Press "Enter" to skip to content

Augalai sodui ir daržui

Man labai patinka augalai. Kiekvienas turi savo formą, žiedus ir spalvas. Anksčiau, kol turėjau tik balkoną, gėlių asortimentas apsiribodavo pelargonijomis, verbenomis, petunijomis ir surfinijomis. Dabar, kai turime nuosavą kiemą, ir augalų norisi kitokių, įvairesnių. Pamėginsiu apžvelgti būdus, kaip tų augalų prasimanyti.

Vienas paprasčiausių būdų, yra pasėti. Aš pati šio būdo labai nemėgstu, nes:

– tai sudygsta, tai nesudygsta;

– pamirštu palaistyti;

– per mažai palangių;

– reikia pastovios temperatūros ir t.t.

Taigi, kai nori pasiteisinti, kodėl nesėju augalų – tai tam galiu sugalvoti milijoną priežasčių. Aišku, pasėjus iš pakelio su gražiu paveikslėliu,  galima įsivaizduoti, kaip atrodys gėlynas. Žinoma, sėju beveik kasmet, bet iš manęs sėjėja prastoka.

Antras, labiau proziškas, bet žymiai patikimesnis būdas, pirkti daigus. Jų pasiūla didelė tiek prekybos centruose, tiek turguje. Gal pirkdami, ypač turguje, ir nežinote, kokios veislės augalą perkate (na, aš nesu labai užkietėjusi sodininkė ir tikrai neskiriu „Rodničiok” veislės daigo nuo kitų agurkų), bet galite išsirinkti stiprius daigus. Paauginti daigai, žymiai pigesni už suaugusius augalus. Tarkim, už petunijos daigą mokate 1-3 litus, o už  žydintį vazoną – 15-80 litų. Aišku, tenka dar su jais pasiterlioti, bet ne taip labai ilgai, kaip su sėklomis. Be to jau būsite garantuoti, kad turite tiek augalų, kiek Jums reikia.

Dar galima pasidalinti daigais su draugais. Labai dažnai, ypač daugiamečiai augalai išsikeroja į labai didelius krūmus, kuriuos galima padalinti. Kitais metais, jau ir patys galėsite dalintis.

Galima nusipirkti ir didelius augalus, kurie jau pilnai užaugę, apsipylę žiedais. Tereikės padėti tinkamoje vietoje ir palaistyti, o kiemas bus puošnus. Kainuos brangiau, bet visad juk taip būna – moki arba pinigais, arba laiku.

Beje, pastebėjote, kad augalus geriau pirkti baigiantis sezonui. Tada jų kaina irgi gerokai mažesnė, nei sezono įkarštyje. Aišku, iš vienmečių augalų nebus labai didelės naudos, bet iš daugiamečių – kodėl gi ne.

Gražių namų ir aplinkos!

Reklama: Tvoros pigiau