Press "Enter" to skip to content

Ką moka dvimetis

Photobucket

Esu ne sykį rašiusi, ką turėtų mokėti, vieną ar kitą amžiaus tarpsnį  įveikęs, mažylis. Šiandien pakalbėkime apie dvimečius. Kadangi greta gyvas pavyzdys – kas tie likę trys mėnesiai – pralėks žaibu, kaip ir prieš tai buvę du metai.

Taigi dvimetis sugeba užlipti ant kėdės, bėgioja, sugeba užlipti laiptais aukštyn ir žemyn, laikydamasis už turėklų. Be to, sugeba nenugriūdamas pasiimti nukritusį žaislą, tempti žaisliuką paskui save, žaisti ant nesudėtingų karstynių.

Mėgsta šokinėti, ypač ant lovų. Sugeba vienu metu ir eiti, ir kalbėti, ir dar ką nors nešti.

Išmoksta veiksmų strategijos – jeigu ko nors nepasiekia – prisistumia kėdę, geba sudėti nesudėtingas dėliones, pastatyti bokštą iš daug kaladėlių.

Darosi labai savarankiškas – pats valgo.

Kol kas piešia įvairias linijas, keverzoja, bet jau įdomu ne vienos spalvos pieštukai. Labai mėgsta minkyti – tešlą, plastiliną.

Labai įdomus šis tarpsnis santykių formavimui su žmonėmis. Tikriausiai, ne vien Joris mėgsta kąsti, suduoti. Tokio amžiaus vaikai dar nesuvokia, kad kitam skauda. Kandžiojasi, mušasi todėl, kad vaikams tiesiog patinka daryti poveikį kitų elgesiui. Jau pradeda žaisti su kitais vaikais, mėgdžioja pažįstamus žmones, mėgsta daryti taip kaip jie – tvarkosi, valo stalą, grindis, labai mėgsta šluotas, puodus.

Šiuo metu labai svarbu, kad išmokytumėte vaiką susitaikyti. Jei mažylis susierzina – nueikite nuo jo. Negalėdami to padaryti, stipriai apkabinkite, susitaikykite ir pasibučiuokite. Tai laikas, kai gražiai su svetimais besielgiantis vaikas, susierzinimą išlieja ant savų.

O ką gi veikia mikliosios rankos, kaip mažylis susipažįsta su aplinka ir daiktais? Žinoma, išpakuoja visus paketus, nuima dangčius. Mėgsta įvardinti pažįstamus daiktus (va dabar labiausiai praverčia knygos su atpažįstamais daiktų paveiksliukais!), mokosi suprasti sąvokas – viduje, po apačia, ant viršaus.

Kalba darosi vis svarbesnė.

Atpažįsta save veidrodyje, naujose fotografijose.

Tai tiek šiam kartui. Vėliau truputį parašysiu apie žaidimus tokio amžiaus pypliams, nes jau patys paprasčiausi „išaugti”, o sudėtingų dar nelabai moka žaisti.

Pagal. D.Einon knygą „Ankstyvasis ugdymas”.

One Comment

Comments are closed.