Press "Enter" to skip to content

Gaminame maistą su alkoholiu – ar jis tinka vaikams?

Foto: Brandon Marc.

Yra nemažai puikių ir „skanių” receptų, kur vienu iš ingredientų eina alkoholis, dažniausiai alus arba vynas, rečiau viskis, romas, degtinė. Kiekvieną sykį ketinant gaminti tokį patiekalą iškyla klausimas – o kiek gi alkoholio lieka patiekalą paruošus, ar jį saugu duoti savo vaikams.

Daugumoje kulinarinių knygų, gaminant padažus, pridėjus vyno rekomenduojama pakaitinti padažą 20-30 sekundžių. Spiritas garuoja 78 laipsnių celsijaus temperatūroje. Tikėtina, kad įpylus pora šaukštų vyno, spiritas išgaruos.

Anot JAV Žemės ūkio departamento mitybos laboratorijos, įpylus alkoholio į verdamą patiekalą ir jį nuėmus nuo ugnies, išlieka 85% alkoholio. Jei, pavyzdžiui, gėrimą ar kokteilį uždegame – išlieka 75% alkoholio, palikus stovėti per naktį ir nekaitinant, išlieka 70% alkoholio.

Kepant patiekalus, po 25 minučių kepimo išlieka 45% alkoholio, jei jis neįmaišytas į bendrąją masę. Jei alkoholis įmaišytas, tuomet kepant 15 minučių išlieka 40% alkoholio, pusvalandį – 35%, valandą – 25%, pusantros valandos – 20%, dvi valandas – 10% ir dvi su puse valandos – 5% alkoholio.

Taigi paprasta pasiskaičiuoti. Tarkime į kepamą mėsos patiekalą reikia pilti taurę (~200 ml) vyno. Spirito kiekis vyne vidutiniškai yra 12% (jeigu tai ne portveinas, kurio stiprumas gali būti iki 18%), tad taurėje tokio vyno grynojo spirito kiekis bus 24 ml. Jei patiekalą kepame vieną valandą, išlieka 25% alkoholio, t.y. 6 ml. Vadinasi visame kepinyje išlieka alkoholio kiekis atitinkantis maždaug pusę stiklinės 5% stiprumo alaus.

Verdamuose patiekaluose ir padažuose išlieka maždaug 85% alkoholio, vadinasi aukščiau minėto vyno atveju liktų virš 20 ml alkoholio, o tai jau atitinka kiek daugiau nei pusantros stiklinės alaus.

Šią informaciją derėtų turėti omenyje gaminant patiekalus su alkoholiniais ingredientais, jei patiekalai bus pateikiami vairuojantiems žmonėms ar vaikams.

Parengta pagal OChef.

2 Comments

  1. Dainius Tulaba Dainius Post author | 2011 09 03

    Labai įdomi ir rimta informacija.

Comments are closed.