar keletą, bet ne tokių gražių ir tobulų. Bet ir čia galima rasti tikrų perliukų.

Kai atsiduri nuomotojo pozicijoje irgi ne pyragai, nes išnuomavus būstą niekada nežinai, ką įsileidi. Tiesa, nuomojant, reikia iš anksto nusiteikti, kad butas natūraliai dėvisi ir tikrai prireiks remonto.

Dar vertėtų pasidomėti ir teisiniais dalykais – surašoma sutartimi, mokestine baze (nuoma apmokestinama 15 procentų GPM).  Gerai surašyta nuomos sutartis naudinga tiek numotojui, tiek nuomininkui.

Ir nesvarbu, butų nuoma Vilniuje, Kaune ar Šiauliuose – pagrindiniai dalykai visur vienodi.

Gražių namų!