Press "Enter" to skip to content

Buitinė technika namuose: šaldytuvas

 

Kaip besisuktum – atrodo, kad mūsų šaldytuvui artinasi paskutinioji – nespėju valyti tekančio vandens, visi maisto produktai drėksta – po daržovių stalčiumi kasdien pilna vandens. O ir sistemą nutekėjimo valėm, ir šaltį reguliavom – nepadeda niekas. Panašu, kad teks rinktis kažką naujo. Taigi teko perskaityti nemažai informacijos apie šaldytuvus. Prieš tai keturis mėnesius mokiausi indaploves – teks tikriausiai ir apie tai parašyti, bet ne šiandien, nes galva kitais dalykais pamušta.

Šaldytuvai – tai prietaisas, kurį rasime beveik kiekvienuose namuose. Jų yra įvairiausių pavadinimų ir firmų. Įvairovė nemažą, tik spėk dairytis.

Taigi, į ką reiktų atkreipti dėmesį renkantis šaldytuvą?

Visų pirma, Jums ir man vieningai pasakys visi protingi dėdės – į kompresorių. Visai nesvarbu, kokios spalvos ir formos bus pasirinktas jūsų daiktas, labai svarbu, kas jo viduje. Kaip sužinojau, pasirodo visai nesvarbu koks pačio šaldytuvo vardas, nes kompresoriai įdėti tokie pat. Patys populiariausi – „Danfoss”, ZEM, „Aspera” bei „Electrolux” kompresoriai. Vadinasi, prieš mokėdami už firmos vardą, pasidomėkite, kas šaldytuvo viduje.

Sekantis, ne ką mažesnis kriterijus – šaldytuvo dydis. Pagalvokite apie savo šeimos poreikius, maisto gaminimo įpročius. jeigu dažniausiai valgote ne namie, ir perkate maisto tik tiek, kiek suvartojate – didelis šaldytuvas nereikalingas, ir atvirkščiai – jeigu užsiperkate maisto savaitei dviems – reiks nemažos talpos. Atkreipkite dėmesį ir į šaldymo kameras – jei neįsivaizduojate savęs nešaldant uogų, daržovių – tai galbūt verta susimąstyti apie atskirą šaldiklį.

Beje, dar be talpos reiktų pagalvoti ir apie pačio šaldytuvo dydį – ar tilps pro duris. Buvom prieš penkis metus sumąstę, kad mums reikia dvidurio šaldytuvo, bet neradom tokio, kuris pratilptų pro standartines duris. Teko šios idėjos atsisakyti.

Apsisprendę dėl optimalaus dydžio, apžiūrėkite šaldytuvo vidų – ar patogios lentynos, yra numatyta vieta sviestui laikyti, dėžutės mėsai, patogūs dėklai kiaušiniams, vonelės ledui, specialios sustumiamos lentynos, lentynos buteliams (vyno, šampano ar aukštiems buteliams laikyti gulsčiai).

Man dar labai svarbu, kad lentynos būtų lengvai prižiūrimos – sienelės lygios, lentynėlės iš stiklo.

Nuolat brangstant energijos ištekliams, verta rinktis ekonomišką šaldytuvą, tuo labiau kad šaldymo prietaisai paprastai sunaudoja apie 25% visos namų ūkyje išeikvojamos elektros energijos. Pagal elektros energijos suvartojimą šaldytuvai skirstomi į klases – nuo A+ (taupiausia) iki G (tikras energijos rijikas).

Beje, man pačiai buvo naujiena, egzistuoja ir šaldytuvų mados – šiuo metu madingi pilkos bei nerūdijančio plieno spalvos, tiesių, griežtų ir aiškių formų bei linijų šaldytuvai. Tie, kas ieško nestandartinių spalvų, gali rinktis spalvotus šaldytuvus. Jeigu nusižiūrėjote šaldytuvą su išorės danga iš nerūdijančio plieno, būtinai pasidomėkite, ar plienas lakuotas. Lakuoto plieno dangą žymiai paprasčiau prižiūrėti: ant jos nelieka pirštų atspaudų, ji ne taip greitai susitepa.

Gerų paieškų ir lai buitinė technika nepaveda!

 

One Comment

  1. Lukrecija Lukrecija 2014 11 19

    Manau, kad šaldytuvas yra vienintelis prietaisas, kurį turi kiekviena šeima. Nors esu girdėjusi, kad kaime žmonės maisto produktus laiko vandenyje :D O apie šaldytuvų madas pirmą kartą sužinojau, maniau, kad šaldytuvus žmonės derinasi pagal savo interjerą :)

Comments are closed.