Press "Enter" to skip to content

Amžina dilema: mediniai langai vs. pastikiniai langai

Žinoma, jeigu gyvenate XVI a. name, tai šio klausimo spręsti netenka – renkatės medinius, atitinkančius autentikos reikalavimus. O jeigu gyvenate sename daugiabutyje, kur pro langų plyšius švilpia vėjas,  ir galvojate apie geresnius langus, tai šis klausimas tampa stipriu galvasopiu. Aišku, kiekviena langus gaminanti firma turi savo politiką ir savo standartus, bet visos pabrėžia, kad puoselėjantiems tradicijas, besidomintiems namų jaukumu, vertėtų rinktis medinius langus.

Pamėginau išrinkti abiejų rūšių langų pliusų, o kurie geresni, gal padėsite nuspręsti Jūs.

Mediniai langai, kaip daugelis jau pastebėję – brangesni, tačiau jiems randama ir nemažai pliusų:

– taupo šilumą. Lyginant su aliuminio ar plastikiniais langais, mediniai langai duoda kur kas geresnes šilumos izoliavimo galimybes, o lango rėmą malonu paliesti net tada, kai lauke temperatūra yra žemiau nulio. Geros medinių langų izoliacinės savybės pateisina medžio naudojimą tokiomis aplinkybėmis, kai nuolat auga šiluminės energijos kaina. Lyginant su aliuminio ar plastikiniais langais, mediniai langai duoda kur kas geresnes šilumos izoliavimo galimybes. Mediniai langai neleidžia susidaryti šalčio slenksčiams rėmuose, taip pat neleidžia kondensuotis vandeniui;

– malonesni liesti, suteikia namams jaukumo. Mediniai langai padeda išlaikyti drėgmės balansą, nes vis tik natūrali medžiaga geba „kvėpuoti”.

– tvirti, nes pagaminti iš klijuotos medienos, o šiuolaikinės technologijos padeda apsaugoti lango rėmą nuo pleišėjimo ir kitokių defektų. Išoriniai sluoksniai yra radialinio arba pusiau radialinio pjovimo, o tai apsaugo lango paviršių nuo skilinėjimo. Be to medis turi mažiausią šiluminio plėtimosi koeficientą, todėl langai išlieka stabilūs ir statiški net veikiant atmosferai.

– estetiški. Gali išgauti kokią tik norite spalvą ir faktūrą, vadinasi nesunkiai įgyvendinami bet kokie eksterjero ir interjero sprendimai.

– nekaupia elektrostatinio krūvio ir papildomo purvo.

Žinoma, labai svarbu, kaip medinis langas bus įstatytas. Prieš įstatant turi būti atlikti visi statybos darbai, kuriuos atliekant patalpose susikaupia drėgmė: nutinkuotos ir nudažytos sienos bei lubos, užpiltas grindų išlyginamasis sluoksnis. Į naujai statomą namą medinius langus geriausiai įstatinėti vasarą, nes tuomet yra ir mažiausias sąlyginis oro drėgnumas. Be to ir priežiūros jiems reikės didesnės – laikas nuo laiko perdažyti, reguliuoti. Vis tik natūrali medžiaga lieka natūralia – langas gali išsikraipyti, teks labiau prižiūrėti.

Plastikiniai langai:

– daug spalvų ir atspalvių – šiuo metu siūloma labai plati spalvų gama, kurią nesudėtinga pritaikyti prie aplinkos;
– įvairūs vėdinimo variantai;
– ekonomiška (pigiau nei medžio ar aliuminio);
– plastikas yra bešvinis, lengvai perdirbamas (matyt todėl kai kurie gamintojai teigia, kad plastikiniai langai yra ekologiškas pasirinkimas);
– ilgaamžiai;
– paprastai prižiūrimi – užtenka nuvalyti drėgna šluoste ir langams valyti skirtomis priemonėmis;
– atsparūs aplinkos poveikiui.
Kokius langus rinktumėtės Jūs – medinius ar plastikinius?

One Comment

Comments are closed.