Press "Enter" to skip to content

Namų ekologija: actas

Jau ne sykį esame rašę apie sodą. Šį sykį gerų žodžių nusipelnė actas.Tokia paprastutė priemonė, padedanti atšviežinti mėsą, naudojama gaminant marinatą, užpilus ant salotų. Bet dabar ne apie maistines acto savybes ir privalumus.

Mūsų vaikai actą vadina „chemikalu” , nes namie jis užima garbingą vietą valiklių spintelėje. Kaip jau rašiau apie tvarkymąsi – kuo mažiau valiklių namie, tuo lengviau viską išvalyti. Kam naudoju actą:

Langams plauti. Į kibirą šilto vandens įpylus stiklinę acto puikiai išblizginsite langus. Tikrai. Ne sykį išbandyta ir užskaityta.

Pelėsiui naikinti. Sudrėkiname skudurėlį actu ir … išvalome. Šiuo atveju naudoju neskiestą.

Čiužiniams valyti. Augant vaikams visko būna. Mažų avarijų irgi. Tada pasigaminu tirpalo – stiklinė acto penkiems litrams šilto vandens ir išvalau dėmes. Jei dar lieka ko nors – tada drėgna vietą patrinu sausa soda ir išsiurbiu.

Plaukams plauti. Išskalauti plaukus vandens ir acto tirpalu. Labai gerai nuplauna visokius šampūnų, kondicionierių likučius.

Rankoms plauti. Jei pjaustėte svogūnus, česnakus ar kitus stipriai kvepiančius daiktus – nusiplaukite vandeniu su actu.

Virtuvės įrankiams dezinfekuoti.

Kriauklėms, voniai atkimšti. Pusė stiklinės sausos sodos suberti į kriauklės angą. Tada užpilti ją stikline acto. Kai gerai suputos – nulieti pora litrų verdančio vandens.

Kaip skalbinių minkštiklis. Jeigu, kaip ir mes, namie turite alergiškų vaikų, tai sintetinius kvapus ir specialius tekstilės minkštiklius tenka pamiršti. Už tai actas vėl ištiesia pagalbos ranką – įpylus porą šaukštų į skalbyklę – geriau išsiskalauja muilas ir medžiagos tampa švelnios ir minkštos.
O kur naudojate actą Jūs?