Press "Enter" to skip to content

Tvarkom vaikų spintą prieš mokyklą/darželį

 

Rugpjūčio pabaiga – tiesiog galvos skausmas darželinukų ir mokyklinukų tėvams – kaip aprengti vaikus, kaip geriau sutvarkyti vaikų spintą. Juk per vasarą visi gerokai prastypo, prireikia naujų marškinėlių/kelnių/sarafanų. O vietos spintoje nepadaugėja. Taigi, jei nusprendėte susitvarkyti, jums pravers keletas patarimų, kaip lengviau susidoroto su šiuo sunkiu uždaviniu. Juolab, kad baigę tvarkytis jau tikrai žinosite, ką būtina nupirkti, be ko galima išsiversti, o ką užteks tik truputį pataisyti.

1. Tvarkykitės su vaikais.

Tikriausiai nesuklysiu sakydama, kad pirmiausia į tvarkymą/rūšiavimą įtraukite vaikus. Tik jau nesakykite man, kad suaugę geriau žino, kokios spalvos marškinėlius mėgsta grupės berniukai ar kokios lėlės  atvaizdas ant marškinėlių priblokš  visas drauges. Suprantama, kad tvarkymasis su vaikais tikrai užtruks ilgiau, bet… jie ir saugos labiau. Juolab, galite išmokyti kaip tvarkyti daiktus, juos sulankstyti, surūšiuoti.

2. Tegul tvarkymasis būna linksmas.
Juk nesunku pasileisti smagią muziką ir suorganizuoti madų šou – taip matysite, kas išaugta, nebetinka ar reikia sutvarkyti. Dar galima susitarti, kad atrinktų daiktus, kurių tikrai nebenešios – ir suskirstyti į kelias grupes – atiduoti labdarai, perdirbti ar sukabinti į spintą. Beje, jei vaikas gražiai viską surūšiuos – puikus prizas bus išsirinkti patinkamą naują rūbelį. Beje, vaikams linksma gali būti … lankstyti, surasti kojinei porą. Tikrai tikrai.

3. Mylėk daiktą arba išmesk.

Ši taisyklė galioja visom visoms spintoms, ne tik vaikų. Jei daiktas „neprilipo”, neverta jo laikyti spintoje vien todėl, kad išleidote pinigus jam įsigyti. Tikrai manau, kiekvienoje spintoje yra daiktų, kurie tvarkant lieka – „gal prireiks, rengsiuos”, bet taip ir lieka kaboti ar gulėti spintoje. Jei netyčia ir pasimatuojate, dažniausiai pro duris toks daiktas neišeina.  Užima vietą ir pakilnojamas iki sekančio spintos tvarkymo.
Taigi:
Mylimi daiktai – puikiai tinkantys rūbai ir batai, kuriuos vaikai nešios, drabužių įvairovė – žaidimams, mokyklai, kiemui ar į bažnyčią ar t.t. Tvarkingi, švarūs.
Išmesk juos – tai nederantys, blogai tinkantys rūbai ar batai, su dėmėmmis, didelėmis skylėmis ar šiaip netinkamos kokybės ir išvaizdos.

4. Pasilik, saugok, parduok ar …?

Viskas priklauso nuo jūsų pačių įpročių ir charakterio. Mes daugumą išaugtų drabužių atiduodam labdarai ar draugams. Jeigu planuojate dar vieną vaikutį, gal visai protinga būtų išaugtus, tačiau geros būklės drabužėlius, saugoti būsimam vaikui.

Gal būt mėgstate bendrauti Blusų turguje – tada gal geriausia mintis drabuželius parduoti. Beje, tai gali padaryti ir mokyklinukai. Dar vienas būdas parduoti daiktus/drabužėlius – mamų forumai, skelbimų portalai.

Jei vis tik nusprendėte daiktus saugoti, nepamirškite ant dėžių priklijuoti etiketes (praverstų ir rūbų sezonas – tarkim „vasariniai rūbai”), kas kurioje yra. Tada nereiks, ieškant „tos mėlynos pavasarinės striukės”, išversti visų dėžių.

5. Labdara arba šiukšlinė.

Jūsų nereikalingi, bet geros būklės daiktai gali pradžiuginti žmones, kuriems reikia drabužėlių. Beveik visada atsiranda žmonių, kuriems pagalba daiktais praverstų. Carito centrai, bažnyčių bendruomenės, krizių centrai visada mielai priima drabužius ir patalynę. Geras būdas mokyti vaikus dalintis, pasirūpinti ne tik savais poreikiais.

Na, o likę… keliauja perdirbimui(tarkim marškinėliai gali virsti kilimėliu ar pirkinių krepšiu, suknelės sukarpomos į skiautes darbeliams, sagos surūšiuojamos rankdarbiams), tokiu būdu į šiukšlinę keliauja jau visai nedideli drabužių likučiai.

6. Į spintą keliauja tik tvarkingi rūbai.

Jeigu reikia išplauti, susiūti sagas, sutvarkyti prairusią siūlę – tokiems daiktams paskirkite atskirą dėžę. Į spintą dėkite tik sutvarkytus rūbus, ir išvengsite nemalonių siurprizų – kaip suplyšusios pėdkelnės einant į darželį ar didelė dėmė ant sijono.

Taigi, nors siūlau įtraukti į visą tvarkymą vaikus, vis tik nepamirškite, KAD ESATE SUAUGĘ. Taigi Jūsų žodis paskutinis – neleiskite vaikams pasilikti per mažų marškinėlių, nors ir kaip juos mėgsta, ar suplyšusių kelnių. Tada spinta bus tvarkinga, be jokių bereikalingų daiktų. Kuo mažiau daiktų, ypač netinkamų, tuo lengviau sutvarkyti likusius tinkamus. Gal būt vaikai mokės tai padaryti net patys.

Smagaus tvarkymosi ir gerų minčių!

Reklama: http://darbis.lt/produkto-kategorija/metalines-spintos/metalines-persirengimo-spinteles/