Press "Enter" to skip to content

Ar šarvuotos durys garantuoja namų saugumą?

Atostogų metas vieniems jau baigiasi, o kiti dar tik ruošiasi lėkti į šiltus kraštus. Prieš kelionę dažnai su nerimu pamąstome – ar mano namai bus saugūs, kol aš ilsėsiuosi? Aklini langai, šarvuotos durys, draudimas. Dažnas paprašome, kad mūsų būstą prižvelgtų kaimynai – juk geriausias būdas apsisaugoti, tai išvengti nelaimės.

Tačiau kaip pasirinkti šarvuotas duris? Į ką atkreipti dėmesį?

Renkantis duris reikia įvertinti bendrą būsto saugumą. Jei, pavyzdžiui, langai sumontuoti su pigesniais ir paprastesniais apkaustais, o duris dėsime su aukščiausios saugumo klasės spyna, 9 ar 12 rakinimo taškų, dvigubas, aišku, kad silpniausia vieta bus langai, o vagys būtent tokiomis vietomis ir pasinaudoja. Tuomet verta pamąstyti, kiek būtų racionalu sutaupyti renkantis paprastesnį durų mechanizmą, tačiau, įsivedant signalizaciją. Taip pat reikia prisiminti, kad netgi pačios geriausios durys yra saugios tiek, kiek saugios ir patikimos spynos jose sumontuotos, kokie vyriai. Pasirinkus atitinkamos saugumo klasės spynas svarbu, kad jose nebūtų sumontuotos pigios šerdelės. Yra pasitaikę atvejų kai žmonėms pavagiamos pačios šarvuotos durys, tačiau čia, manau, jau pademonstruojamas vagių šmaikštumas ar noras parodyti durų montavimo saugumą.

Renkantis šarvuotas duris labai svarbu atkreipti dėmesį į visus papildomus priedus: skląsčius, grandinėles, naktines spynų sklendes, akutes. Grandinėlė apsunkins durų atidarymą tuo atveju, jei įsilaužėliams pavyks atrakinti spynas. Akutės gali būti paprastos, plastikinės, o gali būti ir iš neperšaunamo stiklo. Žinoma, medinėse duryse tokia akutė neatliks savo funkcijos.

Taip pat reikia atsiminti, kad visos žmogaus sukurtos apsaugos priemonės, žmogaus gali būti ir įveiktos, tiesiog kuo įmantresnės spynos, kuo daugiau papildomų įrenginių (ypač nematomų ir nenumanomų iš lauko) tuo ilgiau užtruks pašaliniams įsilaužti į jūsų nuosavybę, tas įsilaužimas sukels daugiau triukšmo ir daugiau šansų, kad į šį triukšmą sureaguosite arba jūs patys arba jūsų kaimynai.