Press "Enter" to skip to content

Automobilių nuoma – gudrybės ir patarimai

Turbūt daugumai mūsų bent kartą teko naudotis ar bent jau domėtis automobilių nuoma Lietuvoje ar užsienyje. Dažnai susidurdavau su dilema: kaip išsirinkti geriausią automobilį už mažiausią kainą ilgiausiam laikotarpiui..? Atrodo, kad tai neįmanoma užduotis, bet tam tikros gudrybės užtikrinančios maksimalų rezultatą egzistuoja! Apačioje pateikiu 15-kos esminių patarimų nuomojantis automobilį sąrašą. Tikiuosi, kad jis Jums bus naudingas:

1. Automobilių nuomos kompanijos ima užstatą už automobilį, kuris paprastai rezervuojamas kliento kreditinėje kortelėje. Pasiteiraukite, kokio dydžio užstatas bus imamas, kad netektų patirti neplanuotų išlaidų.

2. Iš anksto pasitikrinkite savo vairuotojo pažymėjimo galiojimą – nuomos kompanijos visada reikalauja pateikti galiojantį vairuotojo pažymėjimą. Taip pat jis turėtų galioti ne trumpiau nei planuojamas nuomos laikotarpis + mažiausiai 10 kalendorinių dienų.

3. Paprastai nuomos kompanijos reikalauja tam tikro minimalaus nuomininko amžiaus ir stažo. Pasitikslinkite, ar atitinkate šį reikalavimą, prieš nuomodamiesi automobilį arba įspėkite apie tai nuomos kompaniją iš anksto.

4. Jei planuojate važiuoti toli ir ilgai, verta pasirinkti papildomo vairuotojo paslaugą, tačiau iš anksto išsiaiškinkite, tokia paslauga mokama ar ne, tai priklauso nuo automobilų nuomos kompanijos taisyklių. Nuomos kompanijos tuos pačius amžiaus ir patirties reikalavimus taiko ir papildomam vairuotojui.

5. Jei atskrendate lėktuvu, praneškite savo skrydžio numerį automobilių nuoma užsiimančiai kompanijai, kad, lėktuvo vėlavimo atveju, ji laikytų jums automobilį dar keletą valandų ir neatšauktų rezervacijos.

6. Visada įsitikinkite, kad nuomos kompanija Jums padavė teisingą ir pilnai užpildytą nuomos sutartį su reikiamu automobiliu bei pasirašytą atsakingo asmens. Taip pat įsitikinkite, kad sutartyje yra kontaktinis telefono numeris.

7. Visada atidžiai apžiūrėkite automobilį ir pažymėkite defektus nuomos sutartyje, taip pat pasižymėkite automobilio ridą, atvejais, kai rida yra ribojama. Papildomai galite padaryti automobilio nuotraukas, prieš paimant ir grąžinant automobilį, kad nekiltų neaiškumų.

8. Patikrinkite kuro lygį bake ir įsitikinkite, kad nuomos kompanijos atstovas teisingai jį pažymėjo sutartyje.

9. Atsisėdę į automobilį pirmiausia prisitaikykite jį sau, susireguliuokite veidrodėlius, sėdynę. Išsiaiškinkite, kur ir kaip įsijungia šviesos, kaip reguliuoti oro kondicionių, radiją bei kitą įrangą, kuri Jums bus reikalinga važiuojant.

10. Nuomininkas yra atsakingas už visus kelių eismo taisyklių pažeidimus tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, stenkitės jų nepažeisti, nes paprastai nuomos kompanijos gali imti mokestį už pažeidimo administravimą.

11. Jei nusprendėti naudotis automobilių nuoma, būtinai atidžiai perskaitykite visas nuomos sutarties sąlygas, išsiaiškinkite rūpimus klausimus.

12. Įsitikinkite, kad gavote visus būtinus automobilio dokumentus: registravimo liudijimą, techninės apžiūros taloną bei galiojantį draudimo polisą.

13. Išsiaiškinkite, kas įtraukta į automobilio nuomos kainą ir kokias papildomas išlaidas galite patirti.

14. Grąžinę automobilį, visada reikalaukite, kad būtų raštu pažymima, kad nėro jokių automobilių apgadinimų.

15. Stenkitės automobilį grąžinti darbo metu, priešingu atveju automobilis bus apžiūrimas Jums nedalyvaujant ir gali būti taikomi papildomi mokesčiai.

Štai tokie niuansai, susiję su automobilių nuoma. Ką galėtumėte pridurti jūs? Pasidalinkite savo pastebėjimais ir patirtimi komentaruose.