Press "Enter" to skip to content

Atsargiai! Helio dujos iš balionų – mirtinos!

Trylikametė vieno Šiaurės Airijos miestelio gyventoja Džordana mirė po to, kai įkvėpė helio dujų iš savo baliono – tokią siaubingą žinią prieš metus transliavo BBC. Atrodo, ši mirtis nė kiek neatkreipė nei tėvų, nei vaikų dėmesio, nes kvėpavimas helio dujomis iš balionų yra ir toliau laisvai praktikuojamas. JAV taip pat garsiai nuskambėjo vienas atvejis, kai du studentai po vienos šventės tiesiog sulindo į didžiulį helio balioną norėdami pasijuokti iš savo keistos kalbos ir… niekada nebeišlindo. Už tai jie gavo net Darvino apdovanojimą, kuris yra skiriamas po mirties už pačią kvailiausią mirtį (tiksliau už žmonijos genofondo gerinimą, atsikratant kvailumo genų). Deja, žiniasklaidos dėmesys nė kiek nepadeda, nes ir toliau mūsų vaikai, o kartais ir mes patys, suaugusieji, atsirišame helio balionėlį ir juokiamės iš suplonintų savo balsų.

Burundukiškas garsas (balsas tampa plonas ir primena kino filmo „Alvinas ir burundukai” herojų balsus) atsiranda dėl staigaus deguonies stygiaus, kurį sukelia helio dujos. Įkvėpus jo daugiau, per kelias sekundes organizme nebelieka deguonies. Be deguonies mūsų kūnas tampa nevaldomas ir galima sukelti komą, iš kurios ne visi gali pabusti. Aišku, dauguma tokių įkvėpimų baigiasi laimingai, tačiau nėra jokių garantijų, kad vaiko organizmas susitvarkys su deguonies stygiumi. Dujos pavojingos ne tik sergantiems, bet ir visiškai sveikiems vaikams ir suaugusiems.

Helio dujos naudojamos ne tik balionams, bet ir medicinoje. Deja, jos yra kur kas lengvesnės ir ne tokios pavojingos. Kai kurie eutanazijos šalininkai laiko helio dujas vienas iš humaniškiausių būdų nutraukti savo gyvybę. Akivaizdu, kad helis skirtas ne žaidimams. Helio yra ir ore, kuriuo mes kvėpuojame, tačiau jo koncentracija tokia maža, kad organizmui visai nepavojinga, kaip ir anglies dvideginis C02. Taigi pavojingas gali būti tik grynas helis, kuriuo pučiami balionai.

Viena pažįstama iš naujos balionų parduotuvės „Švenčių miestas” (Vilniuje, Šiaurės miestelyje) pasakojo, kad kartais kai kurie pirkėjai (dažniausiai vaikai) prašo parduoti helio balionus neužklijuotus specialia juostele, kad galėtų atsirišti ir pakvėpuoti. Pardavėjos paprastai atsisako aptarnauti tokius klientus arba parduoda tik sandariai užrištus. Helio dujos yra laki medžiaga, todėl ir užrišimas bei pati baliono medžiaga yra specifinė, kuri sulaiko helį. Kai helis išgaruoja, balionas paprastai nusileidžia ant žemės.

Balionai – ne alkoholis ar fejerverkai ir jiems amžiaus apribojimas netaikomas. Tėvai paprastai nesukontroliuoja, kad vaikas už savo kišenpinigius nusiperka balioną ir su draugais pasislėpę „juokauja”. Ką tėvai gali padaryti, tai paaiškinti vaikams, ką helio balionai gali jiems padaryti – palikti jų organizmą be oro. Tikėtina, kad tokia informacija vaikams turėtų užsifiksuoti, tačiau tai neturėtų tapti priežastimi, dėl kurios vaikai negalėtų džiaugtis spalvotais helio balionais. Tiesiog reikėtų pasirūpinti, kad jie būtų sandariai uždaryti, kad nekiltų pagunda pakvėpuoti heliu.

17 Comments

  1. Viktorija Viktorija 2011 12 12

    Kiek kartų buvau įkvėpusi – nieko nenutiko. Turbūt turi sirgti kokia nors liga, kad pakvėpavus pasidarytų blogai.

    • Akfak Akfak 2011 12 12

      Ne, tiesiog labiau pasistenk.

  2. Viktorijai Viktorijai 2011 12 12

    Viktorija, tai elementari, ir seniai įrodyta tiesa. Helis iš kraujo išstumia deguonį. Juk neneigsi, kad be deguonies žmonės nualpsta ir miršta.

    • Viktorija Viktorija 2011 12 12

      Na aš galvos nekiščiau į balioną, kaip tie debilai amerikiečiai. Net per kino filmus rodo, kad balionus uosto, tai nemanau, kad čia kažkokia tragedija. Gal ir išstumia, bet Lietuvoj apie jokias mirtis nuo balionų negirdėjau.

  3. Akfak Akfak 2011 12 12

    Viktute, per filmus rodo, kaip teletabiai į šulinį šoka. Kas bandė – taip lengvai neišsisuko. Bet tu stenkis ir toliau, nenuleisk rankų, kam tas oras, jei yra helis :)

  4. GalvosDaktaras GalvosDaktaras 2011 12 12

    Helis yra 100% saugus ir nekenksmingas, nebent žmogus visiškai nustoja kvėpuoti oru, ir ima kvėpuoti heliu (kuris tam neskirtas). Lygiai tas pats būtų, jei mėgintum kvėpuoti vandeniu. Mieli tėveliai – nepanikuokite dėl savo atžalėlių saugumo – tiesiog pamokykit (ir patys prasiplėskit akiračius), kad negalima šokinėti į teletabių šulinius, bėgti oru, kaip Tomas ir Džeris, bei kvėpuoti kvėpavimui neskirtomis medžiagomis

  5. Tomas Katinas Tomas Katinas 2011 12 14

    marux, kam keli audrą stiklinėje?? ar čia paslėpta Švenčių miesto reklama? :)

    • Dainius Tulaba Dainius Tulaba 2011 12 14

      Tomai, rūpintis reikia pradėti tik tuomet kai kas nors nutinka? O gal, vis dėlto, girdėtas toks terminas, kaip prevencija? Nė vienas nenorėtų, kad jo vaikas gautų Darwin Award…

  6. KeePP KeePP 2014 07 13

    Žmonės , kodėl jūs tokie kvaili. Aš nesiginčyju , jog Helis neišstuma deguonies , bet patikėkit , nuo to , jokios komos jums neištiks. Žmogaus smegenys be deguonies gali išbūti 4-6 minutes , tai pagalvokit , helis išstums deguonį jums tol , kol helio bus likę plaučiuose , t.y tol kol neiškvėpsite jo iš plaučių , o iškvepiate jį per 20sec. daugiausiai. Na , o kodėl , jūsų balsas suplonėja , tiesa yra labai paprasta. Garsas helio dujomis sklinda greičiau , nei oru todėl jūsų balsas suplonėja.

    P.S

    Aš nesakau jums , jog dabar galite imti ir visą dieną kvėpuoti Heliu , visgi tai nėra sveika , bet retkarčiais su draugais pasijuokti nėra blogai , tikrai nemirsit kaip čia rašo.

  7. Kestas Kestas 2014 10 28

    Cia yra kazkoks straipsnis, kur zmogus sureiksmina tai, ko sureiksminti nederetu, yra daug pavojingesniu dalyku, kurie atnesa socialines problemas ant pasaulio ir t.t., nieko cia nenutinka jei ikvepi tu duju, ir teksto autorius yra tiesiog neismanelis, nes balsas suploneja butent kaip kazkas ir paminejo del to, kad helio dujos oru sklinda kur kas greiciau nei dakleiskim vandenilis, del to ir vyksta balso pokyciai, o ne del to, kad helis deguoni istumia :D pries rasydamas zmogau pirmiausia patikrink informacija ir jos tiksluma ok?

  8. Falana Falana 2015 03 07

    Helis suspaudzia balso stygas todel balsas suploneja! Kaip nesuprantat!!!!!

  9. :) :) 2015 03 12

    Nejuokinkite pasaulio. Is balioneliu ikvepus helio daugiausia kas gali nutikti – tai apsvaigti galva. Po poros oro ikvepimo svaigulys praeina. Balso suplonejimas neturi jokios sasajos su deguonies trukumu. Autanazijai, jei kas ir naudoja dujas zmonems, labiau tiketina, kad naudojamos azoto arba co2 dujos, nes helis paprasciausiai yra gerokai brangesnes, o efektas tas pats. Helio ir oro misini naudoja narai, kurie neria labai giliai, kad helis padetu isnesioti deguoni. Tam paciam tikslui helio dujos naudojamos medicinoje su plauciu neissivystimu. Pasidomekite placiau pries rasydami.

  10. Tomas Tomas 2015 03 12

    Narai grynu heliu sausumoje nekvėpuoja. Man tik įdomu, kokių tikslų vedami „protinguoliai” meluoja apie „nepavojingą” žaidimą su heliu. Ar tiesiog nemoka Google naudotis? More than 79 Australians were found to have died from inhaling the gas between July 2005 and December 2009, an increase of 163%, a 2011 study in the Journal of Forensic Sciences found.

    Britain’s Office of National Statistics reports that 62 people died from inhaling helium in 2013, a 500 per cent increase on 2008.

  11. :) :) 2015 03 12

    Niekas ir nesako kvepuoti heliu. Viska reikia daryti atsargiai. Ugnis irgi mirtinai sudeginti gali, bet saslykus juk mes kepam :) Tas pats ir su heliu – niekas nenutinka ikvepus is balionelio viena karta, bet tikrai neprotinga yra uzsidaryti helio balione ar uzsidejus kvepavimo kauke jo kvepuoti. Uz tai Darvino apdovanojimai ir yra teikiami :)

    • Tomas Tomas 2015 03 12

      Išsiverskite tekstą, pasidomėkite internete. Dažnai pakanka vieno įkvėpimo iš balionelio. Nereikia apie kažkokias mistines helio kaukės kalbėti. Nejau lauksime, kol Lietuvoje koks vaikas per savo gimtadienį numirs? Kas bus kaltas? Balionų pardavėjai? Helio tiekėjai? Ar mama, kuriai atrodė,kad tai linksmas užsiėmimas?

  12. :) :) 2015 03 13

    Teksta supratau. Dziaugiuosi Jusu noru apsaugoti zmones, taciau ne maziau svarbu ir kad jie nebutu klaidinami. Helio dujos nera pavojingos dujos, be abejones jomis kvepuojant jus paprasciausiai uzdusit, kaip ir kvepuojant bet kokiu kitu inertiniu duju arba nekvepuojant is viso. Nereikia bijoti visko, reikia zinoti kaip tai veikia ir kaip tai naudoti, kad nenutiktu nelaimingi atsitikimai. Griztant prie palyginimo su ugnimi, degtuku turbut mazam vaikui taip pat nepaliktume be prieziuros, o jam padegus namus juk nekaltintume maximu, degtuku gamintoju? Taciau nerasome straipsniu: Demesio degtuku ugnis mirtina! As tikrai nesakau, kad „dabar mars visi is balioneliu kvepuoti”. Tiesiog noretusi, kad butu ne bauginama helio baubu, o normaliai ir be to moksliskai tiksliai paaiskinama, o ne rasoma google radau.Skaiciu statistika yra lengviausiai manipuliuojamas dalykas, ar pasidomejote tais atvejais? As paskaiciau – maiseliai ant galvu, dainu dainavimai (o tai reiskia pastovus helio ikvepimas) ir kt. Dazniausiai isaiskinant priezastis ir pasekmes yra zymiai naudingiau nei paikai rekti apie pavoju.

  13. :D :D 2015 05 31

    Aš nebandžiau ir bijau gal nes aš esu vaikas

Comments are closed.