Gaminame maistą su alkoholiu – ar jis tinka vaikams?

Foto: Brandon Marc.

Yra nemažai puikių ir „skanių“ receptų, kur vienu iš ingredientų eina alkoholis, dažniausiai alus arba vynas, rečiau viskis, romas, degtinė. Kiekvieną sykį ketinant gaminti tokį patiekalą iškyla klausimas – o kiek gi alkoholio lieka patiekalą paruošus, ar jį saugu duoti savo vaikams.

Daugumoje kulinarinių knygų, gaminant padažus, pridėjus vyno rekomenduojama pakaitinti padažą 20-30 sekundžių. Spiritas garuoja 78 laipsnių celsijaus temperatūroje. Tikėtina, kad įpylus pora šaukštų vyno, spiritas išgaruos.

Anot JAV Žemės ūkio departamento mitybos laboratorijos, įpylus alkoholio į verdamą patiekalą ir jį nuėmus nuo ugnies, išlieka 85% alkoholio. Jei, pavyzdžiui, gėrimą ar kokteilį uždegame – išlieka 75% alkoholio, palikus stovėti per naktį ir nekaitinant, išlieka 70% alkoholio.

Kepant patiekalus, po 25 minučių kepimo išlieka 45% alkoholio, jei jis neįmaišytas į bendrąją masę. Jei alkoholis įmaišytas, tuomet kepant 15 minučių išlieka 40% alkoholio, pusvalandį – 35%, valandą – 25%, pusantros valandos – 20%, dvi valandas – 10% ir dvi su puse valandos – 5% alkoholio.

Taigi paprasta pasiskaičiuoti. Tarkime į kepamą mėsos patiekalą reikia pilti taurę (~200 ml) vyno. Spirito kiekis vyne vidutiniškai yra 12% (jeigu tai ne portveinas, kurio stiprumas gali būti iki 18%), tad taurėje tokio vyno grynojo spirito kiekis bus 24 ml. Jei patiekalą kepame vieną valandą, išlieka 25% alkoholio, t.y. 6 ml. Vadinasi visame kepinyje išlieka alkoholio kiekis atitinkantis maždaug pusę stiklinės 5% stiprumo alaus.

Verdamuose patiekaluose ir padažuose išlieka maždaug 85% alkoholio, vadinasi aukščiau minėto vyno atveju liktų virš 20 ml alkoholio, o tai jau atitinka kiek daugiau nei pusantros stiklinės alaus.

Šią informaciją derėtų turėti omenyje gaminant patiekalus su alkoholiniais ingredientais, jei patiekalai bus pateikiami vairuojantiems žmonėms ar vaikams.

Parengta pagal OChef.

Written by Dainius Tulaba

Dainius - kompiuterių entuziastas, pagal išsilavinimą geologas. Tačiau visų pirma sutuoktinis ir tėvas. Verslininkas, investuotojas, darbuotojas. Dar rašau ir portale fwd.lt

This article has 2 comments

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *