Press "Enter" to skip to content

Knygų lentyna: Dykumų gėlė

Perskaičiau knygą. Labai paprastą savo stiliumi. Su daug naujų detalių apie Afrikos kultūrą.
Waris Dirie. Dykumų gėlė. Iš anglų kalbos vertė Irma Palumickaitė. Vilnius: Alma Littera, 2012, 266 p.
Atrodytų, kuo gali sudominti manekenės afrikietės biografija – jų juk prirašyta labai daug. Daugumai žodis manekenė asocijuojasi su mada, blizgučiais, šviesomis, gražiomis nuotraukomis ir … tuščia galva. Šita knyga sukrėtė savo problematika – kalbama apie jaunų mergaičių apipjaustymus.  Vis tik, musulmoniškuose kraštuose, ši tradicija gyvuoja jau 4000 metų. Ir viskas ne dėl religijos, o dėl  vyrų įgeidžių. Labai žiauru buvo skaityti apie mergytes, kurios po ritualų dingdavo ir niekas apie jas nekalbėdavo. Žūdavo nuo nehigieniškų procedūrų, gangrenų ir kitokių komplikacijų. Bet be tokių scenų būtų sunku suvokti tradicijos beprasmiškumą ir žiaurumą.
Juolab dar mažiau suvokiama, kad šitos tradicijos puoselėjimas tebesitęsia ir dabar – net gyvendami Europoje ar Amerikoje, afrikiečiai tėvai apipjausto mergytes – parsiveža moterį, kuri atliek šią procedūrą ir moka didelius pinigus.
„Motinos sutinka apipjaustyti savo dukras bijodamos, kad jos neliktų neištekėjusios. Į neapipjaustytą moterį žiūrima kaip į nešvarią, nepatenkinamą ir negalinčią ištekėti.” (p. 245).
Pasaulis vis mažėja, kultūros persipina. Vis daugiau kultūrų priartėja ir prie mūsų. Ir negalima sakyti, kad tai, kad darosi Afrikoje mūsų neliečia.
Stilius paprastas, šiek tiek natūralistinis.
Pačio turinio neperpasakosiu, bus įdomiau skaityti.
Ekranizacija:

Gero skaitymo!
Galite nusipirkti čia.