Press "Enter" to skip to content

Tvarkome namus: kaip atsikratyti nepageidaujamų įnamių (vabzdžių)?

Foto: Wikimedia

Kartais nutinka taip, kad prieš mūsų norą susilaukiame nepageidaujamų kaimynų – skruzdėlyčių ar kitų vabzdžių. Namuose esant gyvūnui ar mažiems vaikams, nepageidaujamų įnamių naikinimo galimybės gana ribotos, jei nenorime turėti reikalų su apsinuodijimu. Tačiau pasirodo yra efektyvių alternatyvų, kurios nekenkia mums patiems, mūsų vaikams ar augintiniams (šunims, katėms) – tai diatomitas, arba diatomitinė žemė.

Diatomitas – baltos spalvos, panaši į kreidą nuosėdinė uoliena. Diatomitas lengvai sutrinamas ir tepa rankas. Pagrindinę uolienos masę sudaro titnagdumblių skeletai. Diatomitą sudaro: 86 % silicis, 5 % natris, 3 % magnis ir 2 % geležis. (Wikipedia)

Ši natūrali medžiaga efektyviai naikina įvairius vabzdžius nekenkdama aplinkai, tereikia sutrintų miltelių pabarstyti vabzdžių buvimo vietose ar ant jų kelio. Pačio diatomito (diatomitinės žemės) galima įsigyti sodo reikmenimis prekiaujančiose parduotuvėse.

Jei žinote ar esate išbandę kitus saugius vabzdžių naikinimo būdus-  kviečiame pasidalinti patirtimi čia, komentaruose.

Parengta pagal Lifehacker.

5 Comments

  1. Vilma Vilma 2011 08 31

    O kaip negirdeta o aktualu. Idomu ar cia tik kambaryje ar ir lauke naikina, nes turim draugiu prie smelio dezes vaiku. (Atsiprasau del ne lietuvisku raidziu,nes ne prie savo kompo esu).

    • Dainius Tulaba Dainius Post author | 2011 08 31

      Vilma, lauke irgi galima naikinti, tik yra vienas niuansas, kurio nepaminėjau straipsnyje: šiuos miltelius reikia laikyti sausus, nes kai tik sušlaps – iškart nebeveiks.

  2. Rasa Rasa 2011 08 31

    Labai gerai naikina skruzdes aitriuju papriku milteliai

  3. Dainius Tulaba Dainius Post author | 2011 08 31

    Klausimas mūsų FB puslapyje:

    Tai tas diatomitas naikina skuzdelytes ai ir, kaip pradžioj parašėt, ir kitus vabzdžiu. Kas tie kiti vabzdžiai, kuriuos naikina diatomitas…?

    Ir atsakymas:

    „Kiti” – tai visi ropojantys. Veikimo mechanizmas toks: reikia, kad vabzdys pereitų per pabarstytą diatomitą, o vabzdžiams jis veikia taip, kaip žmonėms asbestas. Smulkios dalelės užkemša kažkokias poras ir vabaliukas nugaišta.

  4. […] Visų pirma, kad ir kaip bebūtų gaila, sugadintas atsargas teks išmesti, nebent jūs esate gurmanas-ekstremalas, kuriam patinka valgyti vabaliukus. Po to kruopščiai išvalyti maisto saugojimo vietą ir kuriam laikui (savaitei-dviem) čia nelaikyti maisto produktų. Taip pat reikia imtis profilaktinių priemonių. Jau esame rašę, kad nuo ropojančių vabzdžių padeda apsisaugoti diatomitų žemė, kava. […]

Comments are closed.