Press "Enter" to skip to content

Sveiki pusryčiai: javainiai

Galite su manimi sutikti arba ginčytis iki pažaliavimo, bet aš vis tik manau, kad javainiai, dar žinomi granolos pavadinimu, yra pats sveikiausias maistas pusryčiams ir geriausias užkandis bet kuriuo paros metu ir bet kurioje situacijoje. Tikri javainių mėgėjai, manau, žino ne vieną šio skanaus „makaliuko” receptą ir, žinoma, turi savo mėgiamiausią variantą. Tiems kas dar tik bando susidraugauti su namuose darytais javainiais, mano receptas:

200g avižinių dribsnių (kuo paprastesni tuo geriau)

saujelė migdolų riešutų (be odelės)

saujelė lazdyno riešutų

keletas graikinių riešutų

60 g įvairių sėklų (aš dėjau: saulėgrąžų, sezamų, linų sėmenų maždaug lygiomis dalimis)

50 g džiovintų kokosų

1 šaukštelis malto cinamono

1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių

200 g džiovintų vaisių ir uogų (aš naudojau slyvas ir figas)

5 šaukštai skysto medaus

5 šaukštai alyvuogių aliejaus

Orkaitę  įkaitiname iki 170 º C. Susmulkiname riešutus pusiau ir sumaišome su dribsniais, kokosu, sėklomis, prieskoniais. Suberiame mišinį į kepimo popieriumi išklotą skardą. Apšlakstome medumi ir aliejumi. Dar kartą išmaišome ir dedame kepti 25-30 minučių. SVARBU maždaug kas 5 min. ištraukti iš orkaitės pamaišyti ir išlyginti mediniu šaukštu. Taip yra daroma, kad nesudegintumėte javainių. Kai javainiai gražiai pagels juos išimkite iš orkaitės ir sumaišykite su džiovintais vaisiais. Jei naudojate stambius vaisus, kai ir aš prieš sumaišant su javainiais pasmulkinkite.

Valgykite su jogurtu, penu ar puodeliu kvapnios arbatos. Likusius javainius (beveik 1litro talpos indas) laikykite hermetiškame inde maždaug dvi savaites. Jie tokie skanūs, kad nustebsiu, jei juos taip ilgai išlaikysite!

2 Comments

  1. Ugnė Ugnė 2013 05 18

    Sveika! Labai geras receptas! Kaip tik noriu išbandyti ;) Ar galima naudoti kokoso drožles, ir vietoj alyvuogių aliejaus – saulėgrąžų aliejų? :)

    • Ilona-Eitnė Eitne 2013 05 20

      Kokoso drožles – į sveikatą. O dėl aliejaus – alyvuogių aliejus skaniau. Bet kaip sakoma – dėl skonio draugų nėra ;)

Comments are closed.