Press "Enter" to skip to content

Lašišos akcija – žuvis savaitei

Lietuva yra jūrinė valstybė, turinti savo žvejybos pramonę. Nepaisant to, lietuviai žuvies suvalgo labai mažai, palyginus su kitų ES šalių gyventojais. Kodėl? Juk žuvis yra lengvai virškinamas ir sveikas maistas, turintis daug reikalingų medžiagų. Be to, žuvies riebalai su cholesteroliu visai nedraugauja. Prisiskaitę įvairių straipsnių apie žuvies naudą vyrams, moterims ir vaikams pradėjome žuvį valgyti dažniau. Ir ne bet kokią, o lašišą!

Ne, milijonų neuždirbame, esame normali lietuviška šeima gyvenanti nuo atlyginimo iki atlyginimo, kartais net skolinamės pinigų tam tikriems dalykams, grąžiname, aišku, su palūkanomis. Ne paslaptis, kaip atsiranda žuvis mūsų namuose – įvairios žuvies akcijos didžiuosiuose prekybos tinkluose. Sekame naujienlaiškius iš prekybos centrų ir žiūrime, kur vyksta akcijos šviežiai žuviai. Pavyzdžiui šiuo metu (iki lapkričio 16 d.) Prisma prekybos centre vyksta akcija išdarinėtai lašišai su galva. Kilogramas kainuoja apie 14 litų. Spalio pabaigoje panaši akcija vyko RIMI parduotuvėse, berods kilogramas kainavo 12 litų. Vidutiniškai ši kilni ir brangi žuvis yra 3-4 kilogramų, tad iš karto teks pakloti 40-50 litų už žuvį. Tai yra 2 buteliai degtinės, kuriuos kartais ir be progos nuperkame eidami į kokį vakarėlį. Rytą tikrai įsitikiname, kad pinigus paleidome vėjais. Lašiša – kur kas geriau ir sveikiau, be to ja maitintis gali ilgai visa šeima.

Žuvis skutu su paprastu bulvių skutikliu, turinčiu dantytus kraštus.

Taigi, nusiperkame lašišą ir žuvis mūsų namuose valgoma visą savaitę. Aišku, galima ir ilgiau, bet užšaldyti tokio gėrio nesinori.
Pirmiausia supjaustome žuvį. Nupjauname galvą ir pelekus, taip pat uodegos galą. Tiesa, dar reikia nuvalyti žvynus. Tada supjaustome griežinėliais nuo uodegos. Kai pasiekiame vidurį, padarome file išimdami kaulus. Kaulus, galvą, pelekus ir visas liekanas dedame į puodą ir išvedrame žuvienę. Jei vaikai maži ir kaulų patys nesugeba išsirinkti iš sriubos, žuvį verdame atskirai, tada nuimame nuo kaulų ir susmulkiname. Tada į tą patį vandenį dedame bulves, morkas, svogūnus ar kitas daržoves pagal šeimos žuvienės receptą ir pabaigoje sudedame susmulkintus lašišos gabalėlius. Pirmas patiekalas – žuvienė paruošta.

Kol ruošiame žuvienę, pasiruošiame kitą žuvies dalį – griežinėliais supjaustytą uodegą pabarstome druska, pipirais, šiek tiek cukraus ir žuvies prieskonių. Kitą dieną šiuos gabalėlius iškepsime pamirkę į kiaušinį ir miltus. Valgysime su bulvėmis arba ryžiais.
Du didelius file gabalus sudedame į didesnį indą vienas šalia kito ir gausiai pabarstome druska, šiek tiek cukraus, išspaudžiame citriną arba pabarstome citrinos rūgštimi, taip pat krapais ir padedame į šaldytuvą. Po poros dienų, pjaustysime juo šių gabalėlių plonus griežinėlius ir dėsime ant duonos per pusryčius. Tokį sumuštinį galima paskaninti agurku. Vaikams supjaustome smulkesniais gabalėliais, kad netampytų lašišos. 4 asmenų šeima tokius du gabalus suvalgo per 1-2 savaites. Ilgiau laikyti nerekomenduojama, nes šaldytuve file viršus pradeda džiūti.
Štai jums ir 3 kilogramų lašiša. 1-2 savaitėms turėsite skanių užkandžių. Svarbiausiai ne tik skanių, bet ir sveikų, taip pat ir gana prabangių. Sutaupysite labai daug pinigų. Palyginimui pasakysiu, kad lašišos nuopjuvos ir atliekos, tinkamos sumuštiniams ir salotoms maišeliuose po 100 gramų kainuoja 4 litus. Taigi, kilogramas atliekų – 40 litų. Už 40 litų jūs gaunate 3 kilogramus ne atliekų, o grynos lašišos mėsos. Taupymas akivaizdus. Tereikia tik stebėti prekybos centrų reklamas, o ne mesti jas iš karto į šiukšlių dėžę.

10 Comments

  1. Laima Kaupienė Laima Kaupienė 2011 11 07

    Tik reik spėt į akcijas, kol yra normalios žuvies… Vakarop atlėkus į RIMI jau tik kilkinę lašišą beradau…

  2. Dalia Dalia Dalužė 2011 11 07

    Mariau, o maistinę plėvelę nereikia lašišos susukt?

  3. Marius Marius Post author | 2011 11 07

    O tai susukus ji nebedžiūsta? Nenaudoju aš tos maistinės plėvelės ;) Net nežinau ar namuose yra jos :)

    • Dalia Dalia Dalužė 2011 11 08

      Pas mus namuose pagrindinė žuvies valgytoja esu aš, na dar kartais sūnus, todėl akivaizdu, kad per porą savaičių 3 kg suvartoti nerealu. Ir spėju, kad susukus į plėvelę turėtu nebedžiūti :) o maistinė plėvelė mano virtuvėje yra dažnas svečias :)

  4. Ilona-Eitnė Eitnė 2011 11 07

    Mariau, vienas pažįstamas rusų lakūnas, tai dalindavo lašišą, jau pasūdytą „protingo dydžio” gabaliukais, sukdavo į sviestinį popierių ir dėdavo į kamerą. Tada nereikia visko labai greit suvalgyti :)

  5. mindaugas mindaugas 2011 11 08

    Mariau, o kam tu jai žvynus lupi, pirmą kartą girdžiu, taigi kepant ar sūdant, odos vis tiek nevalgai, o tešloj kepant gali file gabaliukus be odos kepti?

    • Marius Marius Post author | 2011 11 09

      Tai kad aš kepu uodeginę dalį iki filė pjaustymo vietos :) Odos su žvynais nulupti dar nemoku :)

  6. Darius Povilaika Darius Povilaika 2011 11 09

    na Mariau, negalvojau kad tamsta kulinaras, ar cia stebejai kaip zmona gamina ir lindai su savo bloknotu ir sratinuku ikyriai klausdamas o kaip tas, o kaip tas :)

Comments are closed.